сряда, 15 март 2017 г.

* СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ *





*  СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА  ПО СТЪПКА  /












    Е, няма такава вкусотия !

  Защо се казва маймунски хляб - нямам идея. Просто този вид хляб от слепнали топчета така е известен. Има го в много варианти - сладки и солени. В интернет има различни рецепти, но аз си направих моя такава, която споделям с вас. Надявам се, че ще ви хареса. 
Рецептата търпи доста вариации. Аз я направих с маслини, но всеки може да развихри своето въображение и да сложи каквото си поиска. Може например с някакъв колбас, бекон, кашкавал, сирене или друго. Кой каквото обича. 
Ами нека все пак да ви кажа как го направих. 

ПРОДУКТИ


ЗА ТЕСТОТО

*   500 г брашно;
*   50 мл олио;
*   250 мл топла вода;
*   1/2 кубче мая (21 г);
*   1 с.л. сол;
*   1 с.л. захар;


ЗА СМЕСТА

*   3 - 4 с. л. лютеница;
*   120 мл олио;
*   250 г обезкостени маслини;
*   черен пипер;
*   червен пипер;
*   чубрица;
*   розмарин;
*   сол на вкус;
*   шарена сол;



ПРИГОТВЯНЕ

  Маята се размива в топла вода, заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 
 Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.

През това време се приготвя сместа.
В купа се слага лютеницата и олиото. От маслините се заделят малка част, които ще се слагат вътре в топчетата. Останалите маслини се минават през блендер, като се нарязват на много ситно. Прибавят се към лютеницата. 
Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.
Кексова форма се намазва с масло. 

   От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех, като във всяко се слагат по няколко парченца маслини.  
Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото. Така оформен маймунският хляб се покрива отново да втаса. 
   Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност (отне ми 40 минути).
Спорно е дали този хляб е по - вкусен топъл или студен - въпрос на вкус. Моето семейство го харесва и по двата начина. Невероятна вкусотия е !

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

  В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, а ако имате въпроси, питайте в коментар и ще отговоря. 

ДОБЪР АПЕТИТ !




МАЯТА СЕ РАЗТВАРЯ В ТОПЛАТА МАЯ, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ БРАШНО. ПОКРИВА СЕ И СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА


В ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ, В КОЕТО СЕ СЛАГАТ ОЛИОТО И СОЛТА


ПРИБАВЯ СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВЯ ДА ПОЧИНЕ


В КУПА СЕ СЛАГА ЛЮТЕНИЦАТА. ДОБАВЯ СЕ ОЛИОТО


ЗАДЕЛЯ СЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ МАСЛИНИТЕ, А ОСТАНАЛИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА МНОГО СИТНО И СЕ ПРИБАВЯТ


СЛЕДВАТ ПОДПРАВКИ НА ВКУС


СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ




КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО



ОТ ТЕСТОТО СЕ ОФОРМЯТ ТОПЧЕТА, КАТО ВЪВ ВСЯКО СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕНЦА МАСЛИНИ 


ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ПОТАПЯ В СМЕСТА 


ПОДРЕЖДАТ СЕ ВЪВ ФОРМАТА



ПОДРЕДБАТА ТРЯБВА ДА Е ШАХМАТНО, ЗА ДА СЕ ЗАСТЪПВА ТЕСТОТО


МАЙМУНСКИЯТ ХЛЯБ СЕ ПОКРИВА И ОСТАВЯ ДА ВТАСА

ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ

ХАПВА СЕ СТУДЕН ИЛИ ТОПЪЛ СПОРЕД ВКУСА


СТРАШНО ИЗКУШЕНИЕ :)
























4 коментара:

  1. Ако нямаме такава форма за кекс, в какъв друг съд можем да изпечем маймунския хляб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи и в тавичка предполагам. Няма причина да не стане, но няма да е с такава форма.

      Изтриване
  2. Маята не е ли много за 500г брашно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте !Пробвайте и ще се уверите, че не е ! Поздрави !

      Изтриване