сряда, 22 юни 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ПИТКА


=  ШОКОЛАДОВА ПИТКА  =







  Чудейки се какво сладичко да си похапнем, реших да направя една шоколадова питка. Получи се мекичка като дунапрен, а и много вкусна. Опитайте я!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:

Около 500 г брашно
3 яйца
1/3 чаена чаша захар
30 г разтопено краве масло
1/3 чаена чаша прясно мляко
2 ч. л. суха мая
щипка сол

ОЩЕ:

Течен шоколад
1 белтък за намазване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Брашното се пресява и към него се добавят маята, захарта и солта. Разбъркват се.  Към тях се прибавя разтопеното масло, леко разбитите яйца и прясното мляко, което е леко затоплено. Омесва се гладко и меко тесто. В началото е доста лепкаво, но в процеса на месене става хубаво и еластично. Така приготвеното тесто се слага в купа, намазва се с олио и се покрива. Оставя се да втасва, до удвояване на обема. Това отнема няколко часа при този вид тесто, но аз го сложих на 50 градуса във фурната, за да ускоря този процес. 
  След като тестото вече е втасало, от него се отделя една малка топка ( колкото малко яйце ), а останалото се разделя на две равни части. 
Едната част се разточва на кръгла кора и се прехвърля в тава с хартия за печене. Отгоре се намазва обилно с течен шоколад, като само леко по края остава ненамазано. Върху шоколада се поставя втората кора, която се разточва със същата големина. 
В центъра на корите се поставя една чашка, която леко се притиска, за да се отбележи. След това тестото се разрязва на 16 парчета от края към центъра, като се реже до очертания кръг. Повдига се леко едно парче и се усуква внимателно няколко пъти обратно на часовниковата стрелка, а следващото до него - по часовниковата стрелка. Така се усукват всички парчета, като се оформя красиво цвете. В центъра (върху отбелязаният кръг ) се оформя малко цвете от заделеното парче тесто. От него се късат малки топченца, които се сплескват и се подреждат като венчелистчета. Така оформената питка се остава отново да втаса. Намазва се с разбит белтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. 



ДА ВИ Е ВКУСНО !!!













ВТАСВАНЕ

ВСЯКА ЧАСТ СЕ УСУКВА

НАМАЗВА СЕ С ТЕЧЕН  ШОКОЛАД И СЕ ПОКРИВА С ВТОРАТА КОРА.
РАЗРЯЗВА СЕ НА 16 ПАРЧЕТА, НО НЕ ДО КРАЯ

РАЗТОЧВАНЕ НА КОРИТЕ

Видях рецептата в Кулинар БГ, но претърпя някои промени.





вторник, 21 юни 2016 г.

СЛАДКИШ " МАРШМЕЛОУ "




=  СЛАДКИШ " МАРШМЕЛОУ "  =







   Това е един сладкиш, който много би се харесал на хората, които обичат сладкото, ама много сладкото :)  На тези, които не обичат да им накъртва от сладко, препоръчвам да намалят малко захарта в рецептата. 
   Леко сиропиран блат, мека дунапренена част и шоколадова заливка - страхотно съчетание на вкусове. Дълго време отлагах приготвянето му, но занапред ще го правя често. Определено си заслужава. Хареса се на всички вкъщи. 
" Маршмелоу " се приготвя лесно и не изисква много продукти. Желателно е да се използва форма за торта ( моята е 28 см. ), но може и в подходяща дълбока тава. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА

6 жълтъка
12 с. л. захар
100 мл олио
200 мл прясно мляко
120 г брашно ( равнява се на 6 пълни супени лъжици )
1/2 пакетче бакпулвер 
1 пакетче ванилова захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:

6 белтъка
12 с. л. захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СИРОПА:

4 с. л. вода
10 с. л. захар

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ГЛАЗУРАТА:

100 г шоколад ( млечен или натурален)
2 - 3 с. л. олио


ЗА УКРАСА:

Пожелание - филирани бадеми, настърган шоколад, цветни или шоколадови перлички, шоколадови люспи или нещо, което ви подсказва фантазията :)



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА

 Първо се приготвя блата, като се разбиват жълтъците със захарта до получаване на гъст крем. Добавят се олиото и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Следва брашното с бакпулвера и какаото. След хомогенизиране на сместа, тя се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тортена форма или дълбока тава. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Проверява се с клечка до готовност.

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

Белтъците се разбиват със захарта на  сняг. 
Захарта и водата за сиропа се загряват на котлона. След като започнат да се образуват балончета, котлона се намаля.  Така полученият сироп се изсипва в разбитите белтъци при непрекъснато разбиване с миксер. Разбиването продължава още поне 10 минути. 

Полученият крем се изсипва върху блата и се разпределя равномерно. Подравнява се добре и се връща отново във фурната, но вече на 130 градуса. Пече се още 10 минути. 

ПРИГОТВЯНЕ НА ГЛАЗУРАТА

 На котлон на водна баня се поставя съд с начупен на парчета шоколад и олиото. Бърка се до разтопяване.

Глазурата се изсипва върху още топлия сладкиш. Разрязва се още топъл на парчета с форма и големина пожелание. Украсява се с фантазия и вкус. 
  Сладкишът се оставя  за няколко часа, за да се охлади и блата да поеме от сиропа в крема.

Поднася се с любов и настроение. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !


























Рецептата е взаимствана от
http://svanya.blogspot.bg/2014/12/blog-post_10.html