събота, 9 март 2024 г.

* АРМЕНСКИ ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ *

 


*   АРМЕНСКИ ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ   *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















     Ако обичате сочни сладкиши, ако обичате шоколад, то този сладкиш ще ви хареса. Приготвя се лесно и е чудесен на вкус. Опитайте! 



ПРОДУКТИ:


       ЗА ТЕСТОТО:

*   2 яйца
*   300 г захар
*   280 мл прясно мляко
*   250 г брашно
*   60 мл олио
*   60 г краве масло
*   55 г какао
*   1,5 ч. л. оцет
*   1,5 ч. л. сода бикарбонат
*   щипка сол

      ЗА ГЛАЗУРАТА:


*   5 - 6 ч. л. вода
*   4 с. л. какао
*   50 г краве масло
*   4 с. л. захар
*   1 с. л. олио



ПРИГОТВЯНЕ:



  В дълбока купа се пресяват брашното и какаото. Добавя се захарта и яйцата. Сместа се разърква с миксер. Сипва се прясното мляко. Кравето масло се разтопява и също се прибавя към тестото. Следва олиото. Всичко се разбърква до гладка смес. Накрая се слагат солта и содата, загасена в оцета. Разбива се още минута.
 
  Полученото тесто се изсипва в покрита с хартия за печене тава. Пече се около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.  Проверява се с клечка за готовността. 

  Докато се пече сладкишът, трябва да се направи  заливката. 

   В касарола се слагат захарта и какаото. Налива се водата и се добавя маслото. Сместа се вари две минути, като се бърка непрекъснато. Котлонът се изключва и се сипва олиото. Разбърква се до пълно смесване на съставките.

  Сладкишът се изважда от тавата върху решетка, надупчва се с вилица на няколко места и се залива  с топлата шоколадова смес. След като изстине, се нарязва на парчета и се сервира. Аз си оставих от заливката 2 - 3 лъжици, с които залях вече нарязаните парченца. Изстиналата смес е по - гъста и с нея оформих релефни линии отгоре. И накрая.... вместо черешката на тортата - боровинката на сладкиша 😋

  И само да допълня... на следващия ден, ако изобщо остане, сладкишът е още по - вкусен!  

  Следва рецептата в снимки,  стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.




ДА ВИ Е СЛАДКО !









РЕЦЕПТА В СНИМКИ:

В дълбока купа се пресяват брашното и какаото.


Добавя се захарта.


Следват яйцата.


Сместа се разбърква с миксер.


Сипва се и прясното мляко.


Кравето масло се разтопява и също се прибавя към тестото.


Следва олиото. Всичко се разбърква до гладка смес.


Накрая се слагат солта и содата, загасена в оцета. Разбива се още минута.


Полученото тесто се изсипва в покрита с хартия за печене тава.


Пече се около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.  Проверява се с клечка за готовността. 


В касарола се слагат захарта и какаото за заливката.


Налива се водата и се добавя маслото. Сместа се вари две минути, като се бърка непрекъснато.


Сладкишът се изважда от тавата върху решетка , надупчва се с вилица на няколко места.


Залива  с топлата шоколадова смес.


След като изстине, се нарязва на парчета и се сервира.















Рецептата е от " За Жената"




         



         




Няма коментари:

Публикуване на коментар