сряда, 15 март 2017 г.

СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ





=  СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА  ПО СТЪПКА  /













    Е няма такава вкусотия !

Защо се казва маймунски хляб - нямам идея. Просто този вид хляб от слепнали топчета така е известен. Има го в много варианти - сладки и солени. В интернет има различни рецепти, но аз си направих моя такава, която споделям с вас. Надявам се, че ще ви хареса. 
Рецептата търпи доста вариации. Аз я направих с маслини, но всеки може да развихри своето въображение и да сложи каквото си поиска. Може например с някакъв колбас, бекон, кашкавал, сирене или друго. Кой каквото обича. 
Ами нека все пак да ви кажа как го направих. 

ПРОДУКТИ


ЗА ТЕСТОТО

 500 гр. брашно
50 мл. олио
250 мл. топла вода
1/2 кубче мая ( 21 гр. )
1 с. л. сол
1 с. л. захар


ЗА СМЕСТА

3 - 4 с. л. лютеница
120 мл. олио
250 гр. обезкостени маслини
черен пипер
червен пипер
чубрица
розмарин
сол на вкус
шарена сол




ПРИГОТВЯНЕ


Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта и 2 - 3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 
Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.

През това време се приготвя сместа.
В купа се слага лютеницата и олиото. От маслините се заделят малка част, които ще се слагат вътре в топчетата. Останалите маслини се минават през блендер, като се нарязват на много ситно. Прибавят се към лютеницата. 
Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.
Кексова форма се намазва с масло. 
От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех, като във всяко се слагат по няколко парченца маслини.  
Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото. Така оформеният маймунски хляб се покрива отново да втаса. 
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност ( при мен отне 40 минути ).
Спорно е дали този хляб е по - вкусен топъл или студен - въпрос на вкус. Моето семейство го харесва и по двата начина. Невероятна вкусотия е !
В следващите снимки е показан начина на приготвяне, а ако имате въпроси, питайте в коментар и ще отговоря. 

ДОБЪР АПЕТИТ !




МАЯТА СЕ РАЗТВАРЯ В ТОПЛАТА МАЯ, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ БРАШНО. ПОКРИВА СЕ И СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА


В ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ, В КОЕТО СЕ СЛАГАТ ОЛИОТО И СОЛТА


ПРИБАВЯ СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВЯ ДА ПОЧИНЕ


В КУПА СЕ СЛАГА ЛЮТЕНИЦАТА. ДОБАВЯ СЕ ОЛИОТО


ЗАДЕЛЯ СЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ МАСЛИНИТЕ, А ОСТАНАЛИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА МНОГО СИТНО И СЕ ПРИБАВЯТ


СЛЕДВАТ ПОДПРАВКИ НА ВКУС


СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ




КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО



ОТ ТЕСТОТО СЕ ОФОРМЯТ ТОПЧЕТА, КАТО ВЪВ ВСЯКО СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕНЦА МАСЛИНИ 


ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ПОТАПЯ В СМЕСТА 


ПОДРЕЖДАТ СЕ ВЪВ ФОРМАТА



ПОДРЕДБАТА ТРЯБВА ДА Е ШАХМАТНО, ЗА ДА СЕ ЗАСТЪПВА ТЕСТОТО


МАЙМУНСКИЯТ ХЛЯБ СЕ ПОКРИВА И ОСТАВЯ ДА ВТАСА

ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ

ХАПВА СЕ СТУДЕН ИЛИ ТОПЪЛ СПОРЕД ВКУСА


СТРАШНО ИЗКУШЕНИЕ :)
























2 коментара:

  1. Ако нямаме такава форма за кекс, в какъв друг съд можем да изпечем маймунския хляб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи и в тавичка предполагам. Няма причина да не стане, но няма да е с такава форма.

      Изтриване