неделя, 18 февруари 2024 г.

* БОРОВИНКОВ ЧИЙЗКЕЙК *

 

*   БОРОВИНКОВ ЧИЙЗКЕЙК   *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /

















ПРОДУКТИ:

/ ЗА ФОРМА С ДИАМЕТЪР 28 СМ /


        ЗА БЛАТА:

*   500 г чаени бисквити / аз използвам Еверест с масло/;

*   250 г краве масло;


       ЗА КРЕМА:

*   400 г крема сирене;

*   400 г заквасена сметана;

*   2 ванилии;

*   16 г желатин / 2 пакетчета по 8 г /;

*   40 мл вода;

*   80 г пудра захар;


       ОЩЕ:

*   350 г сладко от боровинки;

*   4 г желатин;

*   15 мл вода;

*   боровинки за украса



ПРИГОТВЯНЕ:


    Започва се с подготовка на блата.

   Бисквитите се смилат на ситно. Аз използвам кухненски робот, но може и да се счукат на ситно. Към тях се добавя разтопеното краве масло. Сместа се обърква добре, докато се получат добре овлажнени трохи. Прехвърля се в тортена форма с махащ ринг, която е покрита с леко омазнена  хартия за печене. С помощта на силиконова шпатула или с ръце, сместа се притиска и изравнява, за да се получи равен блат. Слага се в хладилника за около половин час, за да стегне. 

     През това време се приготвя кремът. 

    Крема сиренето се разбива на крем, заедно с пудрата захар. Прибавят се заквасената сметана и ванилията. Желатинът се разтваря в студената вода. Изчаква се да набъбне добре и след това се загрява в микровълнова фурна или на водна баня. Разтопеният желатин се прибавя към крема, като се бърка до усвояването му. 

    Кремът се изсипва върху стегналия вече блат и се заглажда. 

    Чийзкейкът отново се прибира в хладилник, за да стегне и кремът. 

 Към боровинковото сладко се прибавят четирите грама желатин, ратворен във вода и след набъбване - разтопен. Разбърква се и се залива чийзкейкът. Този на снимките е тематичен, затова е със сърце в центъра, като за целта си изработих шаблон. Украсява се с пресни боровинки и отново се слага в хладилника. 

   Чийзкейкът става по - вкусен, ако престои една нощ в хладилника. 


  Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти. 


ДА ВИ Е ВКУСНО !   









Бисквитите се смилат на ситно.



Към тях се добавя разтопеното краве масло.



Сместа се обърква добре, докато се получат добре овлажнени трохи.

Сместа се прехвърля в тортена форма, покрита с намаслена хартия за печене. Притиска се и се заглажда. Слага се в хладилника за половин час. 

Крема сиренето се смесва с пудрата захар.


Разбиват се на пухкав крем.


Прибавят се заквасената сметана и ванилията. Отново се разбива. 


Желатинът се разтваря в студената вода.


Изчаква се да набъбне.


Загрява в микровълнова или на водна баня.


Разтопеният желатин се прибавя към крема, като се бърка до усвояването му. 




Кремът се изсипва върху стегналия вече блат и се заглажда. 


Чийзкейкът отново се прибира в хладилник, за да стегне и кремът.

Към боровинковото сладко се прибавят четирите грама желатин, ратворен във вода и след набъбване - разтопен. 

Разбърква се и се залива чийзкейкът.


    Украсява се с боровинки.


























   



2 коментара: