четвъртък, 16 февруари 2017 г.

СЛАДКИШ " СЪРЦЕ " - ЗА ВЛЮБЕНИ

=  СЛАДКИШ " СЪРЦЕ "  =

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /    Това е  моя сладкиш за вчерашния двоен празник, кой който празнува. Стана вкусен, но за пореден път не случих на сладкарска боя. Червеното изобщо не стана червено и сърцето не изпъква така, както трябва ( то и формичката ми не беше много хубава ), но пък изненадата се получи и си го хапнахме с апетит. 
Сладкишът е заигравка, но пък е ефектен, пак казвам, ако случите на боя :) Знам, че течните бои са по - сполучливи, но аз не намерих такива и го направих с боя на прах.  
И така, нужни са:

ПРОДУКТИ

ЗА ЧЕРВЕНАТА СМЕС

6 яйца
470 гр. захар ( 2 ч. ч. )
280 гр. брашно ( 2 ч. ч. )
1 бакпулвер
1 ванилия
4 с. л. олио
4 с. л. вода
червена боя 

ЗА ЖЪЛТАТА СМЕС

Същата смес, като червената, но без боята. На нейно място се слагат портокалови корички.

ПРИГОТВЯНЕ

Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се добавя пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Следват олиото, и водата. Накрая се слага червената боя. Тук е момент, да кажа, че може да се сложи какао, вместо боя, а и фигурката може да е друга и така ще стане кафява сърцевина. 
Сместа се разбива много добре, за да се разнесе добре боята. Изсипва се в голяма правоъгълна тава ( аз ползвах тавата на фурната ), на дъното на която е сложена хартия за печене. Пече се на 190 градуса. 
След като блатът се охлади, с помощта на формички за сладки се изрязват сърчица ( или други форми ), които се подреждат една до друга. 

Започва се подготовката на бялата смес, която е същата, но без боята. Тя се ароматизира с портокалови корички. 
Малка част от сместа се изсипва на дъното на правоъгълна кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно ( колкото то да се покрие. Слага се във фурната и се изчаква леко да започне да се запича. Изважда се и с помощта на шпатула се намазва по дължина блата, за да може да се застопорят сърчицата. Те, както са подредени плътно едно до друго ( вижда се на снимките по - долу ) се слагат върху намазаната кексова смес. Накрая се изсипва отгоре останалата жълта смес, за да се покрият фигурките. Пече се на 190 градуса до готовност. 
След като сладкиша се охлади, той се украсява пожелание. Аз в случая го залях с шоколадов ганаш ( 100 мл. сладкарска сметана + 100 гр. шоколад ) и посипах с захарни фигурки и шоколадови сърчица. 
Ефектът е в разреза и изненадва ( но както вече казах, внимавайте с боята ).

Вижте начина на приготвяне стъпка по стъпка в снимки.


ДА ВИ Е СЛАДКО И ВЛЮБЕНО !СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА


ДОБАВЯТ СЕ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И  ВАНИЛИЯТА


СЛАГАТ СЕ ОЛИОТО И ВОДАТАСМЕСТА СЕ ОЦВЕТЯВА И СЕ ИЗСИПВА В ГОЛЯМА ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕПЕЧЕ СЕ НА 190 ГРАДУСА И СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ, СЕ ИЗРЯЗВАТ ФИГУРКИТЕ


ТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ ПЛЪТНО ЕДНА ДО ДРУГА

ПРАВИ СЕ ОТНОВО СЪЩАТА СМЕС, НО ВМЕСТО С БОЯ - С ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ

В НАМАЗАНА С ОЛИО И ПОРЪСЕНА С БРАШНО ПРАВОЪГЪЛНА ФОРМА СЕ ИЗСИПВА МАЛКА ЧАСТ ОТ СМЕСТА И ЛЕКО СЕ ЗАПИЧА

ИЗВАЖДА СЕ ОТ ФУРНАТА И ЛЕКО СЕ НАМАЗВА СЪС СМЕСТА

СЛАГАТ СЕ ВНИМАТЕЛНО ПОДРЕДЕНИТЕ СЪРЧИЦА


ВЪРХУ ТЯХ СЕ ИЗСИПВА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ СМЕСТАИЗПИЧА СЕ НА 190 ГРАДУСА 

ПРИГОТВЯ СЕ ШОКОЛАДОВ ГАНАШ

ЗАЛИВА СЕ СЛАДКИША С ГАНАША И СЕ ДОУКРАСЯВА ПОЖЕЛАНИЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар