неделя, 25 февруари 2024 г.

* КАТМИ *

 


*   КАТМИ   *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /












ПРОДУКТИ:


*   4 яйца;

*   500 мл прясно мляко;

*   300 мл вода;

*   500 г брашно;

*   1 с. л. захар;

*   1 ч. л. сол;

*   10 г суха мая;

      

     ОЩЕ: 

*      олио за намазване на сача;

*      масло за намазване на катмите;

*   домашно сладо, течен шоколад, кашкавал, сирене или друго, каквото обичате.




ПРИГОТВЯНЕ:


    Маята се разтваря в част от топлото прясно мляко. Добавя се захарта и 3 - 4 с. л. брашно. Покрива се и се оставя маята да се активира. 

  Яйцата се разбиват и към тях се добавя останалото затоплено прясно мляко и леко топлата вода. Следва солта. Прибавя се останалото брашно и активиралата се мая. Получава се смес, която е малко по - гъста от палачинковата. Ако предпочитате по - дебели катми, добавете малко повече брашно.

    Катмите се пекат на плоча или на сач, но ако нямате, може да се използва и тиган за палачинки. 

   Плочата се загрява и намазва с олио. С помощта на черпак се сипва от сместа върху плочата и се разпределя равномерно. След изпичане се обръща. Хубавите катми стават на дупки, така че това да не ви притеснява. 

   Готовите катми се намазват още топли с масло. Поднасят се навити с пълнеж пожелание - течен шоколад, сладко, сирене, кашкавал и др.


     Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.







Маята се разтваря в част от топлото прясно мляко.


Добавя се захарта и 3 - 4 с. л. брашно. Покрива се и се оставя маята да се активира. 



Яйцата се разбиват и към тях се добавя останалото затоплено прясно мляко и леко топлата вода.



Следва солта.



Прибавясе останалото брашно.



Следва активиралата се мая. 


Получава се смес, която е малко по - гъста от палачинковата. Ако предпочитате по - дебели катми, добавете малко повече брашно.


С помощта на черпак се сипва от сместа върху намаслена плочата и се разпределя равномерно. 


Хубавите катми трябва да имат дупчици.



След изпичане се обръща. 



Готовите катми се намазват още топли с масло. Поднасят се навити с пълнеж пожелание.




































   

      




Няма коментари:

Публикуване на коментар