събота, 13 януари 2024 г.

* ТОРТА "ДЪНЕР" *

ТОРТА "ДЪНЕР" 


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /

















     Това е една много вкусна и красива торта, която е много подходяща за коледните и новогодишни празници. Не е трудна за правене и е много ефектна. Ако ви е нужна голяма торта за голяма компания, съвертвам ви да изпечете два блата. Посочените продукти за кремовете са за голяма торта с диаметър около 28 см. 

ПРОДУКТИ 

ЗА ЕДИН БЛАТ

ЗА ДВА БЛАТА ПРОДУКТИТЕ СЕ УДВОЯВАТ

*   3 яйца;
*   160 г захар;
*   1 пакетче ванилена захар;
*   190 г брашно;
*   1 бакпулвер;
*   90 мл вода;



ЗА ТЪМНИЯ КРЕМ

*   140 мл готварска сметана;
*   30 г захар;
*   15 г какао / около пълни 3 с. л./
*   50 г краве масло;

ЗА СВЕТЛИЯ КРЕМ

*   500 г крема сирене;
*   300 г краве масло на стайна температура;
*  400 г  карамелизирано кондензирано мляко Сгущенка;


ЗА ИЗМАЗВАНЕ

1/4 от светлия крем + 1 пълна с. л. какао

ОЩЕ:
2 с.л. какао за крема за измазване

Рецепта за "Шоколадови шишарки" / кликни върху линка/


ПРИГОТВЯНЕ


Започва се с приготвяне на първия блат.

    Разбиват се яйцата със захарта и ванилената захар до побеляване. Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Половината брашно постепенно се прибавя към яйцата. Сипва се водата и се разбърква отново. Следва останалата част от брашното и се бърка до пълното усвояване. Внимава се да не се преразбие сместа. 
   Тавата от фурната се покрива с хартия за печене. Сместа се изсипва в нея и се изравнява с помощта на силиконова шпатула. Целта е да се получи равен блат. Пече се 12 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Ако се прави голяма торта, процедурата се повтаря. 
   Блатът, докато е още топъл се обръща върху хартия за печене. Крайчетата се изрязват тънко, защото са изсъхнали при печенето. Блатът се измерва и разрязва на четири по ширина равни ленти. Важно е да са абсолютно еднакви, за да се получи красив дънер при оформянето. Същото се прави и със втория блат. Тук е моментът да кажа, че от получените 8 ленти, аз използвах 6. Ако се сложат всичките, тортата ще стане по обемиста и тежка.


Приготвяне на тъмния крем.
   
   В касарола се разбъркват готварската сметана, захарта и какаото. Сместа се загрява при непрекъснато бъркане до получаване на еднородна смес. Добавя се кравето масло и отново се бърка до пълното му разтопяване. Сваля се от котлона и се остава леко да се охлади. 

Приготвяне на светлия крем.

   В купа се слагат крема сиренето и мекото краве масло. Разбиват се. Добавя се карамелизираното кондензирано мляко. Разбива се на гладък  крем. 1/4 от крема се отделя, за да се използва за измазване на тортата, която ще се използвa.

Оформяне на дънера:

   Шестте ленти се слагат една до друга. Тъмният крем се разпределя равномерно върху тях и се заглажда. Върху него, с помощта на пош се прави втори пласт от 3/4 от светлия крем. Също се разпределя равномерно и се заглажда с шпатула. 
    Започва се навиването. Една лента се навива на руло и се слага в центъра на чинията за торта. Следващата лента се навива около нея, като започва от мястото, където е свършила първата лента и така, докато се навият всичките шест ленти. С помощта на малка лъжичка се размазва отгоре кремът, който е излязъл при навиването. Заглажда се и се оформят кръговете на дънера така, че да се виждат двата крема. 
  
   Кремът, който ще се използва за измазване на тортата се приготвя като към заделената 1/4 част бял крем се прибавят 2 с. л. какао. Разбърква се до хубава кафява смес. С нея се измазва тортата, като там, където свършва последния блат се слага малко повече, за да се изравни. С помощта на вилица или клечки, докато още не е стегнал крема се правят черти, имитиращи кора на дърво. Отгоре се украсява с шоколадови шишарки и живи елхови клонки. Може да се сложи към украсата и червено френско грозде. Тортата се оставя в хладилника една нощ, за да попият кремовете и да стегнат. 

   Двете ленти блат, които останаха, навих на две мини рула. Едното навих с течен шоколад, а другото с мармалад. Отгоре поръсих обилно с пудра захар. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

    Ако имате въпроси или искате да споделите мнение или впечатление от рецептата, оставете коментар!

ДОБЪР АПЕТИТ !


Разбиват се яйцата, заедно със захарта и ванилената захар. 



Брашното се пресява заедно с бакпулвера.


Половината брашно се добавя към яйцата. Следва водата и останалата част брашно. 


Сместа се изсипва в тавата на фурната, покрита с хартия за печене. Заглажда се.


Блатът се пече 12 минути на 180 градуса.
 

Разрязва се на четири равни части по дължина. 


В касарола се сипва готварската сметана. 


Добавят се захарта и какаото. 


Сместа се загравя при непрекъснато бъркане до еднородна смес. 


Накрая се слага маслото и се бърка до разтопяването му. 


Лентите от блата се слагат една до друга и се намазват добре с тъмния крем. 


В купа се разбиват крема сиренето и мекото краве масло.



Прибавя се карамелизираното кондензирано мляко. Разбива се до гладък крем.

С помощта на пош върху тъмния крем се разпределя равномерно 3/4 от белия крем. 
 
Заглажда се с помощта на шпатула.


Една лента се навива на руло в центъра на тортена чиния, а другите 5 около нея. 

С лъжичка се заглажда отгоре, като се оформят двуцветните кръгове. 

Към останалата 1/4 бял крем се добавят 2 с. л. какао. Разбърква се.



Тортата се измазва с този крем, като с помощта на вилица се правят криви линии, имитиращи кора на дърво. 



Украсява се с шоколадови шишарки, клонки от жива елха и френско грозде.





















Рецептата е преработена от мен, а е взаимствана от руски блог на Alina Umami.  






Няма коментари:

Публикуване на коментар