четвъртък, 23 юни 2016 г.

ВКУСНИ ПЪРЛЕНКИ И ПЛИТКИ



= ВКУСНИ ПЪРЛЕНКИ И ПЛИТКИ =






  Обожавам пърленки и често правя такива вкъщи. Стават бързо, лесно и са много вкусни. Подходящи са за хапване по всяко време, като всеки може да си ги направи според вкуса - със сирене, кашкавал или друго. Както и да си ги приготвите, ще си оближете пръстите. Хрупкави, ароматни и мнооого вкусни, особено топли. Към тях може да добавите чаша студен айрян. 
Опитайте.

ПРОДУКТИ

Около 900 г брашно
450 г кисело мляко
70 мл олио (7 с.л. )
2 яйца
8 гр суха мая
4 - 5 с.л. вода
щипка сода за хляб
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол

ОЩЕ :
меко масло за намазване
подправки според вкуса

ПРИГОТВЯНЕ

  Водата се затопля леко и към нея се добавят маята, захарта и 2 с.л. брашно и се покрива, за да втаса. 
  Брашното се пресява и се прави кладенче в средата. Содата се гаси в киселото мляко и след като шупне, се добавя към брашното. Прибавят се леко разбитите яйца, олиото и солта. Накрая се добавя втасалата вече мая. 
 От всички продукти се омесва се меко тесто. Късат се топчета, с големина пожелание. Всяко от тях се разточва с точилка или се разтегля с ръце в желаната форма и дебелина. Може също да се изрежат лентички, които да се оформят като плитки.
  В нагорещен грил - тиган ( може и обикновен или сач ) се капват 4 - 5 капки олио. Всяка пърленка или плитка се изпича от двете страни и още топли се намазват с масло и се поръсват с подправки според вкуса. Аз използвах чубрица, шарена сол и червен пипер.   
   

ДА ВИ Е СЛАДКО !





























Няма коментари:

Публикуване на коментар