понеделник, 10 октомври 2016 г.

* ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН *




*  ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН  *


/ РЕЦЕПА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















    Дали има някой, който не харесва пърленки ? Едва ли. Вкъщи ги обичаме, независимо дали със сирене, кашкавал или само с подправки. 

  Пърленката си е пърленка..... топла, ароматна и хрупкава. 

  Докато вечерята се печеше на скарата, Дани каза, че му се хапват пърленки със сирене. Веднага "запретнах ръкави" за да изпълня поръчката бързо. За да не губя време, реших да използвам хлебопекарната за замесването на тестото, но съм ги месила и на ръка, така че няма значение как точно ще ги замесите - винаги стават. 
  И така, няколко минути по-късно (понеже не изчаках цялата програма, а само да се получи топка тесто), пърленките вече бяха в тигана. В кухнята замириса на масло и подправки. 

Детето, улисано в игра, не обърна внимание какво правя. След като приключих, подредих масата и сервирах. И какво се оказа ? Дани ми вика:
- " Абе мамо, аз не исках от тези пърленки, а от онези, навитите, дето вътре имат сирене и са като пурички ".
Оказа се, че му се ядяли пирожки, а не пърленки, но сбъркал думата :) 

Е, на следващата сутрин имаше пирожки със сирене за закуска (рецептата за тях е тук), но и пърленките изчезнаха моментално. Ако искате и вие да ги опитате, следва рецептата, а ако искате да изкажете мнение или да зададете въпрос, оставете коментар. 


ПРОДУКТИ:


*   150 г кисело мляко;
*   160 мл хладка вода;
*   80 мл олио;
*   1 бакпулвер (10 г);
*   1,5 с. л. сол;
*   1 ч. л. захар;
*   около 600 г брашно;

ОЩЕ :

*   200 - 300 г сирене;
*   краве масло за намазване;
*   подправки на вкус за поръсване - шарена сол, червен пипер, чубрица, розмарин, чесън на прах и др. 


ПРИГОТВЯНЕ:


   При ползването на хлебопекарна, за да е добър резултатът, трябва да се спазва едно правило, а именно, слагат се първо течните, а после и сухите съставки.

   В случая, в купата се слагат първо водата, олиото и киселото мляко. Добавят се солта и захарта. Следва пресятото брашно и бакпулверът. Аз лично първоначално слагам около 550 г брашно и в процеса на месене ако има нужда, добавям още. Избира се програма само за месене, без печене. На тестото не му е нужно много месене, затова не е нужно да се изчаква цялата програма (поне аз не изчаквам). В момента, в който се оформи топка тесто, се изважда на набрашнен плот. Покрива се и се оставя да си почине. 

  В случай, че няма да се използва хлебопекарна, в брашното се прави кладенче и се слагат киселото мляко, олиото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Замесва се меко тесто. 

 Тестото се разделя на шест топки, които се покриват с памучна кърпа и престояват така десетина минути. Взема се една топка и се разделя на две равни части. Всяка от тях се разточва с помощта на точилка. Едната кора се поръсва обилно със сирене и се покрива с другата. Така получената кора с пълнеж се събира като кесия и се разточва отново, с дебелина 0,5 см, за да се получи кръгла пърленка.  

    Оребрен тиган се загрява на котлона и се намазва съвсем леко с масло. Пърленката се изпича от двете страни до готовност. Още гореща се намазва с масло и се поръсва с подправки на вкус.
Докато се пече едната пърленка, през това време се оформя следващата и така се процедира с всичките.
    Пърленките се хапват топли и с настроение. 

    Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.




ДОБЪР АПЕТИТ !







СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


В КУПАТА НА ХЛЕБОПЕКАРНАТА СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ТЕЧНИ СЪСТАВКИ, СОЛТА И ЗАХАРТА



ДОБАВЯ  СЕ ПРЕСЯТОТО БРАШНО С БАКПУЛВЕРА 



СТАРТИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА МЕСЕНЕ



ГОТОВОТО ТЕСТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ШЕСТ РАВНИ ТОПКИ



ВСЯКА  ТОПКА СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕ



ДВЕТЕ ТОПКИ СЕ РАЗТОЧВАТ, ЕДНАТА СЕ ПОРЪСВА ОБИЛНО СЪС СИРЕНЕ И СЕ ПОКРИВА С ДРУГАТА



КОРИТЕ СЕ СВИВАТ КАТО КЕСИЯ И СЕ ОФОРМЯ ТОПКА



ОТНОВО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА С ДЕБЕЛИНА ОКОЛО 0, 5 СМ. 



ПЪРЛЕНКАТА СЕ ПЕЧЕ В ЗАГРЯТ ОРЕБРЕН И ЛЕКО НАМАСЛЕН ТИГАН



ОБРЪЩА СЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА



ОЩЕ ГОРЕЩА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО



ПОРЪСВА СЕ В ПОДПРАВКИ ПО ИЗБОР



Ммммм....ВКУСНО !





















      





  


Няма коментари:

Публикуване на коментар