събота, 18 февруари 2017 г.

* КАРТОФЕН ПАЙ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ *





*  КАРТОФЕН ПАЙ 
       СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /












   Вкусен картофен пай, пълен с зеленчуци. Страхотен аромат и вкус. Разбира се, ако не искате да е само с картофи и зеленчуци, може да сложите и кайма, бекон или някакво пушено филе. 
  Приготвянето е лесно, но ще ви трябва разглобяема форма за торта. 
 И така, ето ги продуктите, които аз използвах, с уговорката, че и със зеленчуците може да се прояви фантазия и да са различни от посочените. 

ПРОДУКТИ


*   14 - 15 средно големи картофа;
*   2  - 3 пиперки;
*   около 10 бр. гъби;
*   1 буркан грах консерва;
*   шепа обезкостени маслини;
*   връзка зелен лук;
*   магданоз;
*   сол;
*   черен пипер;
*   чубрица;

ПРИГОТВЯНЕ


   От картофите се отделят 2 -3 и останалите се обелват и сваряват. Още топли се намачкват и овкусяват със сол, черен пипер и чубрица на вкус.
  Тортената форма се приготвя, като се покрива дъното и стените и с леко намазнена хартия за печене. По - голяма част от картофената смес се изсипва на дъното на формата, като се оформя така, че да покрие дъното и стените. 

   Приготвя се плънката, като се задушават в малко мазнина връзката зелен лук, нарязан на ситно, нарязаните пиперки и наситнените гъби. След като се задушат, свалят се от котлона и се прибавят нарязаните маслини, консервата грах и магданоз.

    Плънката се овкусява и се изсипва върху картофената смес. Притиска се и отгоре и се изсипва заделената част картофена смес, за да се покрие. Заглажда се добре. 
 2 - 3 сурови картофа се нарязват на тънки шайби и се редят върху пая, като се намазват с олио. 

   Паят се пече на 190 градуса до запичане на суровите картофи. Той трябва да е изстинал, за да се извади от формата. 

 Рецептата нагледно може да видите в следващите  снимки.

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДОБЪР АПЕТИТ !     









СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ЧАСТ ОТ СВАРЕНИТЕ, НАМАЧКАНИ И ОВКУСЕНИ КАРТОФИ СЕ РАЗСТИЛАТ НА ДЪНОТО И ПО СТЕНИТЕ НА ТОРТЕНАТА ФОРМА


ЗАДУШАВАТ СЕ ЗЕЛЕНИЯТ ЛУК, ПИПЕРКИТЕ И ГЪБИТЕ, НАРЯЗАНИ НА СИТНО. СВАЛЯТ СЕ ОТ КОТЛОНА И СЕ ДОБАВЯТ МАСЛИНИТЕ И КОНСЕРВАТА ГРАХ И МАГДАНОЗ. ОВКУСЯВА СЕ. 


ПЛЪНКАТА СЕ ИЗСИПВА ВЪРХУ КАРТОФИТЕ, КАТО СЕ ПРИТИСКА


ВЪРХУ ПЛЪНКАТА СЕ ИЗСИПВАТ ОСТАНАЛИТЕ СВАРЕНИ КАРТОФИ И СЕ ЗАГЛАЖДА 


ДВА - ТРИ СУРОВИ КАРТОФА СЕ НАРЯЗВАТ НА ТЪНКИ ШАЙБИ И СЕ ПОДРЕЖДАТ ОТГОРЕ


ПЕЧЕ СЕ НА 190 ГРАДУСА ДО ЗАПИЧАНЕ НА СУРОВИТЕ КАРТОФИ

































     
   



четвъртък, 16 февруари 2017 г.

* СЛАДКИШ " СЪРЦЕ " - ЗА ВЛЮБЕНИ *





*  СЛАДКИШ " СЪРЦЕ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











    Това е  моят сладкиш за вчерашния двоен празник. Стана вкусен, но за пореден път не случих на сладкарска боя. Червеното изобщо не стана червено и сърцето не изпъква така, както трябва, но пък изненадата се получи и си го хапнахме с апетит. 
 Сладкишът е заигравка, но пък е ефектен, пак казвам, ако случите на боя :) Знам, че течните бои са по-сполучливи, но аз не намерих такива и го направих с боя на прах.  
И така, нужни са:

ПРОДУКТИ

ЗА ЧЕРВЕНАТА СМЕС

*   6 яйца;
*   470 г захар (2 ч.ч.);
*   280 г брашно (2 ч.ч.);
*   1 бакпулвер;
*   1 ванилия;
*   4 с.л. олио;
*   4 с.л. вода;
*   червена боя; 

ЗА ЖЪЛТАТА СМЕС

 Същата смес, като червената, но без боята. Вместо нея се слагат портокалови корички.

ПРИГОТВЯНЕ

  Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се добавя пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Следват олиото и водата. Накрая се слага червената боя. Тук е моментът да кажа, че може да се сложи какао, вместо боя, а и фигурката може да е друга и така ще стане кафява сърцевина. 

   Сместа се разбива много добре, за да се разнесе добре боята. Изсипва се в голяма правоъгълна тава (аз ползвах тавата на фурната), на дъното на която е сложена хартия за печене. Пече се на 190 градуса. 
  След като блатът се охлади, с помощта на формички за сладки се изрязват сърчица (или други форми), които се подреждат една до друга. 

   Започва се подготовката на бялата смес, която е същата, но без боята. Тя се ароматизира с портокалови корички. Малка част от сместа се изсипва на дъното на правоъгълна кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно ( колкото то да се покрие. Слага се във фурната и се изчаква леко да започне да се запича. Изважда се и с помощта на шпатула се намазва по дължина блата, за да може да се застопорят сърчицата. Те, както са подредени плътно едно до друго (вижда се на снимките по-долу) се слагат върху намазаната кексова смес. Накрая се изсипва отгоре останалата жълта смес, за да се покрият фигурките. Пече се на 190 градуса до готовност. 

   След като сладкишът се охлади, той се украсява пожелание. Аз в случая го залях с шоколадов ганаш (100 мл сладкарска сметана + 150 г шоколад) и посипах с захарни фигурки и шоколадови сърчица. 
 Ефектът е в разреза и определено изненадва !

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

ДА ВИ Е СЛАДКО И ВЛЮБЕНО !











СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА


ДОБАВЯТ СЕ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И  ВАНИЛИЯТА


СЛАГАТ СЕ ОЛИОТО И ВОДАТА



СМЕСТА СЕ ОЦВЕТЯВА И СЕ ИЗСИПВА В ГОЛЯМА ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕЧЕ СЕ НА 190 ГРАДУСА И СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ СЕ ИЗРЯЗВАТ ФИГУРКИТЕ


ТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ ПЛЪТНО ЕДНА ДО ДРУГА

ПРАВИ СЕ ОТНОВО СЪЩАТА СМЕС, НО ВМЕСТО С БОЯ - С ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ

В НАМАЗАНА С ОЛИО И ПОРЪСЕНА С БРАШНО ПРАВОЪГЪЛНА ФОРМА СЕ ИЗСИПВА МАЛКА ЧАСТ ОТ СМЕСТА И ЛЕКО СЕ ЗАПИЧА

ИЗВАЖДА СЕ ОТ ФУРНАТА И ЛЕКО СЕ НАМАЗВА СЪС СМЕСТА


СЛАГАТ СЕ ВНИМАТЕЛНО ПОДРЕДЕНИТЕ СЪРЧИЦА


ВЪРХУ ТЯХ СЕ ИЗСИПВА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ СМЕСТА



ИЗПИЧА СЕ НА 190 ГРАДУСА 

ПРИГОТВЯ СЕ ШОКОЛАДОВ ГАНАШ


СЛАДКИШЪТ СЕ ЗАЛИВА С ГАНАША И СЕ ДОУКРАСЯВА ПОЖЕЛАНИЕ