* КОЛЕДЕН КЕКС *
* 250 г брашно;
* 160 г кафява захар;
* 1 ч. л. ванилия;
* 1 ч. л. канела;
* 1/2 ч. л. джинджифил;
* 50 г меко краве масло;
* 1 яйце;
* 1 бакпулвер /пожелание/
ОЩЕ
* 350 г микс от сушени плодове по избор
(кайсии, сливи, боровинки, стафиди) ;
* 250 мл черен чай, ябълков сок или тъмна бира;
* 50 мл уиски;
ПРИГОТВЯНЕ
Плодовете се нарязват на парчета. Заливат се с горещ чай (сок или бира) и уиски и престояват така няколко часа или една нощ.
В купа се смесват брашното, захарта, ванилията, канелата и джинджифила. Добавят се кравето масло и яйцето. Сместа се разбърква и към нея се прибавят накиснатите ядки, заедно с течността, в която са били. Ако е нужно, се добавя още малко брашно. Трябва да се получи гъсто и лепкаво кексово тесто.
Правоъгълна кексова форма се покрива с хартия за печене. Тестото се изсипва в нея и се заглажда. Пече се в предварително загратя на 170 градуса фурна 50 - 60 минути.
След като се охлади, кексът пожелание може да се украси със захарна глазура, направена от 1 белтък, разбит с малко пудра захар и няколко капки лимонов сок. Може за украсата да се използва и разтопен шоколад /такъв използвах аз/, с който да се залее. Отгоре се поръсва с нарязани парченца сушени плодове.
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
ДОБЪР АПЕТИТ !
В купа се смесват брашното, захарта, ванилията, канелата и джинджифила. |
Добавят се кравето масло и яйцето. |
Сместа се разбърква и към нея се прибавят накиснатите ядки, заедно с течността, в която са били. |
Ако е нужно, се добавя още малко брашно. Трябва да се получи гъсто и лепкаво кексово тесто. |
Тестото се изсипва в правоъгълна кексова форма, покрита с хартия за печене и се заглажда. |
Пече се в предварително загратя на 170 градуса фурна 50 - 60 минути. |
Гарнира се със захарна глазура или с разтопен шоколад. Поръсва се със сушени плодове. |
Рецептата е взаимствана от сайта на София Мел.