четвъртък, 21 юли 2016 г.

" ПИЯНА МОНАХИНЯ "




  " ПИЯНА МОНАХИНЯ "  


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /








   Въпреки, че не си падам много по сиропираните сладкиши, от мъжете в къщи те много се харесват. Така реших да им направя един сладкиш, който обилно полях с алкохол. 
Рецептата е сбор от няколко други рецепти, като добавих някои неща за по - добър вкус. Домашните го харесаха и си го хапнаха с удоволствие. По желание, отгоре може да се украси с разбити на сняг белтъци със захар, но аз реших да го оставя така, като украсих само с шоколадови камъчета. Приготвянето на сладкиша е бързо и  лесно и всеки би могъл да го направи. Снимките показват стъпка по стъпка направата му. Следвайте стъпките. 


ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА

8 яйца
170 г захар
110 г брашно
15 г бакпулвер
1/2 ч.ч. смлени орехи
настъргана кора на един портокал или пакетче портокалови корички
есенция ром


ЗА СИРОПА


100 мл прясно мляко
170 гр захар
310 мл вода
125 г краве масло
1 пакетче ванилова захар
50 мл коняк 
4 - 5 с.л. какао

ПРИГОТВЯНЕ

 Разбиват се яйцата със захарта. Към тях при непрекъснато бъркане се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Следват орехите, портокаловата кора и есенцията. 
На дъното на тава с диаметър 28 см. (в моя случай тортена форма със свалящ се ринг) се слага хартия за печене, която леко се намазнява. Изрязва се от хартията и за стените. Сместа се изсипва и се пече в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Проверява се с клечка, като по клечката не трябва да остава нищо след изваждането й. Печенето отнема около половин час, но това зависи и от фурната. 
След като сладкишът е изпечен, той се изважда и целият се надупчва. Оставя се да изстива.   
През това време се приготвя сиропа. 
На котлона се загряват смесените вода и прясно мляко. Добавя се захарта и ваниловата захар и се бърка до разтопяването им. Слага се и какаото. Прибавя се кравето масло, нарязано на парчета и също се бърка докато се разтопи напълно. Сиропът се сваля от котлона и  накрая се сипва алкохолът. 
 След като сладкишът е вече изстинал, той се нарязва на парчета с желаната форма и се полива обилно с горещ сироп. Сладкишът поема всичкия сироп и става много сочен. Преди да се консумира обаче, трябва да имате търпение и да го оставите да си постои. Колкото повече стои, толкова по - вкусен става. 
Сладкишът може да се покрие с разбити на сняг със захар белтъци и да се запече на горен реотан. А ако го оставите без белтъци, то може да го поръсите с какао, пудра захар, стърготини или каквото си решите. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !











СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

СМЕСВАТ СЕ ЯЙЦАТА И ЗАХАРТА


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА И ЗАХАРТА


БАКПУЛВЕРЪТ СЕ СМЕСВА С ПРЕСЯТОТО БРАШНО


ПРИБАВЯТ СЕ ОРЕХИТЕ И ПОРТОКАЛОВИТЕ КОРИЧКИ


СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В ТАВА  ПОКРИТА С  ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ


ПЕЧЕ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ



БЛАТЪТ СЕ НАДУПЧВА ПО ЦЯЛАТА ПОВЪРХНОСТ


СМЕСВАТ СЕ ВОДАТА И МЛЯКОТО И СЕ ДОБАВЯ ЗАХАРТА И ВАНИЛОВАТА ЗАХАР


СЛАГА СЕ И КАКАОТО


КЪМ СМЕСТА СЕ ПРИБАВЯ НАРЯЗАНОТО НА ПАРЧЕТА КРАВЕ МАСЛО


ИЗСТИНАЛИЯ БЛАТ СЕ НАРЯЗВА


ПОЛИВА СЕ ОБИЛНО СЪС СИРОПА












УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ


И СЕ ХАПВА С АПЕТИТ













































  











Няма коментари:

Публикуване на коментар