ДЕБЕЛА ПИЦА
" ОБЕРИ ХЛАДИЛНИКА "
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Чудейки се какво да приготвя за хапване, синът ми си поръча пица. Често правя тънки и хрупкави пици, но този път реших тя да е мекичка и с повече тесто.
Тази пица е за любителите на дебелите и месести пици, затова и я кръстих така. А защо е " Обери хладилника " навярно се досещате. Понеже не беше предвидена и не съм се заредила с продукти предварително, върху нея сложих каквото намерих в хладилника :)
Получи се много вкусна и ароматна пица, а малкият каза, че не е ял по - хубава, но той казва така всеки път, като приготвя нещо, което му е любимо.
Ето и как я направих.
ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО
1 яйце
120 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
25 г краве масло
20 г мая ( половин кубче )
300 г брашно
ЗА ГАРНИРАНЕ
каквото има в хладилника и без значение от количеството :)
аз използвах:
- кренвирши
- месото на две печени пилешки бутчета ( без кожата )
- нарязани обезкостени маслини
- една краставица, нарязана на тънки резенчета
- 3 сварени яйца
- нарязано на ситно пушено свинско филе
- доматено пюре
- смлян черен пипер
- розмарин
- босилек
- настърган кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ
Прясното мляко леко се затопля и в него се размива маята. Добавят се захарта и 2 с.л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне.
Яйцето леко се разбива с вилица и към него се добавят киселото мляко и маслото, което е разтопено. Следва шупналата мая и накрая постепенно се добавя брашното и солта, като се бърка до гъста смес, а после се доизмесва на ръка. Омесва се меко тесто, което се оставя да почине половин час.
Тестото се разделя на парчета, в зависимост от големината на тавата или тавите. Тавата, в която ще се пече пицата, се намазнява и тестото се разстеля с помощта на ръцете или се разточва с точилка с диаметъра на тавата.
Тестото се намазва с доматено пюре. Върху него се разпределят останалите продукти и се подправя с черен пипер, розмарин и босилек.
Пицата се пече на 200 градуса. Малко преди да е готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал и се допича.
ДОБЪР АПЕТИТ !
СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРИБАВЯ КЪМ ЯЙЦЕТО, МЛЯКОТО, МАСЛОТО И ШУПНАЛАТА МАЯ |
СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА |
ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО |
ТЕСТОТО СИ ПОЧИВА ПОЛОВИН ЧАС |
РАЗТОЧВА СЕ |
ПИЦАТА СЕ ГАРНИРА С ПРОДУКТИ ПОЖЕЛАНИЕ |
ИЛИ С КАКВОТО ИМАТЕ В ХЛАДИЛНИКА |
ПОРЪСВА СЕ С ПОДПРАВКИ НА ВКУС И СЕ ПЕЧЕ |
СЛЕД КАТО Е ПОЧТИ ИЗПЕЧЕНА, СЕ ПОРЪСВА С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ |
ДОПИЧА СЕ |
ХАПВА СЕ С АПЕТИТ |