сряда, 6 юли 2016 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ


= ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ =






    Обожавам пирожки, както и всичко, направено от тесто. 
Спомням си, че като бях малка, майка ми е правила пирожки със сирене, но преди години като я попитах за рецептата, тя не си я спомняше. 
После, като ученичка често си купувах едни пирожки, които бяха пълни с извара вместо със сирене и не много вкусни, но при липса на други, хапвах си ги. 
До скоро не се бях сещала за пирожки, докато не попаднах на тази рецепта.
Реших да ги направя една сутрин за закуска в къщи. Е повярвайте ми, станаха страхотни. Точно вкуса, който търсех. Определено ме върнаха в детството, за което благодаря на авторката на рецептата. 
А ето я и нея...

ПРОДУКТИ 

2 яйца
90 гр. кисело мляко
50 мл. прясно мляко
50 мл. вода
100 мл. олио
20 гр. мая
1 ч. л. сол
1 ч. л.захар
1 ч. л. оцет
1/2 пакетче бакпулвер
150 гр. сирене за тестото
Около 600 гр. брашно

ОЩЕ:

За плънка още около 150 гр. сирене
Олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ

В топлото прясно мляко и вода се размива маята със захарта и 1 - 2 с. л. брашно. Покрива се и се изчаква да шупне.
В дълбок съд леко се разбиват яйцата, към които се добавят олиото, киселото мляко с бакпулвера, солта, оцета, натрошеното сирене и шупналата вече мая ( продуктите е хубаво да са със стайна температура ) 
Към тази смес постепенно се прибавя брашното и се бърка до усвояването му. Омесва се меко тесто, което се покрива и престоява в хладилника около един час. 
След като тестото си почине, от него се късат парчета, с големина колкото яйце. Всяко се разточва на тънък лист и се слага плънката от сирене. Навива се на стегнато руло, като се притиска добре с длан, за да се залепи края и да не си личи слепването. По този начин се оформят всички пирожки. Пържат се на средна степен на котлона и се вадят върху кухненска хартия. 
Стават наистина много вкусни. 

ДОБЪР АПЕТИТ !





































2 коментара:

  1. Изглеждат прекрасни пирожките ви :). В събота ще се пробват. Пърженето в дълбоко олио ли е, или се обръщат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ! Надявам се, че вече сте ги пробвали. Обръщат се при пържене. Добър апетит !


      Изтриване