четвъртък, 30 юни 2016 г.

" СКАЛИЧКИ "



=  СКАЛИЧКИ  =




  Обичам скалички и търсих рецепти, които да наподобяват вкуса, който обичам и ето, че намерих такава в блога на Люси тук.
И тук е мястото да добавя, че една доза не е достатъчна за тази вкусотия. Препоръчвам направата на двойна доза.
Бързо, лесно вкусно....


ПРОДУКТИ 

ЗА СМЕСТА

250 г бисквити (аз купувам Еверест)
150 г смлени ядки (орехи, бадеми или лешници)
100 г шоколад (слагам такъв с начупени лешници за по-добър вкус) 
125 г краве масло
 няколко лъжици топло мляко или сметана

ОЩЕ:

ром, коняк или есенция ром
портокалови корички пожелание
пудра захар на вкус


ЗА ГЛАЗУРАТА

150 г шоколад
100 мл сладкарска сметана

ПРИГОТВЯНЕ

  Бисквитите се смилат или счукват. Към тях се добавят ядките, разтопения шоколад, млякото и мекото масло. Пожелание се добавя пудра захар и аромати. Ако се ползват портокалови корички, също се прибавят към сместа. Всичко се обърква много добре.
От сместа се взема с ръце и се оформят скаличките. Слагат се в хладилник за около час, за да стегне сместа. 
  Скаличките се заливат с шоколадов ганаш, който се приготвя, като се загрее сметаната и малко преди да кипне, се сваля от огъня. Веднага се прибавя начупеният на ситно шоколад и се бърка до пълното му разтопяване и получаване на гладка смес. 
След като скаличките се залеят от към върха, пожелание може да се поръсят върху шоколада кокосови стърготини. 
С тази смес могат да се направят и домашни бонбони, излизат много и са също много вкусни :)

ДА ВИ Е СЛАДКО !
























БУХТИ С ФАНТА


=  БУХТИ С ФАНТА  =







  Бухти с Фанта е една от любимите закуски на моите деца. Приготвят се бързо и не се налага да втасват. Имало е случаи, в които не съм имала Фанта под ръка и съм ги правила с газирана вода или друго безалкохолно, каквото имам в момента. Факт е, че винаги се получават пухкави и вкусни. Така се надуват, че се налага да ги държа като ги обръщам, докато се пържат, защото са като балон и сами се завъртат. Могат да се хапват със сирене или сладко, кой както ги обича. Важното е всички да са доволни от закуската. 

И вие ще останете доволни, ако ги опитате.
За тази лесна рецепта, ще са ви нужни:

ПРОДУКТИ


2 яйца
450 г брашно
100 г кисело мляко
1 бакпулвер
100 мл. Фанта (може и друго безалкохолно)
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

ОЩЕ :
олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

 Яйцата се разбиват и към тях се добавят киселото мляко и бакпулвера. Разбъркват се и се добавят захарта и солта. Сипва се Фантата и накрая постепенно се прибавя пресятото брашно. Омесва се меко тесто, което се оставя да си почине около 15 минути. 
Тестото се разточва на кора с дебелина около 0,5 см. Реже се на ромбове (или каквато си пожелаете форма).
 Бухтите се пържат на средна степен на котлона в сгорещена мазнина. Желателно е да се извадят върху кухненска хартия. Поднасят се според вкуса на консуматорите - със сладко или солено. 

ДОБЪР АПЕТИТ !







КАК СЕ ПРАВЯТ ?


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО

РАЗТОЧВА СЕ НА КОРА



НАРЯЗВАТ СЕ РОМБОВЕ



ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ











Рецептата е адаптирана от