неделя, 10 март 2024 г.

* ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ С ОРИЗ И КАЙМА *

 


*   ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ

 С ОРИЗ И КАЙМА   *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /












     Вкъщи винаги се готвят големи количества, затова и тук количеството е такова. Пиперките изпекох в тавата на фурната, но ако ви е много, ястието може да се направи с половината количество продукти. 



ПРОДУКТИ:


*   15 - 20 пиперки - зелени, червени или смесени;

*   700 - 800 г кайма;

*   3 глави лук;

*   около 400 г ориз;

*   4 - 5 с. л. доматено пюре;

*   черен пипер;

*   сол;

*   чубрица;

*   олио;


    

ПРИГОТВЯНЕ:


      Пиперът се измива и почиства от дръжките и семките. 

    Каймата се запържва в малко мазнина. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус. Като си промени цвета и се раздроби добре, се прибавя нарязан лук. Бърка се. След запържване на лука се сипва добре измитият ориз. Той също се запържва. Подправя се с чубрица. Следва доматеното пюре. Към така приготвената смес се добавя 200 - 300 мл топла вода и се бърка до нейното усвояване от ориза. Вода се сипва на няколко пъти докато ориза се надуе и е почти готов. Сместа се оставя около 10 минути на изключен котлон, за да се дръпне от ориза останалата вода. 

     Пиперките се посоляват отвътре и се пробождат с малък, остър нож на няколко места. Подреждат се в тава. Сипва се вода - около 2 пръста на дъното на тавата.  

      Пълнените пиперки се пекат на 220 градуса в загрята фурна. Пекат се до получаване на приятен загар. 


   Следва рецептата в снимки,  стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДОБЪР АПЕТИТ !






РЕЦЕПТА В СНИМКИ:

Каймата се запържва в малко мазнина. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.

Лукът се нарязва и прибавя. 

След запържване на лука се сипва добре измитият ориз. Той също се запържва.

Подправя се с чубрица.

Следва доматеното пюре.

Към така приготвената смес се добавя 200 - 300 мл топла вода и се бърка до нейното усвояване от ориза. Вода се сипва на няколко пъти докато ориза се надуе и е почти готов. Сместа се оставя около 10 минути на изключен котлон, за да се дръпне от ориза останалата вода.  

Пиперките се посоляват отвътре и се пробождат с малък, остър нож на няколко места. Пълнят се с оризовата смес. Подреждат се в тава. Сипва се вода - около 2 пръста на дъното на тавата. Пълнените пиперки се пекат на 220 градуса в загрята фурна до получаване на приятен загар. 















Няма коментари:

Публикуване на коментар