сряда, 15 февруари 2017 г.

* ПИДЕ *




*  ПИДЕ *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /










 Обичам хрупкав хляб. Честно казано, при печенето на домашен хляб, както и при селския такъв, първо изяждам коричката. Има ли такъв топъл, хрупкав хляб, не ми трябва нищо друго, освен малко шарена сол. Често правя домашен хляб, но този път реших да направя нещо по- различно.
 Имайте предвид, че тестото за тази рецепта може да се направи също и в хлебопекарна.  

 Рецептата идва от турската кухня и е вид плосък хляб, а идеята дойде от Бон Апети. Става бързо и лесно, а поръсеният отгоре черен кимион, наричан още чоролто или нигела, му предават неповторим вкус. 


ПРОДУКТИ

*   Около 400 г брашно;
*   40 мл олио;
*   200 мл прясно мляко;
*   1/2 с.л. сол;
*   1 пакетче суха мая;

Още:

*   1 яйце за намазване;
*   черен кимион (чоролто или нигела) за 
   поръсване;


ПРИГОТВЯНЕ

  Прясното мляко се затопля леко и в него се слага сухата мая. Оставя се на топло да шупне. 
Пресява се брашното, прави се в средата му кладенче и се сипва олиото и шупналата мая с мляко. 
 Ако тестото се замесва в хлебопекарна, първо се слагат млякото, олиото и солта. Следва пресятото брашно и сухата мая. Стартира се програма за тесто.  
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части (аз направих две дози и четири пидета). Всяка част се разточва с правоъгълна форма и се слага в намазнена тава (в тавата на фурната се събират два броя).
 Яйцето се разбива и с него се намазва обилно тестото. Поръсва се с черен кимион и се пече във фурна с вентилатор на 180 градуса. Печенето отнема около 15 минути. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДОБЪР АПЕТИТ !








СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА



ОЛИОТО И ШУПНАЛАТА МАЯ СЕ ИЗСИПВАТ В БРАШНОТО



ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО.  РАЗДЕЛЯ СЕ НА ДВЕ ЧАСТИ, КОИТО СЕ РАЗТОЧВАТ НА ПРАВОЪГЪЛНИЦИ.



СЛАГАТ СЕ В НАМАЗНЕНА ТАВА



НАМАЗВАТ СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕ



ПОРЪСВАТ СЕ С ЧЕРЕН КИМИОН






ПЕКАТ СЕ ВЪВ ФУРНА С ВЕНТИЛАТОР НА 180 ГРАДУСА




















  







* ЧУДО *






*  ЧУДО   *












      Това е сладкиш, който би се харесал много на хората, обичащи крем-пудинг, защото половината от него е точно пудинг. 
Направата му не е нещо сложно, така че ако това е вашият сладкиш, пригответе си го. Рецептата е на Ваня Джорджевич, но аз съм я променила за форма  28 см. 



ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА:

*   2 яйца;
*   240 г захар;
*   300 мл прясно мляко;
*   150 мл олио;
*   210 г брашно;
*   1 пакетче бакпулвер;
*   около 100 г смлени орехи;

ЗА КРЕМА:

*   4 - 5 пакетчета пудинг ванилия от по 37 г 
    (общо 166 г);
*   1350 мл прясно мляко;
*   150 гр меко краве масло;
*   12 с.л. захар;
*   3 пакетчета ванилова захар;

За украса - продукти пожелание.
Може да се сложат плодове, смлени орехи, кокосови стърготини, настърган шоколад или каквото ви хрумне и обичате. 


ПРИГОТВЯНЕ

  Преди да се започне приготвянето на блата, фурната се включва на 180 градуса да загрява.
Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се олиото, прясното мляко, пресятото брашно с бакпулвера, както и смлените орехи.  Разбива се добре до пълно хомогенизиране. 

  Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за торта със свалящи се стени и с диаметър 28 см. Пече се във вече загрятата фурна до готовност. След като е готов, се оставя да изстива без да се вади от формата. 

   Докато блатът се пече, се загрява на котлона 1 литър от млякото. Пудингът, захарта и ваниловата захар се разтварят в останалите 350 мл мляко. След като млякото заври, в него се изсипва сместа и се бърка докато сместа отново заври. Веднага след това се сваля от котлона и се остава да изстине. Трябва да се има предвид, че може да хване коричка, затова се бърка от време на време. 
 Мекото краве масло се разбива и към него се изсипва охладеният крем. Разбива се до получаване на гладък крем, който се разпределя върху блата. 
   Така приготвеният десерт се слага в хладилник за 2-3 часа, изважда се от формата и се декорира пожелание.   
  
    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДА ВИ Е СЛАДКО !