сряда, 29 юни 2016 г.

ТОРТА " НАПОЛЕОН "

   

 

=  ТОРТА " НАПОЛЕОН " =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /


   За първи път торта " Наполеон " направих по повод едно семейно събиране. Знаех, че на вкус трябва да наподобява десертите " Наполеон " , които аз не обичам особено, но пък моите близки харесват, затова и решиха да направя именно тази торта. 
Е, останах изненадана, защото тортата и на мен страшно много ми хареса, а и се прави супер лесно и сравнително бързо. Единственото, което забавя е, че яйчно - млечният крем трябва да е напълно изстинал, а това отнема доста време. Препоръчвам да се приготви от предния ден и така тортата ще се получи много бързо. А самия крем е страшно вкусен. Уникален е и може да се използва за приготвяне на много други неща, като фунийки, еклери и други.
И така, тази торта ми стана любима ( а и не само на мен ) и вече доста често я правя. Лесна и много вкусна, това мога да кажа.
Ами това е - ако обичате вкусните, леки и бързи торти, това е вашата. Запрятайте ръкави :)

ПРОДУКТИ 

ЗА БЛАТОВЕТЕ

1 кг. бутер тесто

ЗА КРЕМА

4 яйца
1 ч. ч. захар
1 литър прясно мляко
500 мл. подсладена сладкарска сметана
1 пакетче нишесте " Ванилия "
5 с.л. брашно
4 ванилии
125 гр. краве масло 
4 с. л. пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

Преди да се започне приготвянето на тортата, бутер тестото трябва да се извади на стайна температура, за да се размрази. Трябва да може да се развие, без да се начупи, но не трябва и да се размекне съвсем. 
Започва се с приготвянето на яйчено - млечния крем, защото изстива бавно. За целта се загрява прясното мляко, като към него се прибавя захарта. Бърка се, докато се разтопи напълно. 
Разбиват се яйцата с брашното, нишестето и ванилиите. Добавя се и 100 мл. сметана. Към яйчната смес се добавя бавно и при непрекъснато бъркане прясното мляко. След като сместа се хомогенизира, тя се връща в тенджерата и се бърка до сгъстяване на крема. Аз бъркам направо с миксера върху котлона, защото сместа става доста гъста и се бърка трудно с тел. Целта е да се получи гладка смес, без бучки. Така приготвеният крем се покрива и оставя да изстине. Желателно е да се разбърква периодично, понеже  захваща коричка. 
Тук е момента, докато кремът изстива, да се приготвят блатовете ( малко по - долу е описано как )
След изстиване на крема се разбива размекнатото ( на стайна температура ) краве масло, с прибавени към него 4 с. л. пудра захар. Към маслената пухкава смес се изсипва постепенно,  при непрекъснато бъркане ( аз отново с миксер ) вече изстиналият яйчен крем. 
Следва разбиване на сметаната на гъст сняг. Тя също постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя към яйчно - масления крем. Така крема става лек и пухкав. 

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ

След като тестото се е отпуснало, докато чакаме да изстине яйчено - млечния крем, може да си приготвим блатовете. За целта с дъното на тортена форма 28 см. ( може и подходяща тава да се използва ) се очертават 2 кръга. Те се надупчват добре с вилица по цялата повърхност и се изпичат на 200 градуса в предварително загрята фурна. Използвам тавата на фурната, за да има място да се наредят и изпекат и така наречените изрезки, които после се използват за украса. 
Така изпечените блатове след като изстинат, се разрязват на две и се получават четири блата. 

Тортата се сглобява направо в тортената форма, но може и на табла. Слага се единият блат и се намазва обилно с крем. Следва втория блат и пак крем и така с четирите блата. Крема е в голямо количество, затова се маже обилно. 
Понеже изрезките са много, посредата на тортата, при сглобяването, може да се направи и пети блат. Това, че ще е надробен, не пречи, защото не си личи след това. Задължително обаче трябва да остане една част от изрезките. 
След като се сглоби тортата, тя се измазва и отстрани с крема. 
Натрошават се останалите изрезки и с тях се покрива тортата отгоре и отстрани ( така се прави класическата торта " Наполеон ". Тази обаче я правих за именният си ден, който е на Цветница, затова и последния момент реших, че трябва да има и цветя. Така че с разтопен шоколад със сметана, нарисувах цветя отгоре и само в страни сложих от натрошените изрезки. 

Така приготвената торта трябва да престои няколко часа в хладилник и след това е готова за консумация. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


МЛЯКОТО СЕ ЗАГРЯВА НА КОТЛОНА СЪС ЗАХАРТА ДО РАЗСТОПЯВАНЕТО И


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА С БРАШНОТО, НИШЕСТЕТО И ВАНИЛИИТЕ. 


ДОБАВЯ СЕ И 100 МЛ. СЛАДКАРСКА СМЕТАНА


КЪМ СМЕСТА, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ СЕ СИПВА ПРЯСНОТО МЛЯКО НА ТЪНКА СТРУЙКА


СМЕСТА СЕ ВРЪЩА НА КОТЛОНА И СЕ БЪРКА ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА ГЪСТ И ГЛАДЪК КРЕМ, КОЙТО СЕ ОСТАВЯ ДА ИЗСТИВА


БЛАТОВЕТЕ СЕ ИЗРЯЗВАТ ОТ БУТЕР ТЕСТОТО С ПОМОЩТА НА ДЪНОТО НА ТОРТЕНА ФОРМА


НАДУПЧВА СЕ КАКТО БЛАТА, ТАКА И ИЗРЕЗКИТЕ, КОИТО ОСТАВАТ


ПЕКАТ СЕ ВЪРХУ НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ НА 200 ГРАДУСА


ДВАТА ИЗПЕЧЕНИ БЛАТА СЕ РАЗРЯЗВАТ, ЗА ДА СТАНАТ ЧЕТИРИ


РАЗБИВА СЕ МАСЛОТО С ПУДРАТА ЗАХАР


КЪМ МАСЛОТО СЕ ДОБАВЯ ЯЙЧЕНИЯТ КРЕМ


ДОБАВЯ СЕ И РАЗБИТАТА ОТДЕЛНО ОСТАНАЛАТА СЛАДКАРСКА СМЕТАНА


ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДЪК , ПУХКАВ КРЕМ


РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ


ИЗПЕЧЕНИТЕ ИЗРЕЗКИ СЕ НАТРОШАВАТ НА СИТНО И С ТЯХ СЕ ПОКРИВА ТОРТАТА ОТГОРЕ И В СТРАНИ
УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ, СПОРЕД ФАНТАЗИЯТАРецептата е адаптирана от страницата на Любопитко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар