неделя, 26 февруари 2017 г.

МЕКИЦИ, ЗАМЕСЕНИ В ХЛЕБОПЕКАРНА
=  МЕКИЦИ, ЗАМЕСЕНИ В    ХЛЕБОПЕКАРНА  =

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
       Тези мекици приготвям често, когато нямам време за приготвяне на закуска. Вкусни и бързи за приготвяне, особено когато на помощ е хлебопекарната. 
Не че няма да станат и с месене на ръка, но защо пък, като има по - лесен начин :)  Опитайте !


ПРОДУКТИ

240 мл. хладка вода
1 яйце
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
460 - 470 гр. брашно
25 гр. краве масло ( маргарин )
1 1/2 ч. л. суха мая


ПРИГОТВЯНЕ


На дъното на купата на хлебопекарната се изсипва хладката вода. Слага се яйцето, солта, захарта и маслото. 
Изсипва се пресятото брашно, а върху него се слага сухата мая. 
Имайте предвид, че трябва да се спазва посоченият ред на продуктите, защото маята не трябва да се опира в солта, а и винаги се слагат първо течностите. 
След като всичко е в купата, се избира програма за месене на тесто, която при различните хлебопекарни е на различен номер - в моя случай 8 ма програма. 
Програмата при мен е 90 минути, но аз не изчаквам толкова, когато ще правя мекици. След като се омеси тестото, заложено в програмата е време за втасване. Аз изваждам тестото след като се омеси ( около 20 минути ) и го разделям на топки, които завивам и оставям да втасат. Повечето пъти този процес при мен става на 50 градуса във фурната, което ми спестява време. 

Втасалото тесто се разтегля на мекици, които се пържат на маслена баня до готовност от двете страни. Хапват се топли кой с каквото ги предпочита - сладко, сирене, а защо не и с двете, пудра захар и др. 
Ако имате време, може да изчакате програмата да свърши и тестото да си втаса в хлебопекарната. Тогава късате от него и директно пържите. 
Тестото може да се омеси вечерта и да се сложи в хладилника в найлонов плик, намазан с олио. Така на сутринта ще е готово за пържене, но се оставя на стайна температура около половин час или пък отново се оформят топки, които трябва да втасат. 
Ами това е.
Рецептата, показана нагледно, може да видите в следващите снимки. 

ДОБЪР АПЕТИТ !В КУПАТА НА МАШИНАТА СЕ СЛАГАТ ВОДАТА, ЯЙЦЕТО, СОЛТА, ЗАХАРТА И МАСЛОТОСИПВА СЕ ПРЕСЯТОТО БРАШНОВЪРХУ БРАШНОТО СЕ СЛАГА МАЯТА

ИЗБИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА ТЕСТОТЕСТОТО СЕ МЕСИОБРАЗУВА СЕ ГЛАДКА ТОПКА ТЕСТО, КОЯТО АКО ЛЕПНЕ МНОГО, МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪСИ С ОЩЕ МАЛКО БРАШНОАКО НЯМА ДА СЕ ИЗЧАКВА ТЕСТОТО ДА ВТАСА В МАШИНАТА, ТО СЕ ИЗВАЖДА И РАЗДЕЛЯ НА ТОПКИТОПКИТЕ СЕ ПОКРИВАТ И ОСТАВЯТ НА ТОПЛО ДА ВТАСАТРАЗТЕГЛЯТ СЕ НА МЕКИЦИ И СЕ ПЪРЖАТ НА МАСЛЕНА БАНЯ


ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар