сряда, 31 август 2016 г.

* МЪФИНИ ОТ КАРТОФИ И ТИКВИЧКИ С ПЛЪНКА *



*  МЪФИНИ ОТ КАРТОФИ И ТИКВИЧКИ С ПЛЪНКА  *

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /











   Имах едни тиквички, които стояха няколко дни в хладилника и нямах идея какво да направя с тях. Не ми се ядяха пържени тиквички, а исках нещо по-различно. Така се роди идеята да настържа тиквичките, но понеже ми се видяха малко, настъргах и няколко картофа. Мислех да ги направя под формата на кюфтенца на фурна, но понеже се притеснявах дали ще се получат, реших да направя мъфини. Погледнах какво има в хладилника и рецептата беше измислена. 
 Тук ще направя уточнението, че не съм теглила продуктите и грамажите ще са приблизителни. Каквото и да сложите и както и да импровизирате, сигурна съм, че ще се получат страхотни мъфини. Ще изброя продуктите и ще посоча технологията, като всичко е показано стъпка по стъпка, а другото е според вкуса. Може плънката да е различна, може да се добавят още подправки.
И така...


ПРОДУКТИ:


* около 700 г тиквички;
* около 700 г картофи;
* 200 г нарязани обезкостени маслини;
* около 300-400 г микс от зеленчуци 
  (аз използвах замразени - грах, царевица,  
  зелен боб, падладжан, моркови и гъби); 
* около 300 г сирене;
* 3 яйца;
* около 50 - 60 г масло или олио за задушаване 
    на зеленчуците;
* 70 - 80 г галета;
* черен пипер;
* чубрица;
* сол;

  Ако обичате, може да добавите магданоз, копър, зелен лук и каквото още предпочитате.


ПРИГОТВЯНЕ:


 Тиквичките се измиват, настъргват и се посоляват леко. Оставят се да се отцедят. 

  Картофите се сваряват и обелват. Намачкват се и към тях се добавят тиквичките, натрошеното сирене и яйцата. Слагат се и галета, като количеството им е според това с каква консистенция е сместа. Целта е да е гъста като тесто. Слагат се още сол, черен пипер и чубрица на вкус. 

  Зеленчуците се задушават в малко масло почти до готовност. Формичките за мъфини (аз използвах силиконови) се намазват леко с олио. Във всяка формичка се слага от тиквено - картофената смес до половината, като с пръсти се оформя като гнездо (прави се вдлъбнатина). Всяко гнездо се напълва със задушени зеленчуци. Върху тях се нареждат по няколко маслини. Отгоре се слага още от картофената смес, притиска се и се заглажда. Така приготвените мъфини се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Поднасят се с кисело мляко, подправено с копър и чесън. 


ДОБЪР АПЕТИТ !  












РЕЦЕПТА  СТЪПКА ПО СТЪПКА



ТИКВИЧКИТЕ СЕ НАСТЪРГВАТ, ПОСОЛЯВАТ И ОТЦЕЖДАТ




КАРТОФИТЕ СЕ СВАРЯВАТ И НАМАЧКВАТ




СМЕСВАТ СЕ ТИКВИЧКИТЕ И КАРТОФИТЕ




ДОБАВЯ СЕ НАТРОШЕНО СИРЕНЕ




СЧУПВАТ СЕ И ТРИ ЯЙЦА




ПРИБАВЯТ СЕ И ГАЛЕТАТА, СОЛ, ЧУБРИЦА И ЧЕРЕН ПИПЕР




ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЕ ЗАДУШАВАТ В МАЛКО МАЗНИНА ДО ПОЛУГОТОВНОСТ




ФОРМИЧКИТЕ ЗА МЪФИНИ СЕ НАМАЗВАТ С МАЗНИНА




СЛАГА СЕ ЧАСТ ОТ КАРТОФЕНАТА СМЕС И СЕ ОФОРМЯТ ГНЕЗДА




ВСЯКО ГНЕЗДО СЕ ПЪЛНИ СЪС ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



ВЪРХУ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЕ СЛАГАТ НАРЯЗАНИТЕ МАСЛИНИ




ОТГОРЕ СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ ОТ СМЕСТА, ПРИТИСКА СЕ И СЕ ЗАГЛАЖДА



ПРИГОТВЕНИТЕ МЪФИНИ СЕ ПЕКАТ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ











ПОДНАСЯТ СЕ С КИСЕЛО МЛЯКО С ЧЕСЪН И КОПЪР































Няма коментари:

Публикуване на коментар