вторник, 21 март 2017 г.

УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА




=  УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА  =

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















  Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не. При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т. н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време ?

ПРОДУКТИ

3 яйца
400 гр. кисело мляко
250 мл. прясно мляко ( 1 ч. ч. )
3 с. л. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
1 кубче мая ( 42 гр. )
1 кг. брашно ( може и малко повече )
1 с. л. захар
1 ч. л. сол


ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2 - 3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко не лепнещо тесто ( ако се наложи се добавя още малко брашно ), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздуха и се завързва добре в горния край. Трябва да се има в предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилника, където може да престои до седмица.
От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 - 5 с. л. захар. 
В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.
Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.






МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО


БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. 


СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO



ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА


ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК


ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
























6 коментара:

  1. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви е харесала.

      Изтриване
    2. Апетитно изглеждащи снимки, много подробни обяснения, ще се пробва задължително! Благодаря! ��

      Изтриване
  2. Много хубава рецепта, а фтасване след изваждане от хладилника необходимо ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявайте за забавения отговор. След като оформя това, което ще пека, оставям да втаса. Като си удвои обема, пека в
      предварително загрята фурна.

      Изтриване
  3. Искам да попитам акп тестото се ползва веднага трябва ли пак да се прибере в хладилник или може да втаста на топло и да се започне с употребата му?

    ОтговорИзтриване