четвъртък, 9 февруари 2017 г.

* АРАБСКИ СЛАДКИШ " КОДРИТ КАДИР " *





* АРАБСКИ СЛАДКИШ  
 " КОДРИТ КАДИР " *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











     Ето, че дойде ред и на този също много любим на семейството ми десерт - арабски сладкиш "Кодрит Кадир". Правя го много, много често (само миналата седмица три пъти). 
Ако  обичате крем карамел, то със сигурност ще останете очаровани. 
 Този арабски сладкиш се приготвя лесно, но има една важна подробност, с която трябва да се съобразите, а именно - трябва да се въоръжите с търпение, защото му трябва време да престои след печенето. Знам, че ще е трудно да издържите на това изкушение да го "нападнете" веднага, ноооо.... налага се. А повярвайте - струва си.
 Друго интересно при него е самото приготвяне. Какаовият блат се изсипва в карамелената смес и той сам изплува отгоре при печенето и се разпределя равномерно. Като се обърне, карамелът е върху какаов блат, напоен от него. Резултатът е превъзходен. 
Но стига съм се обяснявала, ще се убедите сами.


ПРОДУКТИ

ЗА КАРАМЕЛА

*   90 г захар (около 1/3 ч.ч.);

ЗА КРЕМ КАРАМЕЛА

*   6 яйца;
*   240 г захар (1 ч. ч.);
*   2 пакетчета ванилова захар;
*   800 мл прясно мляко;

ЗА БЛАТА

*   1 яйце;
*   130 г захар (1/2 ч.ч.);
*   130 мл прясно мляко;
*   120 мл олио;
*   150 г брашно (1 ч.ч.);
*   2 ч. л. какао с връх;
*   1/2 бакпулвер (5 г);


ПРИГОТВЯНЕ

   Захарта за карамела се изсипва във формата, в която ще се пече сладкишът (аз използвам кексова форма ) и се карамелизира във фурната на максимални градуси. Трябва да внимавате карамелът да не прегори, защото ще горчи. 
 След като е готов, формата се разклаща внимателно, за да се разлее карамел по стените на съда. Оставя се да се охлади и  се започва с приготвянето на двете смеси. 


* За карамелената смес се разбиват яйцата със захарта и ваниловата захар. Към тях се добавя прясното мляко и отново се разбива.

* Сместа за блата се приготвя, като първо се разбие яйцето със захарта. Без да се прекъсва разбиването се добавят прясното мляко, олиото и брашното, което е пресято заедно с бакпулвера. Накрая се слага и какаото.  

   След като карамелът се е охладил във формата, върху него се изсипва карамелената смес. 
Следва какаовата смес, която е за блата. Тя се изсипва върху карамелената, като се разпределя равномерно (дори и да не успеете съвсем равномерно да я разпределите, не се притеснявайте, защото  има способността при печене да се разпределя). 
 Внимателно, без много да се разклаща, кексовата форма се слага в тава с вода, понеже трябва да се пече на водна баня. Пече се на 180 градуса 90 минути. 
 След като десертът е изпечен, той се изважда от фурната и се оставя да изстива както е във водата. Като изстине, се изважда от водата и трябва да престои 7 - 8 часа в хладилника, за да стегне.

 Тук идва моментът за голямото търпение, което трябва да проявите, но имайте предвид, че ако не изчакате, има голяма вероятност сладкишът ви да се разпадне. Не, че тогава няма да е вкусен, но нали трябва да можете да се любувате и на неговия вид, а не само на вкуса. 
  
   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО !  










СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

ЗАХАРТА СЕ КАРАМЕЛИЗИРА ВЪВ ФОРМА ЗА ПЕЧЕНЕ И СЕ РАЗСТИЛА ПО СТЕНИТЕ Й



РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА И ВАНИЛОВАТА ЗАХАР



КЪМ ТЯХ СЕ ДОБАВЯ ПРЯСНОТО МЛЯКО 



В ОТДЕЛЕН СЪД СЕ РАЗБИВА ЯЙЦЕТО СЪС ЗАХАРТА ЗА БЛАТА



СИПВАТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО И ОЛИОТО



СЛЕДВАТ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И КАКАОТО



КАРАМЕЛЕНАТА  СМЕС СЕ ИЗСИПВА ВЪРХУ ИЗСТИНАЛИЯ КАРАМЕЛ



ВЪРХУ НЕЯ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ РАВНОМЕРНО КАКАОВАТА СМЕС



ПЕЧЕ СЕ НА ВОДНА БАНЯ 90 МИНУТИ В ЗАГРЯТА ДО 180 ГРАДУСА ФУРНА



ТАКА НЕ ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ, НО ТОВА Е САМО ДОКАТО СЕ ОБЪРНЕ :)



НАЛИ ???
















       











Няма коментари:

Публикуване на коментар