четвъртък, 9 февруари 2017 г.

АРАБСКИ СЛАДКИШ " КОДРИТ КАДИР "

= АРАБСКИ СЛАДКИШ  

 " КОДРИТ КАДИР " =

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /     Ето, че дойде ред и на този също много любим на семейството ми десерт - арабски сладкиш " Кодрит Кадир ". Правя го много, много често ( само миналата седмица три пъти ). 
Ако  обичате крем карамел, то със сигурност ще останете очаровани. 
Този арабски сладкиш се приготвя лесно, но има една важна подробност, с която трябва да се съобразите, а именно - трябва да се въоръжите с търпение, защото му трябва време да престои след печенето. Знам, че ще е трудно да издържите на това изкушение да го "нападнете" веднага, ноооо.... налага се. А повярвайте - струва си.
Друго интересно при него е самото приготвяне. Какаовият блат се изсипва в карамелената смес и той сам изплува отгоре при печенето и се разпределя равномерно. Като се обърне, карамела е върху какаов блат, напоен от него, а резултата - превъзходен вкус. 
Но стига съм се обяснявала, ще се убедите сами.


ПРОДУКТИ

ЗА КАРАМЕЛА

90 гр. захар ( около 1/3 ч. ч.  )

ЗА КРЕМ КАРАМЕЛА

6 яйца
240 гр. захар ( 1 ч. ч. )
2 пакетчета ванилова захар
800 мл. прясно мляко

ЗА БЛАТА

1 яйце
130 гр. захар ( 1/2 ч. ч. )
130 мл. прясно мляко
120 мл. олио
150 гр. брашно ( 1 ч. ч. )
2 ч. л. какао с връх
1/2 бакпулвер ( 5 гр. )


ПРИГОТВЯНЕ

Захарта за карамела се изсипва във формата, в която ще се пече сладкиша ( аз използвам кексова форма ) и се карамелизира във фурната на максимални градуси. Трябва да внимавате карамела да не прегори, защото ще горчи. 
След като е готов, формата се разклаща внимателно, за да се разлее карамела по стените на съда. Оставя се да се охлади и  се започва с приготвянето на двете смеси. 


-> За карамелената смес се разбиват яйцата със захарта и ваниловата захар. Към тях се добавя прясното мляко и отново се разбива.

-> Сместа за блата се приготвя, като първо се разбие яйцето със захарта. Без да се прекъсва разбиването се добавят прясното мляко, олиото и брашното, което е пресято заедно с бакпулвера. Накрая се слага и какаото.  

След като карамела се е охладил във формата, върху него се изсипва карамелената смес. 
Следва какаовата смес, която е за блата. Тя се изсипва върху карамелената, като се разпределя равномерно ( дори и да не успеете съвсем равномерно да я разпределите, не се притеснявайте, защото  има способността при печенето да се разпределя   ). 
Внимателно, без много да се разклаща, кексовата форма се слага в тава с вода, понеже трябва да се пече на водна баня. 
Пече се на 180 градуса 90 минути. 
След като десертът е изпечен, той се изважда от фурната и се оставя да изстива така както е във водата. Като изстине, се изважда от водата и трябва да престои 7 - 8 часа в хладилника, за да се стегне.
Тук идва моментът за голямото търпение, което трябва да проявите, но имайте в предвид, че ако не изчакате, има голяма вероятност сладкишът ви да се разпадне. Не че тогава няма да е вкусен, но нали трябва да можете да се любувате и на неговия вид, а не само на вкуса. 


ДА ВИ Е СЛАДКО !  


СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
ЗАХАРТА СЕ КАРАМЕЛИЗИРА ВЪВ ФОРМАТА ЗА ПЕЧЕНЕ И СЕ РАЗСТИЛА ПО СТЕНИТЕ ИРАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА И ВАНИЛОВАТА ЗАХАРКЪМ ТЯХ СЕ ДОБАВЯ ПРЯСНОТО МЛЯКО В ОТДЕЛЕН СЪД СЕ РАЗБИВА ЯЙЦЕТО СЪС ЗАХАРТА ЗА БЛАТАСИПВАТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО И ОЛИОТОСЛЕДВАТ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И КАКАОТОКАРАМЕЛЕНАТА  СМЕС СЕ ИЗСИПВА ВЪРХУ ИЗСТИНАЛИЯ КАРАМЕЛВЪРХУ НЕЯ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ РАВНОМЕРНО КАКАОВАТА СМЕСПЕЧЕ СЕ НА ВОДНА БАНЯ 90 МИНУТИ В ЗАГРЯТА ДО 180 ГРАДУСА ФУРНАТАКА НЕ ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ, НО ТОВА Е САМО ДОКАТО СЕ ОБЪРНЕ :)НАЛИ ???
       Няма коментари:

Публикуване на коментар