сряда, 13 юли 2016 г.

ПОНИЧКИ




=  ПОНИЧКИ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /







   Ако обичате понички, хрупкави и меки, то тези ще ви харесат.  Самото тесто не е сладко, затова са подходящи за ядене както със солено, така и със сладко. Вкъщи моите мъже са почитатели на сладкото и ги предпочитат обилно поляти с топинг, но аз например си ги хапвам с мармалад или сиренце.   
Въпреки, че направата на поничките изглежда заигравка, всъщност се правят доста бързо, а пърженето им пък е още по - бързо. Трябват ви само чаша и нещо подходящо, с което да изрежете дупката в центъра ( аз използвах капачка ).
 Нужни са и следните продукти :

ПРОДУКТИ

2 яйца
100 мл прясно мляко (може и вода)
50 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
3 ч.ч. брашно

 ОЩЕ :

олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

 Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се леко разбитите яйца, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и маята. Омесва се меко тесто. То се покрива и оставя на топло около 30 минути, за да втаса. За да се ускори втасването, тестото може да се сложи във фурната на 50 градуса. 
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, а в центъра на всяко се изрязва по - малко кръгче. Изрезките се премесват, разточват отново на кора и отново се изрязват. 
След като са оформени всички понички, те се пържат до златисто на средна степен на котлона на маслена баня. Обръщат се от двете страни. Хубаво е да се изваждат на решетка, за да останат хрупкави. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !







СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО

ВТАСВА


РАЗТОЧВА СЕ НА КОРА


ИЗРЯЗВАТ СЕ КРЪГЧЕТА



В ЦЕНТЪРА НА ВСЯКО КРЪГЧЕ СЕ ИЗРЯЗВА ПО - МАЛКО КРЪГЧЕ


ТАКА СЕ ПРИГОТВЯТ ВСИЧКИТЕ ПОНИЧКИ


ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ


ОБРЪЩАТ СЕ


ПЪРЖАТ СЕ ДО ЗЛАТИСТО




















ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТ











Рецептата е взаимствана от Готвач БГ









































Няма коментари:

Публикуване на коментар