петък, 21 октомври 2016 г.

* ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ " *






*   ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /













  Предлагам ви поредната вкусотия, която направих за рождения ден на моя съпруг. Рецептата взаимствах от Люси, като направих някои промени. Тортата е много вкусна, сочна и сладка. Определено се хареса на рожденика, който е слабо казано пристрастен към сладкото. Не е и сложна за правене, но както при всички торти, при тази също си трябва време. Щом аз, която не обичам торти, също я харесах, значи определено ще се прави пак. Ето я и рецептата :



ПРОДУКТИ
за торта с диаметър  28 см


ЗА БЛАТОВЕТЕ

*   3 яйца;
*   430 г брашно (3 ч.ч.);
*   640 г захар (3 ч.ч.);
*   1 и 1/2 ч.ч. олио;
*   1 ч.ч.  еспресо;
*   340 мл прясно мляко;
*   1, 5 с.л. лимонов сок;
*   1 бакпулвер (10 г);
*   3 ванилии;
*   3 с.л. какао;
*   1, 5 щипка сол;
*   1,5 ч.л. оцет;
*   1,5 ч.л. сода бикарбонат;
*   червена боя;

ЗА КРЕМА

*   300 мл течна сладкарска сметана;
*   300 г крема сирене;
*   3/4 ч.ч. пудра захар;

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ

*   150 г шоколад (черен или млечен);
*   100 г течна сладкарска сметана;


ПРИГОТВЯНЕ


  В купа се разбъркват сухите съставки без содата, т.е. пресятото брашно, ванилията, какаото, бакпулвера, солта и червената боя. Аз използвах от боите на прах от Кауфланд, като не сложих цялата и блатовете не се получиха алено червени, така че, ако искате много червено кадифе, сложете цялата боя (те са съвсем мънички)
Отделно се разбиват яйцата със захарта. Постепенно се добавя прясното мляко, в което е сложен лимонов сок. Следва олиото и еспресото. Содата се загася в оцета и също се добавя към сместа. Следва смесване на сухата и мократа смес. 
    Разбивайки с миксера яйчената смес, към нея лъжица по лъжица се добавя сухата. Разбива се до пълното й усвояване и до получаване на гладка и червена смес. Тя се разпределя в три тавички с диаметър 28 см, на дъното на които е сложена леко намазнена хартия за печене. Аз в случая използвах форма за торта, като сместа разпределих на три равни части. Всеки блат се пече на 170 градуса в загрята фурна. Печенето отнема около половин час, но това зависи от фурната. 
Блатовете се оставят да изстинат. 

     През това време се приготвя кремът. 
Сладкарската сметана се разбива заедно с пудрата захар. Следва прибавянето на крема сиренето (хубаво е да е  "Филаделфия", въпреки, че аз използвах обикновено крема сирене, което ми беше под ръка). 
    С така приготвения крем се сглобява тортата, като се намазва всеки блат с част от него. След като се сглоби, се измазва и встрани. 

   Остава да се направи украсата, която може да е различна, в зависимост от предпочитанията. Аз използвах едни шоколадови пръчици, бонбонки от стафиди в шоколадова обвивка и разбира се, любимият ми за украси - шоколадов ганаш. Тук всеки може да прояви фантазия. 

  Шоколадовият ганаш се приготвя, като се загрее сметаната на котлона и преди да кипне, се сваля и се добавя начупен шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване и до получаването на гладка шоколадова смес.
   Така приготвената торта се оставя да "отлежи" няколко часа в хладилник, за да стегне. 
Гарантирам, че хората, които я опитат, ще останат очаровани. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО ! 













СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


СМЕСВАТ  СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА



ОТДЕЛНО СЕ РАЗБИВАТ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА


ПРИБАВЯТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО С ЛИМОНОВИЯТ СОК, ОЛИОТО И ЕСПРЕСОТО, КАКТО И СОДАТА С ОЦЕТА


КЪМ ТЕЧНАТА СМЕС СЕ ПРИБАВЯ ПОСТЕПЕННО И ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ - СУХАТА СМЕС



ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДКА ЧЕРВЕНА СМЕС, КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ И СЕ ИЗСИПВА В ТАВА  С ДИАМЕТЪР 28 СМ, ПОКРИТА С НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ
БЛАТОВЕТЕ СЕ ПЕКАТ ЕДИН ПО ЕДИН НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА

СМЕТАНАТА СЕ РАЗБИВА С ПУДРАТА ЗАХАР И КЪМ НЕЯ СЕ ДОБАВЯ КРЕМА СИРЕНЕТО

СЛЕДВА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА



РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ И ТАКА НАКРАЯ СЕ ИЗМАЗВА И ЗАГЛАЖДА ЦЯЛАТА ТОРТА



ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ СЕ ПРИГОТВЯ, КАТО КЪМ ЗАГРЯТАТА СМЕТАНА СЕ ПРИБАВЯ НАЧУПЕН ШОКОЛАД И СЕ БЪРКА ДО ПЪЛНОТО МУ РАЗТОПЯВАНЕ

УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ















   





 






Няма коментари:

Публикуване на коментар