вторник, 25 август 2020 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА * ШОКОЛАДОВО УДОВОЛСТВИЕ *


     БИСКВИТЕНА ТОРТА 

* ШОКОЛАДОВО УДОВОЛСТВИЕ *   

                

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
















ПРОДУКТИ


ЗА БЛАТА

*   1 кг бисквити;
     / пожелание ванилия, с масло или други, но да 
       са  бели, а не с какао.
*   340 мл вода;
*   240 г захар;
*   70 г какао;
*   200 г краве масло;
*   2 пакетчета ванилова захар или 2 ч. л.
    захаросани портокалови корички;
*   есенция ром;
*   Пожелание може да се добавят ядки по избор.

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ
 
*  150 г сладкарска сметана;
*  150 г шоколад / млечен или черен /;


ПРИГОТВЯНЕ:

   Бисквитите се натрошават. Към тях се добавят ядки пожелание. 
Захарта и какаото се разбъркват. Добавя се водата и сместа се загрява на котлона. Следва кравето масло, като се бърка до разтопяването му. 
 Сместа се сваля от котлона и се слага ваниловата захар/ ванилията и няколко капки есенция ром. Прибавят се захаросаните портокалови корички. 
Бисквитите се заливат с така приготвения  сироп и се разбъркват добре. 

    Форма със свалящи се стени  (диаметър 28 см) се покрива с хартия за печене. Бисквитено - какаовата смес се изсипва във формата и се притиска и заглажда добре. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя се за 2 - 3 часа в хладилник, за да стегне.

  След като блатът вече е стегнал е време за приготвяне на шоколадовия ганаш. 
Шоколадът се начупва на парченца и се добавя към сладкарската сметана. Загрява се на котлона, като се бърка непрекъснато до получаване на гладка шоколадова смес. Още гореща тя се изсипва върху блата. Формата се чуква няколко пъти в масата за да се спукат образувалите се балончета въздух и се получи гладка повърхност. Тортата отново се връща в хладилника за охлаждане. 
   След още няколко часа остава да извадите тортата от формата, да свалите внимателно хартията за печене и да развихрите въображението си за да направите украса по ваш избор.

   Шоколадовото изкушение се съхранява в хладилник, но преди консумация е хубаво да постои 10 -15 минути на стайна температура, за да отпусне шоколадът. 

   

  Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.





ДА ВИ Е СЛАДКО !

Бисквитите са по избор.

Натрошават се на парченца.


В съд се смесват захарта и какаото.


Добавя се водата.


Сместа се загрява на котлона.


Прибавя се кравето масло. 


Следват капките ром.


Добавя се ваниловата захар.



Не забравяйте и портокаловите корички. 




Сместа се изсипва върху натрошените бисквити и се разбърква. 

Прехвърля се във формата, притиска се добре и се заглажда. 


Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник. 



Сметаната се загрява заедно с натрошения шоколад. 


Разбърква се до получаване на хомогенна смес. 



Шоколадовият ганаш се изсипва върху вече втвърдената смес. 


Формата се чуква в масата за да се спукат образувалите се балончета въздух. 


Украсете според вашата фантазия !








НАСЛАДЕТЕ СЕ НА ВКУСА !


















сряда, 10 май 2017 г.

* ХРУПКАВИ ГРИЗИНИ С ПОДПРАВКИ, СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ *






*  ХРУПКАВИ ГРИЗИНИ 
С ПОДПРАВКИ, СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















  


  Много обичам всички видове така наречени гризини - брускети, кубети, солети и др. Но и при тях важи правилото " По - вкусно от домашното няма"
  И така, ето рецептата за едни     чудесни хрупкави гризини, които са много ароматни и вкусни.
Приготвят се лесно, като самото тесто може да се омеси в хлебопекарна. 


ПРОДУКТИ:
 

*   1 яйце;
*   230 мл леко затоплена вода;
*   60 мл олио;
*   40 г краве масло на стайна температура;
*   40 г сирене;
*   40 г кашкавал;
*   2 ч. л. сол;
*   1 ч. л. захар; 
*   1 ч. л. пълна с връх суха мая;
*   500 г брашно;
*   розмарин или други подправки пожелание;
*   За поръсване - сусам, черен кимион (чоролто или нигела), маково семе и др. 



ПРИГОТВЯНЕ:


   Както вече казах, тестото за гризините може да се омеси както на ръка, така и в хлебопекарна. Аз го приготвих в хлебопекарна.
Както и друг път съм посочвала, при хлебопекарните се слагат първо течните съставки, а после останалите. И така....

    Слага се първо яйцето, а после топлата вода и олиото. Следва кравето масло. 
Сиренето и кашкавалът се настъргват и също се прибавят. Слагат се солта и захарта. Продуктите се покриват с пресятото брашно, а най - отгоре се слага сухата мая. Стартира се програма за тесто, като докато то се меси, се слага ситно нарязан пресен розмарин ( аз в момента нямах и сложих сух ). 

  Програмата за тесто при мен е с продължителност 90 минути, но няма нужда да се изчаква толкова. В момента, в който машината спря да меси (нямаше половин час), извадих тестото и го прехвърлих в купа, като го покрих и оставих да почине половин час. 
   Тестото се разточва на кора с дебелина около 4 - 5 мм. Отгоре се поръсва със семена пожелание (аз сложих на няколко места различни, за да станат гризините с различен вкус). Минава се с точилката, за да залепнат семената към тестото и се наразва на лентички с ширина около 1, 5 см и дължина 20 - 25 см. Лентичките се усукват и се подреждат върху тава с хартия за печене. Гризините се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Колкото по - тънки и по - препечени са гризините, толкова по - хрупкави са те. 

   Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДА ВИ Е ХРУПКАВО И ВКУСНО !







СЛАГА СЕ ЯЙЦЕТО



СИПВА СЕ ТОПЛАТА ВОДА И ОЛИОТО


ПРИБАВЯ СЕ МЕКОТО КРАВЕ МАСЛО


НАСТЪРГВАТ СЕ СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛЪТ


ТЕ СЪЩО СЕ ДОБАВЯТ КЪМ СМЕСТА



ПОДПРАВЯ СЕ СЪС СОЛ И ЗАХАР


ОТГОРЕ СЕ СЛАГА ПРЕСЯТОТО БРАШНО


НАКРАЯ СЕ СИПВА СУХАТА МАЯ



СТАРТИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА ТЕСТО 




ДОКАТО СЕ МЕСИ, СЕ ПОДПРАВЯ С  РОЗМАРИН


КОГАТО МАШИНАТА  СПРЕ ДА МЕСИ, ПРЕДИ ДА Е ПРИКЛЮЧИЛА ПРОГРАМАТА, ТО СЕ ИЗВАЖДА И СЕ ОСТАВЯ ПОКРИТО В КУПА ДА ПОЧИНЕ



ПОЧИНАЛОТО ТЕСТО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА С ДЕБЕЛИНА 4 - 5 ММ.


ПОРЪСВА СЕ СЪС СЕМЕНА НА ВКУС


МИНАВА СЕ С ТОЧИЛКАТА, ЗА ДА СЕ ПРИТИСНАТ И ЗАЛЕПНАТ КЪМ ТЕСТОТО


ТЕСТОТО СЕ НАРЯЗВА НА ЛЕНТИ С ШИРИНА 1, 5 СМ. 




ВСЯКА ЛЕНТИЧКА СЕ УСУКВА


ПОДРЕЖДАТ СЕ В ТАВА, ПОКРИТА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕКАТ СЕ ДО ГОТОВНОСТ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА