сряда, 13 юли 2016 г.

ПОНИЧКИ
=  ПОНИЧКИ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /   Ако обичате понички, хрупкави и меки, то тези ще ви харесат. Не са жилави и са вкусни. Самото тесто не е сладко, затова са подходящи за ядене както със солено, така и със сладко. В къщи моите мъже са почитатели на сладкото и ги предпочитат обилно поляти с топинг, но аз например си ги хапвам с мармалад или сиренце.   
Въпреки, че направата на поничките изглежда заигравка, всъщност се правят доста бързо, а пърженето им пък е още по - бързо. Трябват ви само чаша и нещо подходящо, с което да изрежете дупката в центъра ( аз използвах капачка ).
 Нужни са и следните продукти :

ПРОДУКТИ

2 яйца
100 мл. прясно мляко ( може и вода )
50 мл. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. суха мая
3 ч. ч. брашно

 ОЩЕ :

олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се леко разбитите яйца, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и маята. Омесва се меко тесто. То се покрива и оставя на топло около 30 минути, за да втаса. За да се ускори процеса на втасване, тестото може да се сложи във фурната на 50 градуса. 
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, а в центъра на всяко се изрязва по - малко кръгче. Изрезките се премесват, разточват отново на кора и отново се изрязват. 
След като са оформени всички понички, те се пържат до златисто на средна степен на котлона на маслена баня. Обръщат се от двете страни. Хубаво е да се изваждат на решетка, за да останат хрупкави. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО

ВТАСВА


РАЗТОЧВА СЕ НА КОРА


ИЗРЯЗВАТ СЕ КРЪГЧЕТАВ ЦЕНТЪРА НА ВСЯКО КРЪГЧЕ СЕ ИЗРЯЗВА ПО - МАЛКО КРЪГЧЕ


ТАКА СЕ ПРИГОТВЯТ ВСИЧКИТЕ ПОНИЧКИ


ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ


ОБРЪЩАТ СЕ


ПЪРЖАТ СЕ ДО ЗЛАТИСТО
ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТРецептата е взаимствана от Готвач БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар