сряда, 29 юни 2016 г.

ТОРТА " НАПОЛЕОН "

   

 

=  ТОРТА " НАПОЛЕОН " =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /






   За първи път торта " Наполеон " направих по повод едно семейно събиране. Знаех, че на вкус трябва да наподобява десертите " Наполеон " , които аз не обичам особено, но пък моите близки харесват, затова и реших да направя именно тази торта. 
  Е, останах изненадана, защото тортата и на мен страшно много ми хареса, а и се прави супер лесно и сравнително бързо. Единственото, което забавя е кремът, който трябва да е напълно изстинал, а това отнема доста време. Препоръчвам да се приготви от предния ден и така тортата ще се получи много бързо. Кремът е уникален  и може да се използва за приготвяне на много други неща, като фунийки, еклери и други.
  И така, тази торта ми стана любима ( а и не само на мен ) и вече доста често я правя. Лесна и много вкусна, това мога да кажа.
Ами това е - ако обичате вкусните, леки и бързи торти, това е вашата. Запрятайте ръкави :)

ПРОДУКТИ 

ЗА БЛАТОВЕТЕ

1 кг бутер тесто

ЗА КРЕМА

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
500 мл подсладена сладкарска сметана
1 пакетче нишесте " Ванилия "
5 с.л. брашно
4 ванилии
125 г краве масло 
4 с.л. пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

  Преди да се започне приготвянето на тортата, бутер тестото трябва да се извади на стайна температура, за да се размрази. Трябва да може да се развие, без да се начупи, но не трябва и да се размекне съвсем. 
 Започва се с приготвянето на яйчено - млечния крем, защото изстива бавно. За целта се загрява прясното мляко, като към него се прибавя захарта. Бърка се до пълно разтопяване. 
 Разбиват се яйцата с брашното, нишестето и ванилиите. Добавя се и 100 мл сметана. Към сместа се добавя бавно и при непрекъснато бъркане прясното мляко. След като се хомогенизира се връща в тенджерата и се бърка до сгъстяване на крема. Аз бъркам направо с миксера върху котлона, защото кремът става доста гъст и се бърка трудно с тел, а целта е да няма бучки. Така приготвеният крем се покрива и оставя да изстине. Желателно е да се разбърква периодично, понеже хваща коричка. 
Докато кремът изстива се приготвят блатовете (малко по - долу е описано как).
След изстиване на крема се разбива размекнатото на стайна температура краве масло, с прибавени към него 4 с. л. пудра захар. Към маслената пухкава смес се изсипва постепенно,  при непрекъснато бъркане (отново с миксер) вече изстиналият яйчен крем. 
Следва разбиване на сметаната на гъст сняг. Тя също постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя към яйчно-масления крем. Така кремът става лек и пухкав. 

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ

  След като тестото се е отпуснало, докато чакаме да изстине яйчено-млечния крем, може да си приготвим блатовете. За целта с дъното на тортена форма 28 см. (може да се използва подходяща тава) се очертават 2 кръга. В покрита с хартия за печене тава се поставя блат, надупчва се добре с вилица по цялата повърхност и се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна. Използвам тавата на фурната, за да има място да се наредят и изпекат и така наречените изрезки, които после се използват за украса. Така се процедира и с втория блат. 
 Изстиналите вече блатове се разрязват на две и се получават четири блата. 
  Тортата се сглобява направо в тортената форма, но може и на табла. Слага се блат и се намазва обилно с крем. Следва втори блат и пак крем и така с четирите блата. Кремът е в голямо количество, затова се маже обилно. 
Понеже изрезките са много, при сглобяването може да се направи и пети блат. Това, че ще е надробен, не пречи, защото не си личи след това, но да не е първи или последен. Задължително обаче трябва да остане една част от изрезките. 
След като се сглоби тортата, стените й също се измазват с крем. 
 Натрошават се останалите изрезки и с тях се покрива тортата отгоре и отстрани ( така се прави класическата торта " Наполеон ". Тази обаче я правих за именния си ден, който е на Цветница, затова в последния момент реших, че трябва да има цветя. Нарисувах ги с разтопен шоколад със сметана, а в страни сложих от натрошените изрезки. 

 Така приготвената торта трябва да престои няколко часа в хладилник и след това е готова за консумация. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !















СЛЕДВА РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


МЛЯКОТО СЕ ЗАГРЯВА НА КОТЛОНА СЪС ЗАХАРТА ДО РАЗТОПЯВАНЕТО Й.


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА С БРАШНОТО, НИШЕСТЕТО И ВАНИЛИИТЕ. 


ДОБАВЯ СЕ И 100 МЛ СЛАДКАРСКА СМЕТАНА


КЪМ СМЕСТА ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ СЕ СИПВА ПРЯСНОТО МЛЯКО НА ТЪНКА СТРУЯ


СМЕСТА СЕ ВРЪЩА НА КОТЛОНА И СЕ БЪРКА ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА ГЪСТ И ГЛАДЪК КРЕМ, КОЙТО СЕ ОСТАВЯ ДА ИЗСТИВА


БЛАТОВЕТЕ СЕ ИЗРЯЗВАТ ОТ БУТЕР ТЕСТОТО С ПОМОЩТА НА ДЪНОТО НА ТОРТЕНА ФОРМА


НАДУПЧВА СЕ КАКТО БЛАТА, ТАКА И ИЗРЕЗКИТЕ, КОИТО ОСТАВАТ


ПЕКАТ СЕ ВЪРХУ НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ НА 200 ГРАДУСА


ДВАТА ИЗПЕЧЕНИ БЛАТА СЕ РАЗРЯЗВАТ, ЗА ДА СТАНАТ ЧЕТИРИ


РАЗБИВА СЕ МАСЛОТО С ПУДРАТА ЗАХАР


КЪМ МАСЛОТО СЕ ДОБАВЯ ЯЙЧЕНИЯТ КРЕМ


ДОБАВЯ СЕ И РАЗБИТАТА ОТДЕЛНО ОСТАНАЛА СЛАДКАРСКА СМЕТАНА


ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДЪК , ПУХКАВ КРЕМ


РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ


ИЗПЕЧЕНИТЕ ИЗРЕЗКИ СЕ НАТРОШАВАТ НА СИТНО И С ТЯХ СЕ ПОКРИВА ТОРТАТА ОТГОРЕ И В СТРАНИ




УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ, СПОРЕД ФАНТАЗИЯТА











Рецептата е адаптирана от страницата на Любопитко.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар