неделя, 3 юли 2016 г.

ТОРТА " ТОФИФИ "



=  ТОРТА " ТОФИФИ "  =






  Торта " Тофифи " - още щом я видях, реших да я направя. Рецептата отново е на Люси. Самата торта на външен вид наподобява бонбона " Тофифи". Получи се вкусна и красива торта. Направата и не е сложна, но изисква време, защото се правят отделни кремове. Ако искате, блата може да се приготви от предния ден, за да стане по - бързо сглобяването. 
И така, ще ви трябват...

ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА

6 яйца
120 гр. брашно
160 гр. захар
120 гр. меко краве масло
40 гр. пудра захар
120 гр. черен шоколад

ЗА ПЪРВИ КРЕМ

200 гр. млечен шоколад с лешници
200 мл. течна сметана

ЗА ВТОРИ КРЕМ

200 мл. течна сметана
100 гр. захар

ОЩЕ:

Бонбони " Тофифи "
1 пакет бонбони карамел " Му "
100 мл. течна сметана
100 гр. шоколад ( желателно е да е черен, защото такъв е върху бонбоните, които трябва да наподобява тортата, но може и да е млечен, ако предпочитате такъв. )

ПРИГОТВЯНЕ

Първо се приготвя блата. 
Шоколада се разтопява на водна баня. Разделят се белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг, заедно със захарта. 
Жълтъците се разбиват с пудрата захар. 
Към разтопеният шоколад се добавя кравето масло и се разбърква до еднородна смес. 
Следва внимателно прибавяне на шоколадовата смес към жълтъчната. Прибавя се бавно и при непрекъснато бъркане, понеже шоколадовата смес е топла и може да се пресече. 
Към така приготвената смес се добавят постепенно разбитите белтъци и пресятото брашно, като се объркват внимателно, за да не излезе въздухът от белтъците. Получава се много лека и въздушна смес, която се изсипва в застлана с хартия и намаслена тортена форма с диаметър 24 см. 
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна ( отнема около половин час ).
След като блата се охлади във формата, той се изважда и се разрязва хоризонтално на три отделни блата.
Започва се приготвянето на първия крем. 
Сметаната се загрява и към нея се добавя натрошеният шоколад с лешници. Разбърква се до хомогенизиране. Сместа се оставя да се охлади. През това време се нарязват на малки парченца карамелените бонбонки 
" Му ".
Започва сглобяването. В тортена форма с ринг се поставя един блат. Върху него се изсипва шоколадовият крем и се нареждат половината нарязани бонбони.
Следва втората част от блата, върху който се изсипва 
2/3 от разбитата със захар сметана ( втори крем ).
Ако сметаната е подсладена, няма нужда от добавяне на захар. Върху нея се нареждат и останалите карамелени бонбони. Покрива се с третата част на блата. 
Така приготвената торта се слага в хладилник, за да се стегне. 
Докато тортата се охлажда, може да се приготви украса.
Загрява се 100 мл. сметана и към нея се добавя начупения шоколад.  Към заделената сметана се добавя малко от шоколадовата смес и се разбива с миксер, за да се оцвети в светло бежово. 
Тортата, след като е престояла в хладилника няколко часа, се изважда от формата и се измазва отгоре и отстрани с оцветената сметана. Заглажда се и в центъра се очертава кръг, в който се изсипва останалия ганаш. 
Тортата се украсява още малко по избор и се подреждат отгоре от бонбоните " Тофифи ".
Ами това е. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !












ИЗПИЧАНЕ И РАЗРЯЗВАНЕ НА БЛАТЪТ



НАМАЗВАНЕ С ПЪРВИ КРЕМ ( ШОКОЛАДОВ ) И ПОРЪСВАНЕ С КАРАМЕЛЕНИ ПАРЧЕНЦА

СЛЕДВАЩ БЛАТ НАМАЗАН С ВТОРИ КРЕМ ( СМЕТАНОВ ) И ПОРЪСЕН С КАРАМЕЛЕНИ ПАРЧЕНЦА




















































Няма коментари:

Публикуване на коментар