сряда, 22 юни 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ПИТКА


=  ШОКОЛАДОВА ПИТКА  =







  Чудейки се какво сладичко да си похапнем, реших да направя една шоколадова питка. Получи се мекичка като дунапрен, а и много вкусна. Опитайте я!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:

Около 500 г брашно
3 яйца
1/3 чаена чаша захар
30 г разтопено краве масло
1/3 чаена чаша прясно мляко
2 ч. л. суха мая
щипка сол

ОЩЕ:

Течен шоколад
1 белтък за намазване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Брашното се пресява и към него се добавят маята, захарта и солта. Разбъркват се.  Към тях се прибавя разтопеното масло, леко разбитите яйца и прясното мляко, което е леко затоплено. Омесва се гладко и меко тесто. В началото е доста лепкаво, но в процеса на месене става хубаво и еластично. Така приготвеното тесто се слага в купа, намазва се с олио и се покрива. Оставя се да втасва, до удвояване на обема. Това отнема няколко часа при този вид тесто, но аз го сложих на 50 градуса във фурната, за да ускоря този процес. 
  След като тестото вече е втасало, от него се отделя една малка топка ( колкото малко яйце ), а останалото се разделя на две равни части. 
Едната част се разточва на кръгла кора и се прехвърля в тава с хартия за печене. Отгоре се намазва обилно с течен шоколад, като само леко по края остава ненамазано. Върху шоколада се поставя втората кора, която се разточва със същата големина. 
В центъра на корите се поставя една чашка, която леко се притиска, за да се отбележи. След това тестото се разрязва на 16 парчета от края към центъра, като се реже до очертания кръг. Повдига се леко едно парче и се усуква внимателно няколко пъти обратно на часовниковата стрелка, а следващото до него - по часовниковата стрелка. Така се усукват всички парчета, като се оформя красиво цвете. В центъра (върху отбелязаният кръг ) се оформя малко цвете от заделеното парче тесто. От него се късат малки топченца, които се сплескват и се подреждат като венчелистчета. Така оформената питка се остава отново да втаса. Намазва се с разбит белтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. 



ДА ВИ Е ВКУСНО !!!













ВТАСВАНЕ

ВСЯКА ЧАСТ СЕ УСУКВА

НАМАЗВА СЕ С ТЕЧЕН  ШОКОЛАД И СЕ ПОКРИВА С ВТОРАТА КОРА.
РАЗРЯЗВА СЕ НА 16 ПАРЧЕТА, НО НЕ ДО КРАЯ

РАЗТОЧВАНЕ НА КОРИТЕ

Видях рецептата в Кулинар БГ, но претърпя някои промени.





Няма коментари:

Публикуване на коментар