четвъртък, 2 февруари 2017 г.

ПИТА " СЛЪНЦЕ "


=  ПИТА " СЛЪНЦЕ "

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /   Това е една питка, която аз много харесвам и която често правя. Мога да кажа, че това беше една от първите ми питки, която е по рецепта на Ина Костова. Преди време за мен беше голямо предизвикателство да я направя, защото нямах голям опит с тестото, но въпреки това бях доволна от резултата. Признавам си, че направата и е играчка, но си струва :) Описвам подробно рецептата и начина на оформяне, за да си я направите и вие.

ПРОДУКТИ

400 мл. прясно мляко
3 яйца
5 с. л. олио
1 ч. л. захар
1 с. л. сол
1 кубче мая ( 42 гр. )
около 1 кг. брашно

Още:  
сусам и маково семе за поръсване
( може и други семена по избор )ПРИГОТВЯНЕ

В част от топлото прясно мляко ( около 200 мл. ) се размива маята. Добавя се захарта и 3 - 4 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да се активира маята.
През това време в дълбок съд се пресява брашното. В средата му се прави кладенче, в което се прибавят леко разбитите яйца ( без един жълтък, който се оставя за намазване ). Сипва се и олиото,  останалото прясно мляко, както и солта. Накрая се прибавя и втасалата мая. 
Омесва се меко тесто, което се покрива и оставя на топло да втаса около 1 час. 
След като тестото е втасало, то се разделя на части - една голяма ( около 530 гр. ) ; три еднакви части ( по около 280 гр. ) и една по - малка топка   ( около 230 гр. ). 
Най - голямата и най - малката топки се покриват, за да не хване тестото коричка и се оставят настрани. Трите еднакви топки се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър - 35 см. , колкото е и тавата и с дебелина около 4 - 5 мм. Слагат се една върху друга, като между тях се маже с олио или меко масло. 
Тавата, в която ще се пече питката се намазва добре с олио или масло ( може и леко да се поръси с брашно ). В нея се поставят трите кори. Разрязват се от центъра към края на четири, а всяка четвъртинка на по още три триъгълника, като не се реже до края. В резултат трябва да се получат 12 триъгълника. 
Един по един всеки триъгълник се подпъхва под основата от вътрешната част, към стената на тавата, завърта се върху нея и се изтегля отгоре ( вижда се добре на снимката по - долу ). След като се обърнат така всичките триъгълници, всеки един от тях се притиска през средата с помощта на дървено шишче. 
Следва голямото парче тесто, което сме заделили. То също се разделя на три еднакви топки ( по около 175 гр. всяка ). Отново се разточват три кори с дебелина 4 - 5 мм., които отново се нареждат една върху друга, като се намазва помежду им. 
Тези кори също се нарязват на 12 триъгълника, но този път се разрязват до края. Хваща се връхчето на всеки триъгълник и се прехлупва отгоре към основата, като отново се притиска с дървен шиш в центъра. Така се процедира с всичките 12 триъгълника. 
Всичките триъгълници се нареждат в тавата така, че  върховете им да легнат в празните пространства между първите триъгълници ( отново се вижда добре на снимките по - долу ).
В средата се поставя отделеното най - малко парче тесто, оформено на топка,  което е център на слънцето. 
Питката се покрива с кърпа и отново се оставя на топло да втаса ( често я слагам във фурната на 50 градуса ). 
След като слънцето е удвоило обема си, то се намазва с отделеният жълтък, разбит с няколко капки олио. Украсява се със сусам и маково семе.
 Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност ( 50 - 60 минути ). След изваждане от фурната се поръсва със студена вода и се покрива с влажна кърпа, за да стане мека. 
Ако имате въпросъ относно рецептата или оформянето, пишете в коментар и ще Ви отговоря. Следват снимки с оформянето.


ДА ВИ Е ВКУСНО !
КЪМ БРАШНОТО СЕ ДОБАВЯТ СОЛТА, ПРЯСНОТО МЛЯКО, ЯЙЦАТА ОЛИОТО И ВТАСАЛАТА МАЯОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВА ДА ВТАСВАТЕСТОТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ЕДНА ГОЛЯМА ТОПКА, ТРИ МАЛКИ И ЕДНА ОЩЕ ПО - МАЛКАТРИТЕ ЕДНАКВИ ТОПКИ СЕ РАЗТОЧВАТ НА КОРИ, КОИТО СЕ НАМАЗВАТ С ОЛИО  И СЛАГАТ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГАКОРИТЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В НАМАЗНЕНАТА ТАВА И СЕ РАЗРЯЗВАТ НА 12 ТРИЪГЪЛНИКА
 ОТ ЦЕНТЪРА КЪМ СТЕНИТЕ НА ТАВАТА, НО НЕ ДО КРАЯ. 


ВСЕКИ ТРИЪГЪЛНИК СЕ ОБРЪЩА ОТГОРЕ, КАТО СЕ ПОДПЪХВА ПОД ОСНОВАТАВСЕКИ ЕДИН СЕ ПРИТИСКА ПРЕЗ СРЕДАТА С ДЪРВЕН ШИШГОЛЯМОТО ПАРЧЕ ТЕСТО СЪЩО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ ЕДНАКВИ ТОПКИ,
 КОИТО СЪЩО СЕ РАЗТОЧВАТ, НАМАЗВАТ И НАРЕЖДАТ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГА.И ТЕЗИ КОРИ СЕ НАРЯЗВАТ НА 12 ТРИЪГЪЛНИКА, САМО ЧЕ ДО КРАЯПРЕГЪВАТ СЕ НАГОРЕ И СЕ ПРИТИСКАТ С ДЪРВЕН ШИШ
ВСЕКИ ТРИЪГЪЛНИК СЕ ПОДРЕЖДА В ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО МЕЖДУ ДРУГИТЕ.
СЛАГА СЕ МАЛКАТА ТОПКА ТЕСТО В ЦЕНТЪРА
ПИТКАТА ВТАСВА И СЕ НАМАЗВА С РАЗБИТ ЖЪЛТЪК. ПОРЪСВА СЕ СЪС СЕМЕНА ПОЖЕЛАНИЕ

ПЕЧЕ СЕ НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНАПОКРИВА СЕ С ВЛАЖНА КЪРПА, ЗА ДА ОСТАНЕ МЕКА


ВКУСНА И КРАСИВА !

ДОБЪР АПЕТИТ !2 коментара: