събота, 13 януари 2024 г.

* ШОКОЛАДОВИ ШИШАРКИ *

 "ШОКОЛАДОВИ ШИШАРКИ"


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















          ПРОДУКТИ

*   250 г бисквити 

*   150 г смлени ядки / орехи, бадеми, лешници/

*   125 г краве масло на стайна температура

*   100 г шоколад

*   60 мл топло прясно мляко или сладкарска сметана

*   1 с.л. ром или коняк. Може да се използва и есенция.

*   пожелание може да се сложат и ситно нарязани портокалови корички

*   зърнена закуска "Шоколадови мидички"


ПРИГОТВЯНЕ


     Бисквитите се смилат в блендер на ситно.  Ядките също се блендират. Сметаната / прясното мляко/  се слагат в касарола на котлона. Добавя се натрошен шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Следва кравето масло и след като и то се разтопи, сместа се сваля от котлона и се добавя алкохолът или есенцията. 

  В купа се смесват бисквитите и ядките. Шоколадовата смес се изсипва отгоре още топла и се бърка до пълното й усвояване от бисквитите. Добавят се пожелание портокаловите корички. От получената смес се оформят конусчета с големина на шишарки. Във всеки един конус се набождат шоколадови мидички от зърнена закуска / аз избирам от пакета по - малките и по- тънки /. Оформят се с ръце така, че да придобият вид на шишарка. 


    Готовите шишарки се оставят за няколко часа в хладилник, за да стегнат.  Могат да се ядат така или да се използват за украса на торти, като например за торта "Дънер". 



   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


    Ако имате въпроси или искате да споделите мнение или впечатление от рецептата, оставете коментар!


ДОБЪР АПЕТИТ !


Бисквитите се смилат в блендер.


Ядките също се смилат ситно в блендер.


Сметаната се заграява на котлон. Добавя се шоколадът и маслото и се бърка до получаване на еднородна смес, която се изсипва при ядките и бисквитите. 


Сместа се обърква и към нея се слагат портокаловите корички. Отново се разбърква.


От сместа се оформят конуси с големина на шишарка.


Всеки конус се набожда с шоколадови мидички от зърнена закуска, като целта е да се получи шишарка.  




Готовите шишарки се слагат в хладилник, за да стегнат. 


Могат да се използват за украса или да се консумират така. 

















Няма коментари:

Публикуване на коментар