вторник, 14 март 2017 г.

* ПЛОДОВИ БОНБОНИ С ЯДКИ *




*  ПЛОДОВИ БОНБОНИ С ЯДКИ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /














 Не съм си мислила, че може да има бонбони, които са хем вкусни, хем полезни. Тези бонбони обаче са точно такива - много сладки, чак накъртващи от сладост, но в същото време нямат грам захар. Състоят се само от плодове и сурови ядки. Е не са ли полезни ? Дори моето дете, което не успявам да накарам да хапва плодове, си хапва от полезните бонбони с удоволствие. Ето как може да си ги направите.


ПРОДУКТИ

*   220 г обезкостени и обелени фурми;
*   80 г сушени червени боровинки;
*   80 г златни стафиди;
*   120 г сурови орехови ядки;
*  120 г суров микс от ядки (бадеми, лешници,  кашу и др.);

*   кокосови стърготини за овалване;



ПРИГОТВЯНЕ


   Фурмите се обелват и обезкостяват.
Ядките се смилат в блендер на ситно. Прибавят се боровинките и стафидите и отново се смилат, заедно с ядките. Следват  обезкостените и обелени фурми. Отново се включва блендера, докато и фурмите се смелят и миксират с ядките. Получава се гъсто лепкаво тесто, към което се прибавят пожелание 4 - 5 с. л. кокосови стърготини. Омесва се за да се разпределят равномерно стърготините. 

  От сместа се оформят топчета, които се овалят в кокосовите стърготини. 
Пожелание може да се сложи отгоре върху всяка бонбонка по една боровинка, стафидка или ядка. Бонбоните трябва да престоят два-три часа в хладилник и са готови за консумация. 

    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

  В следващите снимки е показано как се приготвят стъпка по стъпка.


ДА ВИ Е СЛАДКО !






ФУРМИТЕ СЕ ОБЕЛВАТ И ОБЕЗКОСТЯВАТ


ПРИГОТВЯТ СЕ ЯДКИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ ПЛОДОВЕ








ЯДКИТЕ СЕ СМИЛАТ В БЛЕНДЕР




ПРИБАВЯТ СЕ СТАФИДИТЕ И БОРОВИНКИТЕ 


ОТНОВО СЕ МИКСИРА


КЪМ МИКСА СЕ ДОБАВЯТ ФУРМИТЕ




ОТНОВО СЕ ПУСКА БЛЕНДЕРА И СЕ СМИЛА И МИКСИРА


ПОЛУЧАВА СЕ ГЪСТО ЛЕПНЕЩО ТЕСТО, КЪМ КОЕТО СЕ ПРИБАВЯТ 4 - 5 С .Л. КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ


ОМЕСВА СЕ, ЗА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ СТЪРГОТИНИТЕ


ОТ СМЕСТА СЕ ОФОРМЯТ ТОПЧЕТА, КОИТО СЕ ОВАЛЯТ В КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ







БОНБОНИТЕ ПРЕСТОЯВАТ В ХЛАДИЛНИК 2 -  3  ЧАСА И СА ГОТОВИ ЗА КОНСУМАЦИЯ

















   

  

петък, 10 март 2017 г.

* ТОРТА " ФЕРЕРО РОШЕ " *




*  ТОРТА " ФЕРЕРО РОШЕ " *
 " FERRERO ROCHER "


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /




















   
     Не знам как до сега не съм правила тази торта. Все отлагах, но това е, защото не знаех какъв е вкусът й. Чудех се каква торта да направя за 8-ми март, за да почерпя моите мъже - съпруг и двама синове и избрах "Фереро Роше". Това е една наистина специална торта, подходяща за специални случаи. Много шоколадова, много ароматна, просто е страхотна. Това вече е една от любимите ми торти. Въпреки, че свърши, в хладилника още мирише на нея 😊 Невероятно изкушение! Не на последно място трябва да кажа, че направата на торта " Фереро Роше " не е никак трудна, но е много ефектна. Рецептата за тортата е на Люси, като промених количеството на част от продуктите, понеже я направих в по-голяма форма. 


ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТОВЕТЕ 

*   5 яйца;
*   105 г захар (7 с.л.);
*   2 с.л. брашно (40 г);
*   4 с.л. какао
*   2 равни ч.л. бакпулвер;
*   200 г  лешници;

ЗА КРЕМА 

*   230 г меко краве масло;
*   230 г шоколад;
*   5 с.л. Нутела;
*   17 вафлички от малките  (130 г);


ПРИГОТВЯНЕ

  Лешниците се смилат в блендер. 
Започва се приготвянето на блатовете. 
Яйцата се разбиват със захарта. Постепенно се добавя брашното с бакпулвера и какаото. Накрая се прибавят лешниците, като се заделя малка част от тях за украсата. 

  Форма за торта с диаметър 24 см се покрива на дъното с хартия за печене, която леко се намазнява. Половината смес се изсипва в нея и се пече до готовност в предварително загрята до 180 градуса фурна. Проверява се с клечка, като този процес при мен отне 20 минути. От останалата смес се изпича втори блат. Оставят се да изстинат. 

 Подготвя се крем, като в съд се натрошава шоколада и се разтопява на водна баня. Аз използвах един черен и шоколад и половина млечен. 
  Мекото масло се разбива и постепенно, лъжица по лъжица се добавя към него шоколада, като не се спира разбиването. Трябва да се има предвид, че шоколадът трябва да е поохладен, за да не се стопи маслото. Към тази смес се прибавят натрошените на ситно вафлички. Разбърква се и се слага Нутелата. Кремът хубаво се обърква.

  Блатовете, които вече са охладени, се разрязват така, че да се получат 4 блата. Те са доста тънки, затова трябва да се внимава при разрязването. 
Върху поднос се слага един блат и се маже обилно с част от крема. Следва втори блат и така се процедира с всичките, като накрая се намазва отгоре и страничната част. Докато маслото все още не е стегнало, стените на тортата се покриват със заделените натрошени лешници. Отгоре се подреждат от изкусителните и неустоими бонбони " Ferrero Rocher ", като бройката е пожелание. Някои ги обелват и така ги слагат, но за мен е много по- красиво и нежно да се сложат със златната опаковката, която е повече от украса. Златото така добре изпъква върху шоколада, че просто няма нужда от друга украса. 
    Сега не остава нищо друго, освен тортата да се сложи в хладилник за няколко часа, за да стегне.Преди консумация се изважда поне половин час, за да стане тортата по-сочна.

   Ами това е. Уверявам ви, че това шоколадово изкушение ще ви хареса страшно много. Опитайте  го !

Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти. 

   В следващите снимки е показан начинът на приготвяне нагледно - стъпка по стъпка.   

ДА ВИ Е СЛАДКО !











ЛЕШНИЦИТЕ СЕ СМИЛАТ С БЛЕНДЕР



РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА



ПРИБАВЯ СЕ ПОСТЕПЕННО БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА



СЛЕДВА КАКАОТО



КЪМ СМЕСТА СЕ ПРИБАВЯТ НАТРОШЕНИТЕ ЛЕШНИЦИ, КАТО СЕ ЗАДЕЛЯ МАЛКА ЧАСТ ЗА УКРАСА  И СЕ РАЗБЪРКВА



ТОРТЕНА ФОРМА СЕ ПОКРИВА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ, КОЯТО СЕ НАМАЗНЯВА ЛЕКО



ПОЛОВИНАТА СМЕС СЕ ИЗСИПВА ВЪВ ФОРМАТА



ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА



ОХЛАДЕНИТЕ БЛАТОВЕ СЕ РАЗРЯЗВАТ, ЗА ДА СЕ ПОЛУЧАТ ЧЕТИРИ БЛАТА



ШОКОЛАДЪТ СЕ НАТРОШАВА




РАЗТОПЯВА СЕ НА ВОДНА БАНЯ



КРАВЕТО МАСЛО СЕ РАЗБИВА




КЪМ НЕГО ПОСТЕПЕННО СЕ ПРИБАВЯ РАЗТОПЕНИЯ ШОКОЛАД



ОБЪРКВА СЕ ДОБРЕ


ВАФЛИТЕ СЕ НАТРОШАВАТ




ПРИБАВЯТ СЕ КЪМ СМЕСТА



СЛАГА СЕ И НУТЕЛАТА, КАТО ОТНОВО СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ



ТОРТАТА СЕ СГЛОБЯВА, КАТО СЕ РЕДУВАТ БЛАТ, КРЕМ 






ОТГОРЕ И СТЕНИТЕ СЕ ПОКРИВАТ С КРЕМ И ДОКАТО НЕ Е СТЕГНАЛ, СЕ СЛАГАТ ПО СТЕНИТЕ ЗАДЕЛЕНИТЕ ЛЕШНИЦИ






ТОРТАТА СЕ УКРАСЯВА  С БОНБОНИ " ФЕРЕРО РОШЕ "