сряда, 22 февруари 2017 г.

ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ





=  ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА
        С КАРТОФЕНО ПЮРЕ  =

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /













      Чудейки се, какво да правя с една кайма, останала в хладилника, ми хрумна да направя фунийки. Преди няколко дни си купих самите метални фунийки и още не бях ги използвала, така че сега е момента. Огледах какво има в хладилника и идеята беше готова. Реших как ще направя фунийките, реших с какво ще са пълни, но се зачудих как ще е по - добре - да са пържени или печени ? Как ли ще ги харесат повече моите лакомници ? 
Ами няма как да знам, затова направих и печени и пържени. И двата вида обаче се харесаха.  
И така, ето и рецептата за тези вкусни фунийки, като тук е момента да кажа, че продуктите са ориентировъчни като количество, понеже зависи от големината на картофите.

ПРОДУКТИ



ЗА ФУНИЙКИТЕ

700 - 800 гр. кайма 
( смес телешко и свинско )
2 - 3 средно големи картофа
1 глава лук
2 яйца
сол
черен пипер
подправка за скара ( или друга ваша любима )

ЗА ПЪЛНЕЖА

4 - 5  сварени картофа
4 - 5 сварени яйца
80 - 100 гр. краве масло
1 каф. ч. прясно мляко
сол на вкус
черен пипер


Още:
галета
настърган кашкавал
олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се настъргват сурови и се прибавят към каймата. Добавя се и ситно нарязан лук. Следват яйцата и подправките. Всичко се обърква добре ( аз всичко до тук направих в кухненски робот ). 
Всяка една от фунийките се намазва с олио и се покрива с кайма, като се оформя с ръце конус около фунийката. 
->Тези, които ще се пекат на фурна, се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност, като малко преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърган кашкавал. След като изстинат леко, се вадят металните фунийки. 
-> Фунийките, които ще се пържат, се овалят добре в галета и се пържат в дълбок тиган с повечко олио до готовност. Вадят се върху кухненска хартия и също се изваждат металните фунийки.

За пълнежа се сваряват картофите и се пасират заедно с кравето масло. Добавят се  жълтъците от сварените яйца, както и прясното мляко. Пюрето се овкусява с черен пипер и сол на вкус. С помощта на щприц се пълнят фунийките. Отгоре върху пюрето се поръсва обилно с настърган кашкавал.
Рецептата може да видите нагледно в снимките, които следват. 


ДОБЪР АПЕТИТ !



КАЙМАТА СЕ СМЕСВА СЪС СУРОВИТЕ НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ, СИТНО НАРЯЗАН ЛУК И ЯЙЦАТА.  



СМЕСТА СЕ ОВКУСЯВА



НАМАСЛЕНИТЕ ФУНИЙКИ СЕ ПОКРИВАТ С КАЙМА, КАТО СЕ ОФОРМЯ  С РЪЦЕ ФУНИЙКА ОТ КАЙМА ОКОЛО ТЯХ.



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕКАТ, СЕ НАРЕЖДАТ В ТАВА, ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ , КАТО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ОТ ФУРНАТА, СЕ ПОРЪСВАТ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ 



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ, СЕ ОВАЛЯТ В ГАЛЕТА



ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ



ИЗВАЖДАТ СЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ




ЗА ПЮРЕТО СЕ ПАСИРАТ СВАРЕНИТЕ КАРТОФИ, ЗАЕДНО С МАСЛОТО



ДОБАВЯТ СЕ ЖЪЛТЪЦИТЕ И ПРЯСНОТО МЛЯКО. ОВКУСЯВА СЕ НА ВКУС



ФУНИЙКИТЕ СЕ НАПЪЛВАТ С КАРТОФЕНАТА СМЕС



ПОКРИВА СЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ































2 коментара:

  1. Много свежа идея за употреба на фунийките :) Поздравявам Ви! Само една забележка имам - картофено пюре никога, ама никога не се приготвя с пасатор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че идеята Ви харесва. Аз винаги си правя картофеното пюре с пасатор и ми харесва как се получава. Знам ли, може би е въпрос на вкус. Благодаря за коментара и поздравленията. Вече ми се въртят идеи за още употреба на фунийките и скоро ще споделя. Очаквайте :)

      Изтриване