вторник, 19 юли 2016 г.

ШАХМАТЕН ЧИЙЗКЕЙК




=  ШАХМАТЕН  ЧИЙЗКЕЙК  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /







    Исках да изненадам семейството си с нещо сладко, но различно, нещо, което не съм правила и което на вид е обикновено, но в същото време вътре да се крие изненада. Чудейки се, какво да им направя, за да ги подсладя, се сетих за една рецепта на Люси за чийзкейк, но не обикновен, а шахматен. Сладкишът е ефектен и елементарен за направа. Вкусен е, а от посочената рецепта излиза доста голям чийзкейк. За да го направите ще са ви нужни следните продукти:

ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
150 г краве масло
1/3 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
180 г брашно

ЗА КРЕМА

4 яйца
1/3 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. пудра захар
125 г краве масло
1 кг безсолна извара
2 с.л. брашно
1 ванилия

ЗА ГАНАША 

150 мл сметана
150 г шоколад


ПРИГОТВЯНЕ

 Загрява се на котлона прясното мляко. Добавят се захарта, кравето масло и какаото до разтопяването им. Трябва да се получи гладка, еднородна смес. Докато какаовата смес изстива, яйцата се разбиват и към тях се прибавя пресятото брашно с бакпулвер. Тук е моментът да се подготви и тавата. Аз използвах тава с размери 22 на 35 см. която застлах с хартия за печене и която леко намазних. 
Към яйчената смес се сипва бавно и при непрекъснато бъркане какаовата смес. Важно е тя да се е поохладила, за да не се пресекат яйцата. Готовата смес се изсипва в приготвената вече тава. Пече се  в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до готовност като се проверява с клечка. Печенето отнема около половин час. 
След като блатът вече е изпечен, се изважда от тавата и се оставя да изстине напълно, за да не се троши при рязането. 
Изстиналият вече блат се разрязва по дължина на ленти. При мен се получиха 10 ленти. 
Същата тава отново се застила с хартия за печене. В нея се връщат внимателно една по една половината ленти, като се поставят на разстояние една от друга ( разстоянието е колкото са широки лентите от блата )
 Приготвя се крема, като маслото, което е на стайна температура, се разбива с пудрата захар и жълтъците. Постепенно се прибавят изварата, брашното и ванилията. Бърка се до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват белтъците с кристална захар на сняг и също се прибавят към маслената смес. Отново се разбърква до хомогенизиране. Кремът се напълва в пош и половината от него се разпределя равно между ивиците блат. Може да се направи и с лъжица, но с пош е много по-лесно. Заглажда се, за да изглежда като един цял блат. 
След това там където има бяла ивица, върху нея се слага кафява ( от останалите от блата ) и така до свършването им. Между тях отново се запълва с бяла смес с помощта на поша, като белите ивици се падат върху кафяви и между кафяви. Така се получава шахматната визия в последствие. Отгоре се заглажда, като ако има останал крем, то той се разпределя. 
Сладкишът отново се слага във фурната на 180 градуса, до леко зачервяване (около 50 минути). Изважда се от тавата, когато е напълно изстинал, понеже в противен случай рискуваме да се натроши. 
Накрая се приготвя шоколадовият ганаш, който е пожелание, но пък придава завършен вид. Ако не обичате шоколад, може да поръсите  обилно чийзкейка с какао. 
За да се направи шоколадов ганаш, сметаната се загрява и малко преди да кипне, се сваля от котлона и се прибавя начупения шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада и получаване на гладка смес. 
Чийзкейкът се залива с топлия шоколадов ганаш и пожелание се доукрасява с шоколадови или захарни пръчици, фигурки, люспи шоколад, кокосови стърготини и др. 
Ами това е. 

ДОБЪР АПЕТИТ !













СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ИЗПЕЧЕН БЛАТ

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМ


РАЗРЯЗВАНЕ НА БЛАТА НА ЛЕНТИ



ЗАПЪЛВАНЕ НА РАЗСТОЯНИЯТА С КРЕМ


ИЗПЕЧЕН ПОВТОРНО БЛАТ





ПОКРИВАНЕ С ШОКОЛАДОВ ГАНАШ И УКРАСЯВАНЕ




РАЗРЕЗ НА СЛАДКИША







































Няма коментари:

Публикуване на коментар