събота, 2 юли 2016 г.

ДОМАШНО СИРЕНЕ С ЯЙЦА И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

 

=  ДОМАШНО  СИРЕНЕ С 

ЯЙЦА И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА  =






     Обичате ли домашно сирене ? А кашкавал ? 
Ако отговора е "ДА" , то това сирене, приготвено в домашни условия, определено ще ви хареса. То е с много приятен вкус, като е нещо средно между сирене и кашкавал. След като видях рецептата на Ваня Джорджевич, се изненадах, че за приготвянето му са нужни яйца. Въпреки това реших да го пробвам.
Приготвянето му е елементарно. Дори никога да не сте правили сирене ( като мен ), ще се справите. А на вкус е ммммммм..... Опитайте.

=> И едно уточнение. Това сирене от снимките е двойна доза, като аз съм написала количеството продукти за него. Ако някой иска да си направи по - малко, сложете половината продукти от посочените. 


ПРОДУКТИ

2 л. прясно мляко 
( хубаво е да е домашно, но и купешкото върши работа )
800 гр. заквасена сметана ( две кофички )
8 яйца
2,5 - 3 с. л. сол 

ПРИГОТВЯНЕ

Млякото се слага на котлона заедно със солта до завиране. Яйцата се разбиват със заквасената сметана. След като млякото заври, към него се добавя яйчената смес. Изчаква се отново да заври, като се бърка периодично. След като се образуват първите балончета, сместа се сваля от котлона и се изсипва в тензух, който се завързва и закача, за да се отцеди.
 Цеденето трябва да продължи минимум 6 - 7 часа 
( аз го оставих една нощ ) . Изважда се от тензуха и е готово за консумация.
Към такова вкусно сирене може да се добави например и един домашно изпечен хляб в хлебопекарна. 

ДОБЪР АПЕТИТ !



























Рецептата е взаимствана от тук















Няма коментари:

Публикуване на коментар