сряда, 22 февруари 2017 г.

* ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ *





*  ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА
        С КАРТОФЕНО ПЮРЕ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /













  Чудейки се какво да правя с една кайма, останала в хладилника, ми хрумна да направя фунийки. Преди няколко дни си купих самите метални фунийки и още не бях ги използвала. Огледах какво има в хладилника и идеята беше готова. Реших как ще направя фунийките, реших с какво ще са пълни, но се зачудих как ще е по-добре, да са пържени или печени ? Как ли ще ги харесат повече моите лакомници ? 
Ами няма как да знам, затова направих и печени и пържени. И двата вида обаче се харесаха.  
И така, ето и рецептата за тези вкусни фунийки, като тук трябва да кажа, че продуктите са ориентировъчни като количество, понеже зависи от големината на картофите.


ПРОДУКТИ



ЗА ФУНИЙКИТЕ

*   700 - 800 г кайма (смес телешко и свинско);
*   2 - 3 средно големи картофа;
*   1 глава лук;
*   2 яйца;
*   сол;
*   черен пипер;
*   подправка за скара (или друга ваша любима);

ЗА ПЪЛНЕЖА

*   4 - 5  сварени картофа;
*   4 - 5 сварени яйца;
*   80 - 100 г краве масло;
*   1 каф. ч. прясно мляко;
*   сол на вкус;
*   черен пипер;


Още:
*   галета;
*   настърган кашкавал;
*   олио за пържене;

ПРИГОТВЯНЕ

  Картофите се настъргват сурови и се прибавят към каймата. Добавя се и ситно нарязан лук. Следват яйцата и подправките. Всичко се обърква добре (всичко до тук направих в кухненски робот). 
  Всяка една от фунийките се намазва с олио и се покрива с кайма, като се оформя с ръце конус около фунийката. 

* Тези, които ще се пекат на фурна, се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност, като малко преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърган кашкавал. След като изстинат леко,  металните фунийки се вадят. 

*  Фунийките, които ще се пържат, се овалят добре в галета и се пържат в дълбок тиган с повечко олио до готовност. Вадят се върху кухненска хартия и също се изваждат металните фунийки.

   За пълнежа се сваряват картофите и се пасират заедно с кравето масло. Добавят се  жълтъците от сварените яйца, както и прясното мляко. Пюрето се овкусява с черен пипер и сол на вкус. С помощта на щприц се пълнят фунийките. Отгоре върху пюрето се поръсва обилно с настърган кашкавал.
   
   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.  

  Рецептата може да видите нагледно в снимките, които следват. 


ДОБЪР АПЕТИТ !



КАЙМАТА СЕ СМЕСВА СЪС СУРОВИТЕ НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ, СИТНО НАРЯЗАН ЛУК И ЯЙЦАТА.  



СМЕСТА СЕ ОВКУСЯВА



НАМАСЛЕНИТЕ ФУНИЙКИ СЕ ПОКРИВАТ С КАЙМА, КАТО СЕ ОФОРМЯ  С РЪЦЕ ФУНИЙКА ОТ КАЙМА ОКОЛО ТЯХ.



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕКАТ, СЕ НАРЕЖДАТ В ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ , КАТО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ОТ ФУРНАТА, СЕ ПОРЪСВАТ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ 



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ, СЕ ОВАЛЯТ В ГАЛЕТА



ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ



ИЗВАЖДАТ СЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ




ЗА ПЮРЕТО СЕ ПАСИРАТ СВАРЕНИТЕ КАРТОФИ, ЗАЕДНО С МАСЛОТО



ДОБАВЯТ СЕ ЖЪЛТЪЦИТЕ И ПРЯСНОТО МЛЯКО. ОВКУСЯВА СЕ НА ВКУС



ФУНИЙКИТЕ СЕ НАПЪЛВАТ С КАРТОФЕНАТА СМЕС



ПОКРИВА СЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ































2 коментара:

  1. Много свежа идея за употреба на фунийките :) Поздравявам Ви! Само една забележка имам - картофено пюре никога, ама никога не се приготвя с пасатор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че идеята Ви харесва. Аз винаги си правя картофеното пюре с пасатор и ми харесва как се получава. Знам ли, може би е въпрос на вкус. Благодаря за коментара и поздравленията. Вече ми се въртят идеи за още употреба на фунийките и скоро ще споделя. Очаквайте :)

      Изтриване