сряда, 15 февруари 2017 г.

ПИДЕ
=  ПИДЕ =

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /


    Обичам хрупкав хляб. Честно казано, при печенето на домашен хляб, както и при селския такъв, първо изяждам коричката. Има ли такъв топъл, хрупкав хляб, не ми трябва нищо друго, освен малко шарена сол. Често правя домашен хляб, но този път реших да направя нещо по- различно.
Имайте предвид, че тестото за тази рецепта може да се направи също и в хлебопекарна.  

Рецептата идва от турската кухня и е вид плосък хляб, а идеята дойде от Бон Апети. Става бързо и лесно, а поръсеният отгоре черен кимион, наричан още чоролто или нигела, му предават неповторим вкус. 

ПРОДУКТИ

Около 400 гр. брашно
40 мл. олио
200 мл. прясно мляко
1/2 с. л. сол
1 пакетче суха мая

Още:

1 яйце за намазване
черен кимион ( чоролто или нигела ) за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ

Прясното мляко се затопля леко и в него се слага сухата мая. Оставя се на топло да шупне. 
Пресява се брашното, прави се в средата му кладенче и се сипва олиото и шупналата мая с мляко. 
Ако тестото се замесва в хлебопекарна, първо се слагат млякото, олиото и солта. Следва пресятото брашно и сухата мая. Стартира се програма за тесто.  
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части ( аз направих две дози и четири пидета ). Всяка част се разточва с правоъгълна форма и се слага в намазнена тава ( в тавата на фурната се събират два броя ).
Яйцето се разбива и с него се намазва обилно тестото. Поръсва се с черен кимион и се пече във фурна с вентилатор на 180 градуса. Печенето отнема около 15 минути. 

ДОБЪР АПЕТИТ !
СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА НАГЛЕДНО СТЪПКА ПО СТЪПКАОЛИОТО И ШУПНАЛАТА МАЯ СЕ ИЗСИПВАТ В БРАШНОТООМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО.  РАЗДЕЛЯ СЕ НА ДВЕ ЧАСТИ, КОИТО СЕ РАЗТОЧВАТ НА ПРАВОЪГЪЛНИЦИ.СЛАГАТ СЕ В НАМАЗНЕНА ТАВАНАМАЗВАТ СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕПОРЪСВАТ СЕ С ЧЕРЕН КИМИОН


ПЕКАТ СЕ ВЪВ ФУРНА С ВЕНТИЛАТОР НА 180 ГРАДУСА
  Няма коментари:

Публикуване на коментар