събота, 11 февруари 2017 г.

АГНЕШКО С ПОРТОКАЛИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ МОРКОВИ=  АГНЕШКО С ПОРТОКАЛИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ МОРКОВИ  =


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /       Това е едно малко по - различно агнешко печено. За да не е все класическото овкусяване, реших да експериментирам.
Правила съм и агнешко с карамелизирани кайсии преди години, което също ми допадна, но сега реших да използвам портокали, че нали им е сезона и в къщи има постоянно. За гарнитура ми хрумна да карамелизирам морковчетата, които стоят от няколко дена в хладилника. Получи се вкусотийка, рецептата за които ще споделя с вас ето тук

ПРОДУКТИ

Агнешко месо ( количество според желанието и броя порции, които искате да приготвите )
3 портокала
2 - 3 връзки зелен лук 
цели скилидки чесън
олио
пушен червен пипер
черен пипер
сол на вкус
мащерка 
риган
джоджен 

ПРИГОТВЯНЕ

   Агнешкото месо, направено на порционни парчета се намазва с олио. Поръсва се с черен пипер, сол на вкус, пушен червен пипер. Месото се обтрива хубаво с подправките. Добавят се по възможност пресни подправки - джоджен, риган и мащерка ( ако няма, както в моя случай - може и сушени ).  Хубаво се обърква, за да има подправки навсякъде ( количеството на всички подправки е в зависимост от вкуса ). 
Така овкусено, месото се оставя няколко часа в хладилник, за да поеме добре от подправките. Хубаво е дори да престои една нощ. 
Следва подготовката за печене. 
На дъното на съда, в който ще се пече, се поставя голямо парче фолио. Поръсва се част от нарязания зелен лук, а върху него се подрежда месото, като около и върху парчетата също се поръсва нарязан зелен лук. На места, между месото се слагат и скилидки чесън. 
Най отгоре, върху месото се подрежда нарязан на шайби един портокал. Изстисква се сока на останалите два портокала и се полива месото.
Агнешкото се завива добре във фолиото, като се завиват два - три слоя, за да се задържи сока. 
Така приготвеното месо се пече три часа на 180 градуса, като няма нужда да се отвива и запича допълнително. Така завито, то става сочно и си хваща хрупкава коричка, а ароматът му се усеща на километри :)
Агнешкото поднесох с карамелизирани моркови, които добре се съчетаха с портокаловия аромат, така че препоръчвам. Украсява се с резенчета портокал. 
Ами това е. Остава само да се извади бирата от хладилника :)

  
ДОБЪР АПЕТИТ !


СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА 


МЕСОТО, НАРЯЗАНО НА ПОРЦИИ СЕ ОВКУСЯВА С КОЛИЧЕСТВО ПОДПРАВКИ НА ВКУС ( ОЛИО, СОЛ, ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР,  ЧЕРЕН ПИПЕР, МАЩЕРКА, ДЖОДЖЕН И РИГАН )


МЕСОТО СЕ ПОДРЕЖДА ВЪРХУ ГОЛЯМО ПАРЧЕ АЛУМИНИЕВО ФОЛИО, КАТО ОКОЛО НЕГО СЕ СЛАГА ЗЕЛЕНИЯТ ЛУК И ЦЕЛИ СКИЛИДКИ ЧЕСЪНДОБАВЯ  СЕ СОКА НА ЕДИН ПОРТОКАЛНАРЕЖДАТ СЕ РЕЗЕНИ ПОРТОКАЛ ВЪРХУ МЕСОТО ЗАВИВА СЕ ПЛЪТНО В НЯКОЛКО ПЛАСТА ОТ ФОЛИОТОПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА 180 МИНУТИ ( ТРИ ЧАСА )ПОДНАСЯ СЕ С РЕЗЕНЧЕТА ПОРТОКАЛ КАТО ПОДХОДЯЩИ СА И КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ МОРКОВЕНИ ПРЪЧИЦИ
Няма коментари:

Публикуване на коментар