понеделник, 15 януари 2024 г.

* СРЪБСКО - ХЪРВАТСКА БАНИЦА "ГЍБАНИЦА" *

 СРЪБСКО - ХЪРВАТСКА БАНИЦА

" ГЍБАНИЦА "











ПРОДУКТИ


*   6 яйца;

*   400 г кисело мляко;

*   300 г сирене;

*   100 г кашкавал;

*   100 г краве масло;

*   100 мл газирана вода;

*   1 бакпулвер;

*   500 г кори за баница;

*   олио за намазване;

*   сусам за поръсване;


ПРИГОТВЯНЕ


   Разбиват се яйцата и към тях се прибавя киселото мляко. Следва разтопеното краве масло и бакпулверът. Отново се разбърква. Сиренето и кашкавалът се настъргват и се прибавят към яйчената смес. Накрая се сипва газираната вода. Разбърква се добре.

    От корите за баница се отделят четири броя. Останалите, както са заедно, се навиват на руло и се нарязват на ленти с ширина около 2 см. Раздиплят се така, че да заприличат на парпаделе. 

   Правоъгълна кексова форма се намазнява добре с олио. Две от заделените корите се слагат на дъното и с тях се облича формата, като краищата им  остават встрани.  Взема се шепа от нарязаните кори, потапят се добре в сместа и се слагат в облечената форма. Така се процедира до свършване на лентите. Накрая отгоре се изсипва останалата смес. Пълната кексова форма се "завива" със стърчащата част от двете кори, положени на дъното. Намазват се с олио и се подреждат сгънати отгоре другите две заделени кори. Най - отгоре пак се маже с олио и се поръсва със сусам. Така приготвената сръбско - хърватска баница се оставя да престои около половин час.

   Гибаницата се пече около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Може да се консумира както топла, така и студена. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


   Следва рецептата стъпка по стъпка.


ДОБЪР АПЕТИТ !



Разбиват се яйцата и се добавя киселото мляко. 

Добавя се разтопеното краве масло.

Следва бакпулверът.

Сиренето и кашкавалът се настъргват и също се прибавят към сместа. 

Сместа се разбърква добре. 

Накрая се сипва газираната вода.


   

Четири от корите се заделят, а останалите се навиват на руло и се нарязват на ленти. Нарязаните ленти се раздиплят, за да заприличат на парпаделе.

Взема се шепа от лентите, топи се добре в яйчената смес и се слага във формата. Така се процедира с всичките нарязани кори. 

Останалата смес се изсипва отгоре. 

Гибаницата се завива с останалата част от долните кори. 

Намазва се с олио.

Другите две заделени кори се сгъват и също се слагат отгоре, като мецду тях се маже с олио.


Отгоре също се маже с олио и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути.


















Рецептата е от предаването " На кафе"





    

         


Няма коментари:

Публикуване на коментар