вторник, 21 юни 2016 г.

СЛАДКИШ " МАРШМЕЛОУ "




=  СЛАДКИШ " МАРШМЕЛОУ "  =







   Това е един сладкиш, който много би се харесал на хората, които обичат сладкото, ама много сладкото :)  На тези, които не обичат да им накъртва от сладко, препоръчвам да намалят малко захарта в рецептата. 
   Леко сиропиран блат, мека дунапренена част и шоколадова заливка - страхотно съчетание на вкусове. Дълго време отлагах приготвянето му, но занапред ще го правя често. Определено си заслужава. Хареса се на всички вкъщи. 
" Маршмелоу " се приготвя лесно и не изисква много продукти. Желателно е да се използва форма за торта ( моята е 28 см. ), но може и в подходяща дълбока тава. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА

6 жълтъка
12 с. л. захар
100 мл олио
200 мл прясно мляко
120 г брашно ( равнява се на 6 пълни супени лъжици )
1/2 пакетче бакпулвер 
1 пакетче ванилова захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:

6 белтъка
12 с. л. захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СИРОПА:

4 с. л. вода
10 с. л. захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ГЛАЗУРАТА:

100 г шоколад ( млечен или натурален)
2 - 3 с. л. олио


ЗА УКРАСА:

Пожелание - филирани бадеми, настърган шоколад, цветни или шоколадови перлички, шоколадови люспи или нещо, което ви подсказва фантазията :)



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА

 Първо се приготвя блата, като се разбиват жълтъците със захарта до получаване на гъст крем. Добавят се олиото и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Следва брашното с бакпулвера и какаото. След хомогенизиране на сместа, тя се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тортена форма или дълбока тава. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Проверява се с клечка до готовност.

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

Белтъците се разбиват със захарта на  сняг. 
Захарта и водата за сиропа се загряват на котлона. След като започнат да се образуват балончета, котлона се намаля.  Така полученият сироп се изсипва в разбитите белтъци при непрекъснато разбиване с миксер. Разбиването продължава още поне 10 минути. 

Полученият крем се изсипва върху блата и се разпределя равномерно. Подравнява се добре и се връща отново във фурната, но вече на 130 градуса. Пече се още 10 минути. 

ПРИГОТВЯНЕ НА ГЛАЗУРАТА

 На котлон на водна баня се поставя съд с начупен на парчета шоколад и олиото. Бърка се до разтопяване.

Глазурата се изсипва върху още топлия сладкиш. Разрязва се още топъл на парчета с форма и големина пожелание. Украсява се с фантазия и вкус. 
  Сладкишът се оставя  за няколко часа, за да се охлади и блата да поеме от сиропа в крема.

Поднася се с любов и настроение. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !


























Рецептата е взаимствана от
http://svanya.blogspot.bg/2014/12/blog-post_10.html





Няма коментари:

Публикуване на коментар