сряда, 1 март 2017 г.

КЕКС " ТРОЯ "




=  КЕКС " ТРОЯ "  =

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















      Кекс " Троя " е също един от любимите ми. Той е сочен и много - много вкусен. Приготвя се с вафли "Троя ", затова така го кръстих. Прави се изключително лесно и бързо. Дори не се ползва миксер и това го прави идеален за дните, в които ни се хапва нещо домашно и вкусно, а няма време за това.
Тук е моментът да изкажа своята благодарност на моята приятелка Десислава, която сподели с мен тази страхотна рецепта. 
Благодаря Деси !


ПРОДУКТИ


1 кофичка ( 400 гр. кисело мляко )
130 мл. олио  ( 1/2 ч. ч. ) 
230 гр. захар ( 1 ч. ч. )
300 гр. брашно ( 2 ч. ч. )
6 - 7 бр.  вафли " Троя "
1 ч. л. с връх сода бикарбонат
меко краве масло за намазване


ПРИГОТВЯНЕ

Содата се гаси в киселото мляко. В купа се изсипва млякото, захарта, олиото, брашното и 3 - 4 настъргани вафли " Троя ". Всичко се обърква добре с лъжица ( не е нужен миксер ). 
Кексова форма се намазва с меко краве масло. Сместа се изсипва в нея и се слага да се пече в НЕ загрята фурна на 190 градуса до готовност. През това време се настъргват и другите вафли.  
След като кексът се извади от фурната, веднага се обръща върху табла и още горещ се маже обилно с масло. Също още докато е топъл, се покрива обилно от всички страни с останалите настъргани вафли, които се притискат с ръка , за да полепнат. 
Уверявам ви, че този на вид обикновен кекс, всъщност е голяма вкусотия.
Начинът на приготвяне е показан в  следващите снимки - стъпка по стъпка.


ДА ВИ Е СЛАДКО !







СОДАТА СЕ ГАСИ В КИСЕЛОТО МЛЯКО


В КУПА СЕ ИЗСИПВАТ МЛЯКОТО, ЗАХАРТА И ОЛИОТО



ДОБАВЯ СЕ И БРАШНОТО И СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ С ЛЪЖИЦА


НАСТЪРГВАТ СЕ 3 - 4  ВАФЛИ " ТРОЯ "


ДОБАВЯТ СЕ КЪМ СМЕСТА


КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА ДОБРЕ С МЕКО МАСЛО


СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА ВЪВ ФОРМАТА


ПЕЧЕ СЕ В НЕ ЗАГРЯТА ФУРНА НА 190 ГРАДУСА


НАМАЗВА СЕ ОБИЛНО С МАСЛО


ОЩЕ ДОКАТО Е ГОРЕЩ СЕ ПОКРИВА ОБИЛНО С ОСТАНАЛИТЕ НАСТЪРГАНИ ВАФЛИ




























































    




   





Няма коментари:

Публикуване на коментар