петък, 24 юни 2016 г.

СЛАДКИШ " ЗЕБРА "


=  СЛАДКИШ " ЗЕБРА "  =




Това е един прост, но много ефектен сладкиш. Признавам, голяма играчка е оформянето на шарката, но пък смятам, че си струва, особено когато отгоре е покрит с украса ( всеки може да прояви фантазия ). Тогава никой не очаква, че като се разреже, ще се появи една " зебра " и всички остават изненадани.
Ето и продуктите за тази изненада:   

   

ПРОДУКТИ


4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч. ч. захар
2 и 1/2 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. какао
1 ванилия

ОЩЕ:
украса пожелание

ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват със захарта. Содата се гаси в киселото мляко и се прибавя при яйцата.
Следва пресятото брашно, ванилията и постепенно се изсипва и олиото. Сместа се разбива добре до хомогенизиране. Разделя се на две равни части, като едната част се оцветява с какао. 
Ако нямате кухненска везна ( аз чрез нея си разделих двете смеси по равно ), то може да направите по - малка част от кафявата смес и ако не ви стигне, да оцветите още една малка част от бялата смес, докато обратно няма как да стане.     
Тава с диаметър около 35 см. се намазнява и поръсва с брашно. В средата на тавата се изсипват две лъжици от едната смес ( например от бялата ), а в нейният център се сипват две лъжици от другата смес ( кафявата ). Така се редуват бяла и кафява смес, докато свършат. Винаги се сипва в центъра на тавата, а сместа се разпределя сама по цялата тава. 
Така приготвеният сладкиш се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
След като е готов, се прави украса пожелание. В случая аз разбих на гъст сняг 3 белтъка със захар на вкус и украсих отгоре, като направих  релеф. Върнах сладкиша още малко във фурната, за да се запече белтъка и да се оформи преливаща украса, която скрива изненадата в сладкиша. 

Друг вариант за украса е заливка с шоколадов ганаш, който се приготвя от 200 гр. сладкарска сметана и 200 гр. шоколад. Сметаната се загрява и преди кипване се сваля от котлона и се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване и получаване на гладка смес, с която може да се залее сладкиша. 

От сместа могат да се направят и мъфини, които също ще са много ефектни. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !











КАК СЕ ПРАВИ ?


БЯЛА СМЕС


КАКАОВА СМЕС


РЕДУВАНЕ НА ДВЕТЕ СМЕСИ В ТАВАТА






ИЗПИЧАНЕ НА БЛАТА



ПОКРИВАНЕ С РАЗБИТ СЪС ЗАХАР БЕЛТЪК И ИЗПИЧАНЕ













Рецептата е взаимствана от " Веселият готвач "









Няма коментари:

Публикуване на коментар