петък, 21 октомври 2016 г.

* ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ " *






*   ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /













  Предлагам ви поредната вкусотия, която направих за рождения ден на моя съпруг. Рецептата взаимствах от Люси, като направих някои промени. Тортата е много вкусна, сочна и сладка. Определено се хареса на рожденика, който е слабо казано пристрастен към сладкото. Не е и сложна за правене, но както при всички торти, при тази също си трябва време. Щом аз, която не обичам торти, също я харесах, значи определено ще се прави пак. Ето я и рецептата :



ПРОДУКТИ
за торта с диаметър  28 см


ЗА БЛАТОВЕТЕ

*   3 яйца;
*   430 г брашно (3 ч.ч.);
*   640 г захар (3 ч.ч.);
*   1 и 1/2 ч.ч. олио;
*   1 ч.ч.  еспресо;
*   340 мл прясно мляко;
*   1, 5 с.л. лимонов сок;
*   1 бакпулвер (10 г);
*   3 ванилии;
*   3 с.л. какао;
*   1, 5 щипка сол;
*   1,5 ч.л. оцет;
*   1,5 ч.л. сода бикарбонат;
*   червена боя;

ЗА КРЕМА

*   300 мл течна сладкарска сметана;
*   300 г крема сирене;
*   3/4 ч.ч. пудра захар;

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ

*   150 г шоколад (черен или млечен);
*   100 г течна сладкарска сметана;


ПРИГОТВЯНЕ


  В купа се разбъркват сухите съставки без содата, т.е. пресятото брашно, ванилията, какаото, бакпулвера, солта и червената боя. Аз използвах от боите на прах от Кауфланд, като не сложих цялата и блатовете не се получиха алено червени, така че, ако искате много червено кадифе, сложете цялата боя (те са съвсем мънички)
Отделно се разбиват яйцата със захарта. Постепенно се добавя прясното мляко, в което е сложен лимонов сок. Следва олиото и еспресото. Содата се загася в оцета и също се добавя към сместа. Следва смесване на сухата и мократа смес. 
    Разбивайки с миксера яйчената смес, към нея лъжица по лъжица се добавя сухата. Разбива се до пълното й усвояване и до получаване на гладка и червена смес. Тя се разпределя в три тавички с диаметър 28 см, на дъното на които е сложена леко намазнена хартия за печене. Аз в случая използвах форма за торта, като сместа разпределих на три равни части. Всеки блат се пече на 170 градуса в загрята фурна. Печенето отнема около половин час, но това зависи от фурната. 
Блатовете се оставят да изстинат. 

     През това време се приготвя кремът. 
Сладкарската сметана се разбива заедно с пудрата захар. Следва прибавянето на крема сиренето (хубаво е да е  "Филаделфия", въпреки, че аз използвах обикновено крема сирене, което ми беше под ръка). 
    С така приготвения крем се сглобява тортата, като се намазва всеки блат с част от него. След като се сглоби, се измазва и встрани. 

   Остава да се направи украсата, която може да е различна, в зависимост от предпочитанията. Аз използвах едни шоколадови пръчици, бонбонки от стафиди в шоколадова обвивка и разбира се, любимият ми за украси - шоколадов ганаш. Тук всеки може да прояви фантазия. 

  Шоколадовият ганаш се приготвя, като се загрее сметаната на котлона и преди да кипне, се сваля и се добавя начупен шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване и до получаването на гладка шоколадова смес.
   Така приготвената торта се оставя да "отлежи" няколко часа в хладилник, за да стегне. 
Гарантирам, че хората, които я опитат, ще останат очаровани. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО ! 













СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


СМЕСВАТ  СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА



ОТДЕЛНО СЕ РАЗБИВАТ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА


ПРИБАВЯТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО С ЛИМОНОВИЯТ СОК, ОЛИОТО И ЕСПРЕСОТО, КАКТО И СОДАТА С ОЦЕТА


КЪМ ТЕЧНАТА СМЕС СЕ ПРИБАВЯ ПОСТЕПЕННО И ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ - СУХАТА СМЕС



ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДКА ЧЕРВЕНА СМЕС, КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ И СЕ ИЗСИПВА В ТАВА  С ДИАМЕТЪР 28 СМ, ПОКРИТА С НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ
БЛАТОВЕТЕ СЕ ПЕКАТ ЕДИН ПО ЕДИН НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА

СМЕТАНАТА СЕ РАЗБИВА С ПУДРАТА ЗАХАР И КЪМ НЕЯ СЕ ДОБАВЯ КРЕМА СИРЕНЕТО

СЛЕДВА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА



РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ И ТАКА НАКРАЯ СЕ ИЗМАЗВА И ЗАГЛАЖДА ЦЯЛАТА ТОРТА



ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ СЕ ПРИГОТВЯ, КАТО КЪМ ЗАГРЯТАТА СМЕТАНА СЕ ПРИБАВЯ НАЧУПЕН ШОКОЛАД И СЕ БЪРКА ДО ПЪЛНОТО МУ РАЗТОПЯВАНЕ

УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ















   





 






понеделник, 10 октомври 2016 г.

* ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН *




*  ПЪРЛЕНКИ СЪС СИРЕНЕ НА ТИГАН  *


/ РЕЦЕПА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















    Дали има някой, който не харесва пърленки ? Едва ли. Вкъщи ги обичаме, независимо дали със сирене, кашкавал или само с подправки. 

  Пърленката си е пърленка..... топла, ароматна и хрупкава. 

  Докато вечерята се печеше на скарата, Дани каза, че му се хапват пърленки със сирене. Веднага "запретнах ръкави" за да изпълня поръчката бързо. За да не губя време, реших да използвам хлебопекарната за замесването на тестото, но съм ги месила и на ръка, така че няма значение как точно ще ги замесите - винаги стават. 
  И така, няколко минути по-късно (понеже не изчаках цялата програма, а само да се получи топка тесто), пърленките вече бяха в тигана. В кухнята замириса на масло и подправки. 

Детето, улисано в игра, не обърна внимание какво правя. След като приключих, подредих масата и сервирах. И какво се оказа ? Дани ми вика:
- " Абе мамо, аз не исках от тези пърленки, а от онези, навитите, дето вътре имат сирене и са като пурички ".
Оказа се, че му се ядяли пирожки, а не пърленки, но сбъркал думата :) 

Е, на следващата сутрин имаше пирожки със сирене за закуска (рецептата за тях е тук), но и пърленките изчезнаха моментално. Ако искате и вие да ги опитате, следва рецептата, а ако искате да изкажете мнение или да зададете въпрос, оставете коментар. 


ПРОДУКТИ:


*   150 г кисело мляко;
*   160 мл хладка вода;
*   80 мл олио;
*   1 бакпулвер (10 г);
*   1,5 с. л. сол;
*   1 ч. л. захар;
*   около 600 г брашно;

ОЩЕ :

*   200 - 300 г сирене;
*   краве масло за намазване;
*   подправки на вкус за поръсване - шарена сол, червен пипер, чубрица, розмарин, чесън на прах и др. 


ПРИГОТВЯНЕ:


   При ползването на хлебопекарна, за да е добър резултатът, трябва да се спазва едно правило, а именно, слагат се първо течните, а после и сухите съставки.

   В случая, в купата се слагат първо водата, олиото и киселото мляко. Добавят се солта и захарта. Следва пресятото брашно и бакпулверът. Аз лично първоначално слагам около 550 г брашно и в процеса на месене ако има нужда, добавям още. Избира се програма само за месене, без печене. На тестото не му е нужно много месене, затова не е нужно да се изчаква цялата програма (поне аз не изчаквам). В момента, в който се оформи топка тесто, се изважда на набрашнен плот. Покрива се и се оставя да си почине. 

  В случай, че няма да се използва хлебопекарна, в брашното се прави кладенче и се слагат киселото мляко, олиото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Замесва се меко тесто. 

 Тестото се разделя на шест топки, които се покриват с памучна кърпа и престояват така десетина минути. Взема се една топка и се разделя на две равни части. Всяка от тях се разточва с помощта на точилка. Едната кора се поръсва обилно със сирене и се покрива с другата. Така получената кора с пълнеж се събира като кесия и се разточва отново, с дебелина 0,5 см, за да се получи кръгла пърленка.  

    Оребрен тиган се загрява на котлона и се намазва съвсем леко с масло. Пърленката се изпича от двете страни до готовност. Още гореща се намазва с масло и се поръсва с подправки на вкус.
Докато се пече едната пърленка, през това време се оформя следващата и така се процедира с всичките.
    Пърленките се хапват топли и с настроение. 

    Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.




ДОБЪР АПЕТИТ !







СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


В КУПАТА НА ХЛЕБОПЕКАРНАТА СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ТЕЧНИ СЪСТАВКИ, СОЛТА И ЗАХАРТА



ДОБАВЯ  СЕ ПРЕСЯТОТО БРАШНО С БАКПУЛВЕРА 



СТАРТИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА МЕСЕНЕ



ГОТОВОТО ТЕСТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ШЕСТ РАВНИ ТОПКИ



ВСЯКА  ТОПКА СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕ



ДВЕТЕ ТОПКИ СЕ РАЗТОЧВАТ, ЕДНАТА СЕ ПОРЪСВА ОБИЛНО СЪС СИРЕНЕ И СЕ ПОКРИВА С ДРУГАТА



КОРИТЕ СЕ СВИВАТ КАТО КЕСИЯ И СЕ ОФОРМЯ ТОПКА



ОТНОВО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА С ДЕБЕЛИНА ОКОЛО 0, 5 СМ. 



ПЪРЛЕНКАТА СЕ ПЕЧЕ В ЗАГРЯТ ОРЕБРЕН И ЛЕКО НАМАСЛЕН ТИГАН



ОБРЪЩА СЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА



ОЩЕ ГОРЕЩА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО



ПОРЪСВА СЕ В ПОДПРАВКИ ПО ИЗБОР



Ммммм....ВКУСНО !