сряда, 1 март 2017 г.

* КЕКС " ТРОЯ " *




*  КЕКС " ТРОЯ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















      Кекс " Троя " е също един от любимите ми. Той е сочен и много - много вкусен. Приготвя се с вафли "Троя ", затова така го кръстих. Прави се изключително лесно и бързо. Дори не се ползва миксер и това го прави идеален за дните, в които ни се хапва нещо домашно и вкусно, а няма време за това.
Тук е моментът да изкажа своята благодарност на моята приятелка Десислава, която сподели с мен тази страхотна рецепта. 
Благодаря, Деси !


ПРОДУКТИ


*   1 кофичка (400 г кисело мляко);
*   130 мл олио  (1/2 ч.ч.) ;
*   230 г захар (1 ч.ч.);
*   300 г брашно (2 ч.ч.);
*   6 - 7 бр.  вафли "Троя";
*   1 ч. л. с връх сода бикарбонат;
*   меко краве масло за намазване;


ПРИГОТВЯНЕ

   Содата се гаси в киселото мляко. В купа се изсипва млякото, захарта, олиото, брашното и 3-4 настъргани вафли "Троя". Всичко се обърква добре с лъжица (не е нужен миксер). 

   Кексова форма се намазва с меко краве масло. Сместа се изсипва в нея и се слага да се пече в НЕ загрята фурна на 190 градуса до готовност. През това време се настъргват и другите вафли.  
След като кексът се извади от фурната, веднага се обръща върху табла и още горещ се маже обилно с масло. Също още докато е топъл, се покрива обилно от всички страни с останалите настъргани вафли, които се притискат с ръка , за да полепнат. 

  Уверявам ви, че този на вид обикновен кекс, всъщност е голяма вкусотия.
 Начинът на приготвяне е показан в  следващите снимки - стъпка по стъпка.

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО !







СОДАТА СЕ ГАСИ В КИСЕЛОТО МЛЯКО


В КУПА СЕ ИЗСИПВАТ МЛЯКОТО, ЗАХАРТА И ОЛИОТО



ДОБАВЯ СЕ И БРАШНОТО И СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ С ЛЪЖИЦА


НАСТЪРГВАТ СЕ 3 - 4  ВАФЛИ "ТРОЯ"


ДОБАВЯТ СЕ КЪМ СМЕСТА


КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА ДОБРЕ С МЕКО МАСЛО


СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА ВЪВ ФОРМАТА


ПЕЧЕ СЕ В НЕ ЗАГРЯТА ФУРНА НА 190 ГРАДУСА


НАМАЗВА СЕ ОБИЛНО С МАСЛО


ОЩЕ ДОКАТО Е ГОРЕЩ СЕ ПОКРИВА ОБИЛНО С ОСТАНАЛИТЕ НАСТЪРГАНИ ВАФЛИ




























































    




   





понеделник, 27 февруари 2017 г.

* МЪФИНИ С КОЛБАС, СИРЕНЕ И МАСЛИНИ *




*  МЪФИНИ С КОЛБАС, СИРЕНЕ И МАСЛИНИ  *



/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /













  Редовно се чудя какво да направя за домашните. Забелязах обаче, че разните видове солени мъфини, общо взето с каквото има на момента в хладилника, много се харесват. 
Това са едни от мъфините, които си хапваме с удоволствие.


ПРОДУКТИ

*   4 яйца;
*   260 г кисело мляко;
*   130 мл олио;
*   450 гр брашно;
*   1 ч.л. сода бикарбонат;
*   120 г колбас по избор (в моя случай                        луканков салам);
*   120 г обезкостени маслини; 
*   170 г сирене;
*   чубрица;
*   розмарин;
*   сол на вкус;


ПРИГОТВЯНЕ


    Колбасът и маслините се нарязват. Натрошава се сиренето. В купа се разбиват яйцата. Содата се гаси в киселото мляко и се изсипва в яйцата. Добавя се и олиото. Следват сиренето, маслините и колбасът. Сместа се обърква добре.
Постепенно се прибавя пресятото брашно, като бъркането с лъжица продължава до усвояването му. Получава се гъста и лепкава смес. Посолява се на вкус (внимавайте да не пресолите, ако сиренето и маслините са солени). Слагат се подправки по избор. Аз сложих чубрица и розмарин. 
  Добре разбърканата смес се разпределя в силиконови форми за мъфини, които са намазани с олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, което отнема около 50 - 55 минути.

  Мъфините се хапват топли (въпреки, че и студени са вкусни) с чаша айрян или друго по избор.
 В следващите снимки е показан нагледно начинът на приготвяне.  

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДОБЪР АПЕТИТ !







КОЛБАСЪТ И МАСЛИНИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА СИТНО



СИРЕНЕТО СЕ НАТРОШАВА



ЯЙЦАТА СЕ РАЗБИВАТ



ДОБАВЯ СЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА, КАКТО И ОЛИОТО



СИПВА СЕ СИРЕНЕТО



СЛЕДВАТ КОЛБАСЪТ И МАСЛИНИТЕ





СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ



ПОСТЕПЕННО СЕ ПРИБАВЯ И ПРЕСЯТОТО БРАШНО



ВСИЧКО СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ С ЛЪЖИЦА



ПОЛУЧАВА СЕ ГЪСТА ЛЕПКАВА СМЕС



ОВКУСЯВА СЕ С ПОДПРАВКИ НА ВКУС



СИЛИКОНОВИ ФОРМИ ЗА МЪФИНИ СЕ НАМАЗВАТ С ОЛИО



СМЕСТА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ В ТЯХ, КАТО НЕ СЕ ПЪЛНЯТ СЪВСЕМ ДО ГОРЕ



МЪФИНИТЕ СЕ ПЕКАТ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА ЗА ОКОЛО 50 - 55 МИНУТИ







ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ