събота, 27 август 2016 г.

ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА
=  ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
     Това е пилешка каша. Пилешката каша на баба.
Още като дете я обичах много. И не само аз, а и брат ми и сестра ми. Баба я правеше винаги вкусна и ние много често като деца си я поръчвахме отново и отново.
Не е нещо особено, не е нещо трудоемко или скъпо и с много продукти. Това е една обикновена, но много вкусна каша, която сега аз често правя на детето ми, което също много я обича. Затова ще ви споделя рецептата за нея, като отново приготвянето съм описала и показала стъпка по стъпка чрез снимки.


ПРОДУКТИ

Бялото месо на едно пиле
80  - 100 гр. олио
4 - 5 пълни с. л. брашно
2 кубчета пилешки бульон (или бульона от варенето на месото )
сол
1 ч. л. червен пипер
вода за бульона
чесън пожелание

ПРИГОТВЯНЕ 

Пилешкото месо се сварява и ако е домашно, може да се използва бульона от него, но ако не е, препоръчвам кубчетата бульон. Ако ще се ползват кубчетата, то около 1,5 л. вода се загрява и в нея се разтварят кубчетата пилешки бульон. 
На котлон, в тенджерката, в която ще се приготвя кашата се загрява олиото. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане, докато се запържи и промени цвета си. Следва червеният пипер, като също се разбърква. Веднага, за да не загори, се сипва постепенно бульона. Бъркането продължава. Свареното пилешко месо се накъсва и се добавя в тенджерата. По желание се слага и счукан или нарязан на ситно чесън. Кашата се оставя на слаб огън на котлона да къкри, като от време на време се разбърква, понеже месото пада на дъното и може да залепне. Тук е моментът да кажа, че брашното, бульонът, червеният пипер , както и количеството месо може да варират, в зависимост от това с каква гъстота искате да е кашата. Кашата се вари до получаване на гъстота, която може да проверите, като капнете малко от нея върху чиния и оставите да изстине. Капката не трябва да се разлива. Имайте в предвид, че като изстине, ще се сгъсти доста, така че не я оставяйте прекалено дълго на котлона. Опитайте я и ако има нужда, добавете сол на вкус. Кубчетата бульон са солени, а и при варенето на месото се слага сол, така че първо проверете дали има нужда от още сол.
Ами това е. Дано ви хареса. 


ДОБЪР АПЕТИТ !


СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА НАГЛЕДНО 
СТЪПКА ПО СТЪПКА
БРАШНОТО СЕ ЗАПЪРЖВА В СГОРЕЩЕНОТО ОЛИО
ДОБАВЯ СЕ ЧЕРВЕНИЯТ ПИПЕР
СИПВА СЕ И БУЛЬОНЪТ
СВАРЕНОТО ПИЛЕШКО МЕСО СЕ НАКЪСВА И СЪЩО СЕ ПРИБАВЯРАЗБЪРКВА СЕ И СЕ ДОБАВЯ ЧЕСЪН ПОЖЕЛАНИЕКАШАТА КЪКРИ НА СЛАБ ОГЪН ДО ГОТОВНОСТ
Няма коментари:

Публикуване на коментар