неделя, 21 януари 2024 г.

* ТОЧЕНИ ПОНИЧКИ *

>> ТОЧЕНИ ПОНИЧКИ <<

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /


















ПРОДУКТИ

*   250 мл прясно мляко
*   100 мл вода
*   5 с. л. захар
*   1 пакетче суха мая
*   3 яйца
*   80 г краве масло
*   1 ванилия
*   1 ч.л. сол
*   700 г брашно

Още: олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

   В купа се смесват затопленото прясно мляко и водата. Към тях се добавя част от захарта и 3 - 4 с.л. брашно. Разбърква се и се покрива, за да се активира маята. 

   Към шупналата вече мая се прибавят леко разбитите яйца, останалата захар, разтопеното краве масло, солта и ванилията. Пресятото брашно постепенно се добавя към сместа, като се бърка. Омесва се меко тесто, покрива се и се оставя да почине около половин час. 

    Тестото за понички може да се омеси и в хлебопекарна, като първо се слагат течните съставки, брашното и маята. Избира се програма за месене. 

    Тестото се разделя на две части. Върху набрашнена подложка за разточване или кухненски плот се разточва кора с дебелина около 1 см. Изрязват се кръгли понички с дупка в средата. За целта аз използвах формичка, но при липса на такава може да се използват две чаши с различен диаметър. Изрязаните понички се покриват и оставят да втасат. След като удвоят обема си, те се пържат в сгорещена мазнина на средна степен на котлона. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина. Могат да бъдат сервирани топли или студени, като отгоре се заливат с разтопен шоколад, мед, могат да се поръсят с пудра захар или друго. 

     Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!

  Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

ДА ВИ Е СЛАДКО !

Затоплят се прясното мляко и водата. Към тях се добавя част от захарта и сухата мая. 


Добавят се 3 - 4 с.л. брашно. Сместа се разбърква се и се покрива, за да се активира маята. 


Към активираната мая се добавя солта, останалата захар и ванилията. 


Следват разбитите яйца и разтопеното краве масло. 


Постепенно се прибавя пресятото брашно. 


Омесва се меко тесто, покрива се и се оставя да почине.


Тестото се разделя на две части. Всяка се разточва на кора с дебелина около 1 см.


С помощта на формичка или с чаши се изрязват понички.



Поничките се покриват и оставят да втасат и удвоят обема си.



Пържат се от двете страни в сгорещена мазнина до готовност. 

Изваждат се върху кухненска хартия.


Гарнират се пожелание !



































   

Няма коментари:

Публикуване на коментар