понеделник, 10 октомври 2016 г.

ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН
=  ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН  =


/ РЕЦЕПА СТЪПКА ПО СТЪПКА /  Дали има някой, който не харесва пърленки ? Едва ли. В къщи ги обичаме, независимо дали със сирене, кашкавал или само с подправки. 
Пърленката си е пърленка..... топла, ароматна и хрупкава. 
Докато вечерята се печеше на скарата, Дани каза, че му се ядат пърленки със сирене. Веднага " запретнах ръкави " за да изпълня поръчката бързо. За да не губя време, реших да използвам хлебопекарната за замесването на тестото, но съм ги месила и на ръка, така че няма значение как точно ще ги замесите - винаги стават. 
И така, няколко минути по -  късно ( понеже не изчаках цялата програма, а само да се получи топка тесто ) пърленките вече бяха в тигана. В кухнята замириса на масло и подправки. 
Детето, улисано в игра, не обърна внимание какво правя. След като приключих, подредих масата и сервирах. И какво се оказа ? Дани ми вика:
- " Абе мамо, аз не исках от тези пърленки, а от онези навитите, дето вътре имат сирене и са като пурички ".
Оказа се, че му се прияли пирожки, а не пърленки, но сбъркал думата :) 
Е, на следващата сутрин имаше пирожки със сирене за закуска ( рецептата за тях е тук ), но и пърленките изчезнаха моментално. Ако искате и вие да ги опитате, следва рецептата, а ако искате да изкажете мнение или да зададете въпрос, оставете коментар. 


ПРОДУКТИ


150 гр. кисело мляко
160 мл. хладка вода
80 мл. олио
1 бакпулвер ( 10 гр. )
1,5 с.л. сол
1 ч. л. захар
около 600 гр. брашно

ОЩЕ :

200 - 300 гр. сирене
креве масло за намазване
подправки на вкус за поръсване - шарена сол, червен пипер, чубрица, розмарин, чесън на прах и др. 

ПРИГОТВЯНЕ

При ползването на хлебопекарна, за да е добър резултата, трябва да се спазва едно правило, а именно, да се слагат първо течните, а после и сухите съставки.

В случая, в купата се слагат първо водата, олиото и киселото мляко. Добавят се солта и захарта. Следва пресятото брашно и бакпулверът. Аз лично първоначално слагам около 550 гр. брашно и в процеса на месене наблюдавам и ако има нужда, добавям още. 
 Избира се програма само за месене, без печене. На тестото не му е нужно много месене, затова не е нужно да се изчаква цялата програма ( поне аз не ичаквам ). В момента, в който се оформи топка тесто, се изважда на набрашнен плот. 
В случай, че няма да се използва хлебопекарна, в брашното се прави кладенче и се слагат киселото мляко, олиото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Замесва се меко тесто. 

Тестото се разделя на шест топки, които се покриват с памучна кърпа и престояват така десеттина минути. 
Взема се една топка и се разделя на две равни части. Всяка от тях се разточва с помощта на точилка. Едната кора се поръсва обилно със сирене и се покрива с  другата. Така получената кора с пълнеж се събира като кесия и се разточва отново, с дебелина 0,5 см., за да се получи кръгла пърленка.  
Оребрен тиган се загрява на котлона и се намазва съвсем леко с масло. Пърленката се изпича от двете страни до готовност. Още гореща се намазва с масло и се поръсва с подправки на вкус.
Докато се пече едната пърленка, през това време се оформя следващата и така се процедира с всичките.
Пърленките се хапват топли и с настроение. 

ДОБЪР АПЕТИТ !


СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


В КУПАТА НА ХЛЕБОПЕКАРНАТА СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ТЕЧНИ СЪСТАВКИ, СОЛТА И ЗАХАРТАДОБАВЯ  СЕ ПРЕСЯТОТО БРАШНО С БАКПУЛВЕРА СТАРТИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА МЕСЕНЕГОТОВОТО ТЕСТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ШЕСТ РАВНИ ТОПКИВСЯКА  ТОПКА СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕДВЕТЕ ТОПКИ СЕ РАЗТОЧВАТ, ЕДНАТА СЕ ПОРЪСВА ОБИЛНО СЪС СИРЕНЕ И СЕ ПОКРИВА С ДРУГАТАКОРИТЕ СЕ СВИВАТ КАТО КЕСИЯ И СЕ ОФОРМЯ ТОПКАОТНОВО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА С ДЕБЕЛИНА ОКОЛО 0, 5 СМ. ПЪРЛЕНКАТА СЕ ПЕЧЕ В ЗАГРЯТ ОРЕБРЕН И ЛЕКО НАМАСЛЕН ТИГАНОБРЪЩА СЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНАОЩЕ ГОРЕЩА СЕ НАМАЗВА С МАСЛОПОРЪСВА СЕ В ПОДПРАВКИ ПО ИЗБОРМмммм....ВКУСНО !

      

  


Няма коментари:

Публикуване на коментар