петък, 24 февруари 2017 г.

* КЕКС " НАДЯ " *




* КЕКС " НАДЯ "  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /













      Кекс "Надя" - така кръстих този кекс, понеже рецептата за него ми даде преди години моята приятелка Надя. Правила съм го много пъти през годините и винаги ми се е получавал. 
Имайте предвид, че става огромен, затова кексовата форма трябва да е голяма.


ПРОДУКТИ

*   6 яйца;
*   470 г захар (2 ч.ч.);
*   280 г брашно (2 ч.ч.)
*   1 бакпулвер;
*   1 ванилия;
*   4 с.л. олио;
*   4 с.л. вода;
*   портокалови корички;
*   2 - 3 с.л. какао;


ПРИГОТВЯНЕ

  Яйцата се разбиват добре със захарта. Добавя се постепенно пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Следват водата и олиото. Накрая се слагат портокаловите корички. 
  Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно кексова форма, като се оставя една малка част, която се оцветява с какаото. Кафявата смес се разпределя върху бялата и се бръква на няколко места с лъжица, като се правят въртеливи движения, за да се получат шарки.
  Кексът се пече на 190 градуса в предварително загрята фурна до готовност. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Начинът на приготвяне е показан нагледно в следващите снимки.

  Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти. 


ДА ВИ Е СЛАДКО !





РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА

ДОБАВЯТ СЕ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И ВАНИЛИЯТА, ВОДАТА И ОЛИОТО

СЛАГАТ СЕ И ПОРТОКАЛОВИТЕ КОРИЧКИ

СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В НАМАСЛЕНА И ПОРЪСЕНА С БРАШНО КЕКСОВА ФОРМА, КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКА ЧАСТ

В ЗАДЕЛЕНАТА СМЕС СЕ ДОБАВЯ КАКАОТО И СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ


КАФЯВАТА СМЕС СЕ РАЗСТИЛА ВЪРХУ БЯЛАТА, КАТО СЕ БРЪКВА НА МЕСТА С ЛЪЖИЦА, ЗА ДА СТАНЕ КЕКСЪТ ШАРЕН.

ПЕЧЕ СЕ НА 190 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ






























   


сряда, 22 февруари 2017 г.

* ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ *





*  ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА
        С КАРТОФЕНО ПЮРЕ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /













  Чудейки се какво да правя с една кайма, останала в хладилника, ми хрумна да направя фунийки. Преди няколко дни си купих самите метални фунийки и още не бях ги използвала. Огледах какво има в хладилника и идеята беше готова. Реших как ще направя фунийките, реших с какво ще са пълни, но се зачудих как ще е по-добре, да са пържени или печени ? Как ли ще ги харесат повече моите лакомници ? 
Ами няма как да знам, затова направих и печени и пържени. И двата вида обаче се харесаха.  
И така, ето и рецептата за тези вкусни фунийки, като тук трябва да кажа, че продуктите са ориентировъчни като количество, понеже зависи от големината на картофите.


ПРОДУКТИ



ЗА ФУНИЙКИТЕ

*   700 - 800 г кайма (смес телешко и свинско);
*   2 - 3 средно големи картофа;
*   1 глава лук;
*   2 яйца;
*   сол;
*   черен пипер;
*   подправка за скара (или друга ваша любима);

ЗА ПЪЛНЕЖА

*   4 - 5  сварени картофа;
*   4 - 5 сварени яйца;
*   80 - 100 г краве масло;
*   1 каф. ч. прясно мляко;
*   сол на вкус;
*   черен пипер;


Още:
*   галета;
*   настърган кашкавал;
*   олио за пържене;

ПРИГОТВЯНЕ

  Картофите се настъргват сурови и се прибавят към каймата. Добавя се и ситно нарязан лук. Следват яйцата и подправките. Всичко се обърква добре (всичко до тук направих в кухненски робот). 
  Всяка една от фунийките се намазва с олио и се покрива с кайма, като се оформя с ръце конус около фунийката. 

* Тези, които ще се пекат на фурна, се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност, като малко преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърган кашкавал. След като изстинат леко,  металните фунийки се вадят. 

*  Фунийките, които ще се пържат, се овалят добре в галета и се пържат в дълбок тиган с повечко олио до готовност. Вадят се върху кухненска хартия и също се изваждат металните фунийки.

   За пълнежа се сваряват картофите и се пасират заедно с кравето масло. Добавят се  жълтъците от сварените яйца, както и прясното мляко. Пюрето се овкусява с черен пипер и сол на вкус. С помощта на щприц се пълнят фунийките. Отгоре върху пюрето се поръсва обилно с настърган кашкавал.
   
   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.  

  Рецептата може да видите нагледно в снимките, които следват. 


ДОБЪР АПЕТИТ !



КАЙМАТА СЕ СМЕСВА СЪС СУРОВИТЕ НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ, СИТНО НАРЯЗАН ЛУК И ЯЙЦАТА.  



СМЕСТА СЕ ОВКУСЯВА



НАМАСЛЕНИТЕ ФУНИЙКИ СЕ ПОКРИВАТ С КАЙМА, КАТО СЕ ОФОРМЯ  С РЪЦЕ ФУНИЙКА ОТ КАЙМА ОКОЛО ТЯХ.



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕКАТ, СЕ НАРЕЖДАТ В ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ , КАТО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ОТ ФУРНАТА, СЕ ПОРЪСВАТ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ 



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ, СЕ ОВАЛЯТ В ГАЛЕТА



ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ



ИЗВАЖДАТ СЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ




ЗА ПЮРЕТО СЕ ПАСИРАТ СВАРЕНИТЕ КАРТОФИ, ЗАЕДНО С МАСЛОТО



ДОБАВЯТ СЕ ЖЪЛТЪЦИТЕ И ПРЯСНОТО МЛЯКО. ОВКУСЯВА СЕ НА ВКУС



ФУНИЙКИТЕ СЕ НАПЪЛВАТ С КАРТОФЕНАТА СМЕС



ПОКРИВА СЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ