четвъртък, 25 януари 2024 г.

* КОЛЕДЕН КЕКС *

 

*  КОЛЕДЕН КЕКС  *


/РЕЦЕПТА СЪПКА ПО СТЪПКА/











    Това е един сладкиш, който може да се яде не само на Коледа, въпреки името си.  Много ми напомня традиционния немски сладкиш "Щолен", който е влажен фруктов хляб. В оригиналната рецепта липсва набухвател, но ако искате да се получи по - пухкав, може да добавите към брашното един бакпулвер. 



ПРОДУКТИ


*   250 г брашно;

*   160 г кафява захар; 

*   1 ч. л. ванилия;

*   1 ч. л. канела;

*   1/2 ч. л. джинджифил;

*   50 г меко краве масло;

*   1 яйце;

*   1 бакпулвер /пожелание/


ОЩЕ

*   350  г микс от сушени плодове по избор

     (кайсии, сливи, боровинки, стафиди) ;

*   250 мл черен чай, ябълков сок или тъмна бира; 

*   50 мл уиски;


ПРИГОТВЯНЕ


    Плодовете се нарязват на парчета. Заливат се с горещ чай (сок или бира) и уиски и престояват така няколко часа или една нощ. 


    В купа се смесват брашното, захарта, ванилията, канелата и джинджифила. Добавят се кравето масло и яйцето. Сместа се разбърква и към нея се прибавят накиснатите ядки, заедно с течността, в която са били. Ако е нужно, се добавя още малко брашно. Трябва да се получи  гъсто и лепкаво кексово тесто. 


    Правоъгълна кексова форма се покрива с хартия за печене. Тестото се изсипва в нея и се заглажда. Пече се в предварително загратя на 170 градуса фурна 50 - 60 минути. 

    След като се охлади, кексът пожелание може да се украси със захарна глазура, направена от 1 белтък, разбит с малко пудра захар и няколко капки лимонов сок. Може за украсата да се използва и разтопен шоколад /такъв използвах аз/, с който да се залее. Отгоре се поръсва с нарязани парченца сушени плодове. 


    Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


  Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

    


ДОБЪР АПЕТИТ !

 



В купа се смесват брашното, захарта, ванилията, канелата и джинджифила.



Добавят се кравето масло и яйцето.


Сместа се разбърква и към нея се прибавят накиснатите ядки, заедно с течността, в която са били. 


Ако е нужно, се добавя още малко брашно. Трябва да се получи  гъсто и лепкаво кексово тесто. 

Тестото се изсипва в правоъгълна кексова форма, покрита с хартия за печене и се заглажда.



Пече се в предварително загратя на 170 градуса фурна 50 - 60 минути.


Гарнира се със захарна глазура или с разтопен шоколад. Поръсва се със сушени плодове.

  










    Рецептата е взаимствана от сайта на София Мел.


     


   


Няма коментари:

Публикуване на коментар