сряда, 13 юли 2016 г.

ГЕВРЕК ПОГАЧА С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ
=  ГЕВРЕК ПОГАЧА  

С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /


  Преди доста време попаднах на рецептата на Ваня Джорджевич за тази погача, която веднага ме грабна с външният си вид, както и с това, че е със сирене и кашкавал. Обожавам всякакви сирена и кашкавали и знаех, че ще ми хареса, но незнайно защо, все отлагах правенето и. 
Е, най - после дойде и нейния ред. Уверявам ви, че е много вкусна и се прави лесно, а и на външен вид е много ефектна. Определено ще се прави и занапред. 
Представете си парченце топла погача със сирене, кашкавал и поръсена с шарена сол....
Ммммм, е няма такава вкусотия. 
Не отлагайте като мен направата и, а запрятайте ръкави и започвайте. Чрез снимките стъпка по стъпка може да проследите направата и. 
Ще са ви нужни...

ПРОДУКТИ

1 яйце
3 с. л. кисело мляко
250 мл. прясно мляко
50 гр. разтопено масло
1 кубче прясна мая - 42 гр.
1 с. л. сол
1 с. л. захар
600 гр. брашно

ОЩЕ:

100 гр. кашкавал
100 гр. сирене
1 яйце
50 гр. масло или маргарин

1 яйце за намазване
семена за поръсване ( сусам, мак или др. ) пожелание

ПРИГОТВЯНЕ

Прясното мляко се затопля и в него се размива маята. Добавя се захарта и 2 с. л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. 
Отделно се разбъркват яйцето, разтопеното масло и  киселото мляко. След като маята е вече готова, също се добавя. Следват пресятото брашно и солта. Омесва се меко тесто, което се покрива и оставя да втаса. Аз отново го сложих във фурната на 50 градуса, за да втаса по - бързо. 
Докато тестото втасва, се приготвя плънката. За целта се настъргват на едро ренде сиренето и кашкавала. Към тях се добавя мекото масло, което е нарязано на ситно, както и яйцето. Сместа се разбърква добре.
Втасалото вече тесто, без да се премесва се разточва на кора с дебелина около 1 см. От нея с чаша ( 8 см. ) се изрязват кръгчета. Изрезките също се премесват и отново се разточват на кора и се изрязват кръгчета. 
Тава с диаметър 28 см. се застила с хартия за печене ( стените и дъното ) и леко се намаслява. Изрязаните кръгчета започват да се подреждат край стените на тавата, като първото кръгче се подпира на малка чашка. Върху всяко от кръгчетата ( в долната част ) се слага от плънката и се покрива с друго кръгче. Така се редуват до свършване на тестените кръгчета и плънката, като накрая се маха чашката. Оформената вече погача се покрива и отново втасва около 30 минути. Отгоре се намазва с разбито яйце и се поръсва пожелание със семена.
Погачата се пече в предварително загряна на 200 градуса фурна до готовност. Покрива се с влажна кърпа, за да се задуши и остане мека. 


ДОБЪР АПЕТИТ ! 
СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКАПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ДОБАВЯ КЪМ ПРОДУКТИТЕ ЗА ТЕСТОТО


ВСИЧКО СЕ РАЗБЪРКВА


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО


НАСТЪРГВАТ СЕ СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА НА ЕДРО


ДОБАВЯ СЕ ЯЙЦЕТО

СМЕСТА ЗА ПЛЪНКАТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ


ТЕСТОТО Е ВТАСАЛО


ТЕСТОТО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА


С ПОМОЩТА НА ЧАША СЕ ИЗРЯЗВАТ КРЪГЧЕТА


КРЪГЧЕТАТА СЕ РЕДЯТ В ТАВА, КАТО ПОМЕЖДУ ИМ СЕ СЛАГА ОТ ПЛЪНКАТА


ПОГАЧАТА СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА


НАМАЗВА СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕ


ПОРЪСВА СЕ СЪС СЕМЕНА


ПЕЧЕ СЕ ДО ГОТОВНОСТРецептата е взаимствана от тук

 
Няма коментари:

Публикуване на коментар