четвъртък, 6 октомври 2016 г.

ТОРТА С ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА




=  ТОРТА С ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА  =

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











  Ето, че и моето малко момче Пресиян стана на една годинка. Да ни е жив и здрав !
Дълго време се рових из рецепти за торти, защото исках освен да е вкусна, да е и атрактивна и интересна. Тогава се сетих са тази торта с шоколадови топчета, по рецепта на Люси, която много ме впечатли. Бях си я набелязала за рожденния ден на Дани, но в последствие му направих друга. 
И така, ето че дойде и ред на тортата с шоколадови топчета. Всички, които я опитаха, много я харесаха, а видът и е наистина впечатляващ. Никой не очаква при разрязването да има топчета и отвътре, а въпроси, как са направени, получих доста. Е, сега ще кажа и покажа всичко подробно. 
Само няколко думи и за нейния вкус....
Той е много свеж, заради рикотата и заквасената сметана в крема, като в същото време тортата е складка, но не накъртваща. Абе....вкусна е :)
Тук е момента да кажа и две думи за направата и. Тортата не е трудна за направа, но отнема време. Все пак се прави блат, крем, топчета и ако искате отгоре също да има топчета за украса, то те се правят от сместа за бонбони, рецептата за които може да намерите тук. Разбира се, украсата може да е и друга - въпрос на вкус и въображение.
Ако искате да питате нещо или да споделите мнение или съвет относно рецептата, моля оставете коментар и ще отговоря. 
И така...ето я и самата рецепта:

ПРОДУКТИ


ЗА ТОРТА 28 СМ. 

ЗА БЛАТА

5 яйца
350 гр. захар ( 1,5 ч. ч. )
350 мл. прясно мляко ( 1,5 ч. ч. )
175 мл. олио  ( 3 / 4 ч. ч. )
330 гр. брашно
35 гр. какао
2 ванилии
1, 5 пакетче бакпулвер ( 15 гр. )
портокалови корички пожелание

ЗА КРЕМА 

450 гр. рикота  ( може да се използва и ситна безсолна извара )
375 гр. заквасена сметана
120 гр. пудра захар ( 3 / 4 ч. ч. )
1,5 пакетче желатин

ЗА ТОПЧЕТАТА
100 гр. шоколад с ядки
от 50 до 100 мл прясно мляко ( в зависимост от сместа )
около 50 гр. краве масло
есенция ром
кокосови стърготини

ЗА ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ

100 мл. сладкарска сметана
100 гр. шоколад ( черен или млечен )

ПРИГОТВЯНЕ



БЛАТ

Яйцата се разбиват заедно със захарта. Към тях се прибавят олиото, прясното мляко, ванилиите, като се бърка непрекъснато. Следват брашното, което е пресято с бакпулвера, като се продължава бъркането. Накрая се слагат какаото и портокаловите корички. Сместа се обърква добре.
Форма за торта с диаметър 28 см. се застила с хартия за печене, която е леко намаслена. Сместа се изсипва в нея и се пече до готовност във фурна с вентилатор  на 170 градуса. Проверява се с клечка.
Готовият блат се оставя да изстине. Изважда се от формата и се маха хартията. С помощта на лъжица се издълбава, като в страни и отдолу, трябва да остане кора с дебелина 1,5 - 2 см. Връща се отново във формата. 

КРЕМ

Желатинът се накисва в 9 с.л. вода.
Разбива се рикотата с пудрата захар. 
Загрява се на котлона заквасената сметана и към нея се добавя при непрекъснато бъркане, набъбналия желатин, който трябва да се разтвори добре. Следва съединяване на двете смеси, като сметановата смес се изсипва отново при непрекъснато бъркане към рикотата.Ако искате, опитайте крема и ако има нужда, може да добавите още пудра захар.

ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА

Издълбаните трохи от блата се натрошават добре. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова и към него се прибавя кравето масло. Сместа се изсипва при трохите. Добавя се есенцията и толкова мляко, за да стане лепкава смес, от която могат да се оформят топки. Една малка част от тази смес се отделя, за да се оформи горния слой на тортата.
Топките се правят с големина пожелание, но не трябва да са по - високи от височината на блата, за да стане равна тортата отгоре. Броят им също е пожелание. Всяка една се овалва в кокосови стърготини. 

Следва оформянето на тортата. 
На дъното на издълбания блат се изсипва част от крема. Върху него се подреждат шоколадовите топки, които се покриват с останалия крем. Заглажда се и се поръсва равномерно с отделените трохи, които леко се притискат, за да се получи равномерен слой. 
Така приготвената торта се слага да престои в хладилник за няколко часа. След това се украсява пожелание. Всеки може да импровизира. 
Аз в случая приготвих шоколадов ганаш, като загрях на котлона сладкарска сметана и прибавих начупен шоколад. Бърка се до разтопяване на шоколада. Направих си и бонбони по тази рецепта, които подредих отгоре, като ги слепвах с помощта на малко ганаш, който поставях под всяко топче. След това със сладкарски пош доукрасих тортата отгоре. Следва още малък престой в хладилника, за да стегне украсата и тортата е готова за консумиране.
При разрязването се получава много интересна вътрешност на тортата и всички остават възхитени. 
Опитайте и се убедете сами. 


ДА ВИ Е СЛАДКО !











СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА




ДОБАВЯТ СЕ ОЛИОТО, ПРЯСНОТО МЛЯКО, ВАНИЛИИТЕ И БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ




ДОБАВЯ СЕ И КАКАОТО И ПОРТОКАЛОВИТЕ КОРИЧКИ



СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В ТОРТЕНА ФОРМА, ЗАСТЛАНА С НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕЧЕ СЕ НА 170 ГРАДУСА С ВЕНТИЛАТОР ДО ГОТОВНОСТ



ИЗСТИНАЛИЯ БЛАТ СЕ ИЗДЪЛБАВА С ЛЪЖИЦА



ЖЕЛАТИНЪТ СЕ НАКИСВА С ВОДА






РИКОТАТА СЕ РАЗБИВА С ПУДРАТА ЗАХАР



ЗАКВАСЕНАТА СМЕТАНА СЕ ЗАГРЯВА НА КОТЛОНА И КЪМ НЕЯ СЕ ДОБАВЯ НАБЪБНАЛИЯ ЖЕЛАТИН



СМЕТАНАТА СЕ ПРИБАВЯ КЪМ РИКОТАТА И СЕ РАЗБЪРКВА ДО ХОМОГЕНИЗИРАНЕ



КЪМ ТРОХИТЕ ОТ БЛАТА СЕ ПРИБАВЯТ РАЗТОПЕН ШОКОЛАД С МАСЛО, ЕСЕНЦИЯТА И МАЛКО ПРЯСНО МЛЯКО. МАЛКА ЧАСТ ОТ СМЕСТА СЕ ЗАДЕЛЯ 



ОФОРМЯТ СЕ ТОПЧЕТА, КАТО ВСЯКО ЕДНО СЕ ОВАЛЯ В КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ



ЧАСТ ОТ КРЕМА СЕ ИЗСИПВА В ИЗДЪЛБАНИЯ БЛАТ



ВЪРХУ НЕГО СЕ ПОДРЕЖДАТ ШОКОЛАДОВИТЕ ТОПКИ



ИЗСИПВА СЕ ОСТАНАЛИЯ КРЕМ



ВЪРХУ КРЕМА СЕ ПОДРЕЖДАТ ЗАДЕЛЕНИТЕ ТРОХИ, КАТО ЛЕКО СЕ ПРИТИСКАТ И ПОДРАВНЯВАТ



БОНБОНИТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ ОТГОРЕ



УКРАСЯВА СЕ С ШОКОЛАДОВ ГАНАШ



СТРАХОТНА ВКУСОТИЯ









































     






















Няма коментари:

Публикуване на коментар