четвъртък, 21 юли 2016 г.

ДЕБЕЛА ПИЦА " ОБЕРИ ХЛАДИЛНИКА "



=  ДЕБЕЛА ПИЦА 

" ОБЕРИ ХЛАДИЛНИКА "  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /







 Чудейки се какво да приготвя за хапване, синът ми си поръча пица. Той е доста злояд, но на пица никога не отказва. Често правя тънки и хрупкави пици, но този път реших тя да е мекичка и с повече тесто.
Тази пица е за любителите на дебелите и месести пици, затова и я кръстих така. А защо е " Обери хладилника " навярно се досещате. Понеже не беше предвидена и не съм се заредила с продукти предварително, върху нея сложих каквото намерих в хладилника :) 
Получи се много вкусна и ароматна пица, а малкият каза, че не е ял по - хубава, но той казва така всеки път, като приготвя нещо, което му е любимо.
Ето и как я направих. 

ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО

1 яйце
120 мл. прясно мляко
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
25 гр. краве масло
20 гр. мая ( половин кубче )
300 гр. брашно

ЗА ГАРНИРАНЕ

каквото има в хладилника и без значение от количеството :)
аз използвах:
- кренвирши
- месото на две печени пилешки бутчета ( без кожата )
- нарязани обезкостени маслини
- една краставица, нарязана на тънки резенчета
- 3 сварени яйца
- нарязано на ситно пушено свинско филе
- доматено пюре
- смлян черен пипер
- розмарин
- босилек
- настърган кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ

 Прясното мляко леко се затопля и в него се размива маята. Добавят се захарта и 2 с. л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. 
Яйцето леко се разбива с вилица и към него се добавят киселото мляко и маслото, което е разтопено. Следва шупналата мая и накрая постепенно се добавя брашното и солта, като се бърка до гъста смес, а после се доизмесва на ръка. Омесва се меко тесто, което се оставя да почине половин час.
Тестото се разделя на парчета, в зависимост от големината на тавата или тавите. Тавата, в която ще се пече пицата, се намазнява и тестото се разстеля с помощта на ръцете или се разточва с точилка с диаметъра на тавата. 
Тестото се намазва с доматено пюре. Върху него се разпределят останалите продукти и се подправя с черен пипер, розмарин и  босилек. 
Пицата се пече на 200 градуса. Малко преди да е готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал и се допича.


ДОБЪР АПЕТИТ !








СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРИБАВЯ КЪМ ЯЙЦЕТО, МЛЯКОТО, МАСЛОТО И ШУПНАЛАТА МАЯ



СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО


ТЕСТОТО СИ ПОЧИВА ПОЛОВИН ЧАС


РАЗТОЧВА СЕ 


ПИЦАТА СЕ ГАРНИРА С ПРОДУКТИ ПОЖЕЛАНИЕ


ИЛИ С КАКВОТО ИМАТЕ В ХЛАДИЛНИКА




ПОРЪСВА СЕ С ПОДПРАВКИ НА ВКУС И СЕ ПЕЧЕ


СЛЕД КАТО Е ПОЧТИ ИЗПЕЧЕНА, СЕ ПОРЪСВА С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ


ДОПИЧА СЕ


ХАПВА СЕ С АПЕТИТ











   










Няма коментари:

Публикуване на коментар