събота, 10 февруари 2024 г.

"МАСЛЕНИЦА"

 


*  МАСЛЕНИЦА  *


/РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА/









       Топла, ароматна и мноооого вкусна... Масленица, такава, каквато я правеше баба. Естествено, тя месеше на ръка, но за това тесто може да се използва и хлебопекарна. Моята е за килограм и половина , с две бъркалки и без проблем омеси това количество тесто. 



ПРОДУКТИ:


     за тестото:

*   1.100 - 1.200 кг  брашно;

*   400 мл топла вода;

*   150 г кисело мляко;

*   60 мл олио;

*   3 яйца;

*   2 ч. л. сол;

*   2 ч. л. захар;

*   1 пакетче суха мая;


     още:

*   400 г сирене;

*   150 г кашкавал;

*   60 г краве масло;

*   60 г свинска мас;

*   60 мл олио;


ПРИГОТВЯНЕ:


    В купата на хлебопекарната се сипва топлата вода. Следва киселото мляко, олиото и разбитите яйца, като един жълтък се отделя за намазване. Добавят се солта и захарта. Пресява се брашното и се слага в съда. Отгоре, върху него се сипва сухата мая. 

   Стартира се програма за месене. След като тестото е омесено и машината сигнализира, че започва втасване, то се изважда и премесва с намаслени ръце. Слага се в намазнена купа и се покрива, за да втаса. 

   След втасване, тестото се разделя на четири части. Маслото и свинската мас се разтопяват за кратко в микровълнова фурна. Към тях се добавя и олиото. 

    Първата част от тесто се разточва, като не се ползва точилка, а само с ръце, които се топят често в топлата мазнина и се приплъзват настрани, разтегляйки тестото на плота. Поръсва се обилно с 1/4 от натрошеното сирене. Така се редуват една върху друга четирите кори, като ръцете винаги се топят в мазнината, докато тя се усвои от тестото. Върху четвъртата кора се слага освен сирене и настърган кашкавал. 

     Корите се навиват на руло, което се разтегля и усуква. Така полученият дълъг и усукан фитил се навива в дълбока тава. Моята е с диаметър 35 см. Покрива се и се оставя да втаса на топло /аз сложих тавата във фурната на 50 градуса, за да втаса по - бързо/.  Когато масленицата втаса и удвои обема си, тя се намазва с разбитият  жълтък, в който са капнати няколко капки олио. 

     Масленицата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна час и десет минути. Изважда се върху решетка. Поднася се топла с айрян.


    Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДОБЪР АПЕТИТ !








    


Няма коментари:

Публикуване на коментар